Finále Plzeň udělilo čtyři Zlaté ledňáčky

finale_plzen_lednacci_vizualNeudělovaly se pouze cenné sošky, ale i zvláštní uznání.
 
 
 
Sedmadvacátý ročník filmového festivalu Finále Plzeň letos poprvé rozdával hned čtyři hlavní ceny v podobě Zlatých ledňáčků. Konkurence v jednotlivých kategoriích byla nejen úctyhodná, ale i mezinárodní. O prvenství usilovaly české i slovenské snímky. A kdo si blyštivého ptáčka odnesl?

finale_plzen_jako_nikdyOcenění za celovečerní hraný nebo animovaný film si odneslo drama Zdeňka Tyce Jako nikdy s Taťjánou Medveckou, Jiřím Schmitzerem a Petrou Špalkovou v hlavních rolích. Porota svoje rozhodnutí odůvodnila těmito slovy: „Film nás přesvědčil nejenom neotřelým obsahem s velmi neobvyklou zápletkou, velmi profesionálním a mimořádně citlivým zvládnutím režie, ale také skvělou spoluprací s kamerou. Musíme vyzdvihnout herecké výkony, které byly jedinečné ať už u hlavního mužského představitele, tak i u obou ženských představitelek.“

Na poli dokumentů bodovala Velká noc režiséra Petra Hátleho, která diváky zavedla do světa pražských heren, nóbl klubů a laciných hospod. Proč byl právě tento počin lepší než jeho jednadvacet soupeřů? Porota osvětluje svoje rozhodnutí těmito slovy: “Jde o po profesionální stránce plný film, nabízející intimní, avšak nenarušující pohled do světa ne vždy přístupného kameře. Režisér je tu společníkem protagonistů, nikoli pouhým pozorovatelem.” 

Do boje se pustily i televizní projekty. Porotu nejvíce zaujal komediální seriál Čtvrtá hvězda režisérů Jana Prušinovského a Miroslava Krobota. Kategfinale_plzen_pojedeme_k_moriorii drama si pro sebe zabral seriál Cirkus Bukowsky režiséra Jana Pachla.

Zlatí ledňáčci jsou sice pro rok 2014 rozdáni, tím ale nadílka ocenění nekončí. Když na režisérské či scénáristické křeslo usedne herec, může to dopadnout všelijak. Debut Jiřího Mádla v obou těchto tvůrčích kategoriích sklízí úspěch u diváků i kritiků. Není proto velkým překvapením, že si film Pojedeme k moři odnáší z  Plzně zvláštní uznaní.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací