X-Men: Budoucí minulost / X-Men: Days of Future Past – recenze

x-men_budouci_minulost_plakatWolverine opakuje druhou třídu.
 
 
 
Pokud vám vadila chaotičnost nového Spider-Mana a Kapitán Amerika vám připadal málo komiksový, nabízejí X-Meni zlatou střední cestu. Kompromisní styl pohodově navazuje na zdařilou První třídu, ale návrat Bryana Singera na režisérskou sesli není tak docela důvodem k oslavě.

Boje mezi normálními lidmi, hodnými mutanty a jejich „špatnými“ bratry vyústily v šerednou budoucnost, která si přímo říká o rozsáhlý reboot. Pokud jste  s natěšením poslouchali sliby tvůrců a herců, možná vám budou chybět určitá vysvětlení a vůbec zasazení do kontextu předchozí trilogie. Potřebujeme jenom vědět, že Profesor X / Charles Xaver (Patrick Stewart) a Magneto (Ian McKellen) jsou nyní opět největší kámoši, jelikož obě jejich skupiny jsou decimovány supersilnými roboty Sentinely, tudíž je potřeba vyslat mysl Wolverina (Hugh Jackman) do minulosti, aby nesmrtelný válečník zmobilizoval jejich mladší verze.

Touto oklikou se ocitáme do doby, kdy je Richard Nixon (Mark Camacho) nucen uznat porážku ve Vietnamu, avšak nás víc zabolí, že nic není tam, kde to bylo na konci předešlého prequelu. Všechno přece musí být temnější… Mladý Xavier (James McAvoy) tedy prožívá depresi a v rámci průhledné metafory používá látku vytvořenou Hankem MCoyem / Beastem (Nicholas Hoult), aby mohl vést trochu normální život, oproštěný od kolečkového křesla, ale také od své telepatie. Mladý Magneto (Michael Fassbender) v mezidobí ztratil většinu pochopů, nemluvě o tom, že jeho samotného se poprvé podařilo uvěznit. Žijeme sice v době, kdy blockbustery vysvětlují svůj koncept v doprovodném materiálu, ale i tak jsem marně vzdychal po větší návaznosti.

Na druhou stranu nešlo než obdivovat jednak povedené zvláštní efekty, patrné již v úvodním boji se Sentinely, tak talent herců, s nímž jsou schopni rozproudit drama i ve vzácných chvílích bez trikových záběrů. Otázkou zůstává, kdo z nich představuje nosného protagonistu. Z megahvězd Stewarta a McKellena přímo kape odhodlání změnit temnou realitu, jenže zde dostali pouze o něco lepší camea. I když McAvoy nechá svého Charlese procházet bolestivým popíráním sebe sama, jeho výlevy emocí byly o něco „epičtější“ v trailerech. V celistvém filmu je Singer jen ztěžka slaďuje s tónem zbylého děje, spíš se je snaží uzemnit a dochází tak k neosobnímu zážitku… Což ostatně platí právě o prvních dvou dílech série. Hlavním hrdinou může být teoreticky Wolverine, jenže to se zase těžko snoubí s jeho typickým stoicismem.

Nejméně výhrad budeme mít vůči Lawrence.Pokud jde o padouchy, Fassbender přidal jako Magneto na své megalomanii, čímž přišel o kus duše se sympatickou motivací. Nejméně výhrad, pokud jde o známé tváře, asi budeme mít vůči Jennifer Lawrence. Ne bedrech proměnlivé Mystique leží klíčová rozhodnutí, z jejího hlasu slyšíme zoufalou touhu po pomstě a když není pokryta modrou pokožkou, dokáže být svůdná a lstivá. Skutečným zlosynem příběhu se ovšem stává Bolivar Trask a ten nám připraví menší oříšek. Nikdo nemůže pochybovat o umění Petera Dinklage, jde o koncepci postavy. Bolivara přímo neuvidíme dělat nic zločinného, to nejhorší o něm prostě uslyšíme, on sám je na plátně snaživým prodejcem vlastního zboží (v tomto případě Sentinelů), který ač vyznává vlastní nebezpečnou ideologii, jen těžko bude vzbuzovat nenávist vůči sobě samému, spíš proti tomu, co zosobňuje. Možná právě proto je však tím nejefektivnějším záporákem ságy, tolik se dotýkající politických problémů rasismu a diskriminace.

Ironicky mezi těmi všemi hlavními postavami podobnými okrasným figurkám působí jako hlavní hrdina Quicksilver (Evan Peters), jinak epizodní hráč, jenž svým scénám herecky kraluje a jeho superrychlost plodí jeden úžasný okamžik za druhým. Bohužel nám jej v nejlepším seberou… Malou útěchou nám může být poslední souboj všech proti všem za světlé zítřky, kdy X-Meni dokazují, že pořád umí zorganizovat neuvěřitelnou show. Nějaké ty body navíc si odnesou za nápravu lehce nepovedené filmové kontinuity a zajímavé propojení dvou verzí svých protagonistů. Následující díl může být teprve tím pravým dobrodružstvím, během něhož vezmou svůj osud za ten správný konec.
 
 

„Zachraň roztleskávačku, zachraň svět.“

x-men_budouci_minulost_foto_06
 
 

„Nic mi nevyčítejte, Watergate by bývala prezidentovi uškodila mnohem víc.“

x-men_budouci_minulost_foto_12
 
 

„Nevím, proč nikdo nechce, abych stvořil zlého Wolverina.“

x-men_budouci_minulost_foto_10
 

70%

X-Men: Budoucí minulost / X-Men: Days of Future Past

Ironicky mezi těmi všemi hlavními postavami podobnými okrasným figurkám působí jako hlavní hrdina Quicksilver (Evan Peters), jinak epizodní hráč, jenž svým scénám herecky kraluje a jeho superrychlost plodí jeden úžasný okamžik za druhým. Bohužel nám jej v nejlepším seberou... Malou útěchou nám může být poslední souboj všech proti všem za světlé zítřky, kdy X-Meni dokazují, že pořád umí zorganizovat neuvěřitelnou show. Nějaké ty body navíc si odnesou za nápravu lehce nepovedené filmové kontinuity a zajímavé propojení dvou verzí svých protagonistů. Následující díl může být teprve tím pravým dobrodružstvím, během něhož vezmou svůj osud za ten správný konec.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací