Filmové události #19/14: Agent Bourne se vrací, Bernie je na svobodě, Luke má strach ze spin-offů

anifilm_05_plakatKdo všechno nás zachrání?
 
 
 
Dnešní Filmové události začínají i končí v animovaném světě, ale jinak nás čeká společenské bahno plné gangsterů, zvrhlých děvčat a násilníků. Kdo bude hájit právo a spravedlnost? Můžeme se utěšovat ochranou Jasona Bournea, Ethana Hunta nebo Sherlocka Holmese. Přitom by nám mělo být dávno jasné, že největšími dobrodinci jsou lidé jako třeba Jack Black a Richard Linklater, kteří se budou i nadále zastávat (možná) nespravedlivě vězněného člověka. Bohužel, někteří pořád chtějí, abychom věřili na Strážce vesmíru…
 
 
 

A nejlépe byl nakreslen…

Pátý ročník Mezinárodního festivalu animovaných filmů Anifilm dnes končí a můžeme vám představit jeho vítěze. Porotě Mezinárodní soutěže celovečerních filmů pro dospělé se nejvíc zalíbil snímek Cheatin´ amerického režiséra Billa Plymptona. Podvádění, to je opravdu hezké dospělácké téma… Z dětské sekce soutěže vyšel nejlépe Chlapec a svět (O menino e o mundo) brazilského režiséra Alêho Abreua, který již získal hlavní cenu na festivalu v Lisabonu. Čestné uznání se dostálo snímku Barva pleti: medová (Approved for Adoption / Couleur de peau: Miel) komiksového výtvarníka korejského původu Junga a Francouze Laurenta Boileaua.

Přední místo mezi krátkými příspěvky zaujímá paradoxně pojmenovaný Nejhorší možný scénář (Must Stsenaarium), jímž se pochlubil estonský tvůrce Kristjan Holm. Mezinárodní soutěž studentských filmů vyhrál Plug and Play Švýcara Michaela Freie. Čestnou cenu si v této kategorii odnáší maďarská režisérka Réka Busci za svou Symfonii č. 42 (Symphony No. 42).

Český tvůrce Zdeněk Smetana byl oceněn za celoživotní přínos animovanému filmu. Anifest 05 se konal v období 6-11.5. v Třeboni.


 

Agent s budoucností?

Herec Matt Damon nedávno potvrdil, že je ochoten si v budoucích snímcích zopakovat roli elitního a uměle vylepšeného agenta Jasona Bourna. Svoji další účast však podmiňuje návratem režiséra Paula Greengrasse, jenž ho doprovázel v Agentu bez minulosti, Bournůvu mýtu i Bourneovu ultimátu. Svět stvořený spisovatelem Robertem Ludlumem jsme naposledy navštívili roku 2012, kdy nám Paulův kolega Tony Gilroy naservíroval prazvláštní pokus Bourneův odkaz. Jeremy Renner jako nový hrdina sice zajistil sequel, ale Matt by ho mohl skvěle dodatečně podpořit. Scénář k novému Bourneovi každopádně napíše Alec Baldwin, jenž také spolupracoval na chystané nové verzi Loganova útěku.


 

Expert na videohry nám zadá nesplnitelný úkol

To jiný fiktivní agent se vrátí určitě. Řeč je o Ethanu Huntovi (Tom Cruise). Jeho pátou nemožnou misi, vlastně Mission Impossible, napíše scénárista Will Staples, známý dosud díky videoherním titulům jako Need for Speed: Rivals nebo Call of Duty: Modern Warfare 3. Z filmů ho zatím moc neznáme, ale kromě MI:5 má být zodpovědný také za chystané drama King of Heists a sci-fi Myth.


 

Budoucnost Star Wars dostává pevnější obrysy

Nyní sice víme, kdo bude v nových Star Wars představovat hlavní role (viz Filmové události #18/14), ale stále toho zbývá dost, co o Epizodě VII nevíme. Harry Knowles ze serveru Ain’t It Cool News nicméně přišel se svědectvím anonymního zdroje, podle něhož je jejím pracovním názvem „The Ancient Fear“, tedy „Prastarý strach“. Název má údajně odkazovat na záporáka herce Maxe von Sydowa, vedle něhož Pazuzu (démon z Vymítače ďábla) vypadá jako třasořitka. Je třeba mít na paměti, že „pracovní název“ může mít k oficialitě stejně daleko jako někdejší titul „Blue Harvest“ skrývající Návrat Jediho.

Zároveň jsme se od Boba Igera, prezidenta společnosti Disney, doslechli zprávu o plánovaných spin-offech ze stejného světa. Natočeny budou minimálně tři filmy stojící mimo hlavní ságu. V minulosti se často spekulovalo především o mladých letech pašeráka Hana Sola (Harrison Ford) nebo námezdního lovce Boby Fetta (Jeremy Bulloch, Daniel Logan).


 

Gangsteři až po superhrdinech

Jelikož na Bena Afflecka čeká věrný přítel Superman a ochrana Gothamu, opozdí se filmová verze knihy Live by Night spisovatele Dennise Lehanea (Tajemná řeka, Prokletý ostrov) v „Batmanově“ režii. Premiéra původně plánovaná na prosinec 2015 se tak posune na 17. října 2016.

Live by Night se odehrává v roce 1926. Joe Coughlin přestane respektovat svého přísného policejního otce a významného bostonského policistu. Z bezvýznamného zlodějíčka šplhá výš v hierarchii organizovaného zločinu vzkvétajícího díky prohibici. Ať už ve svém rodném městě nebo až na exotické Kubě riskuje Joe svobodu a především svůj život. Gangstera ztělesní ve filmu sám Ben Affleck.


 

Jarní volno navždycky…

Vloni nechal režisér Harmony Korine sejít na scestí čtveřici děvčat, jež si jen chtěla užívat, až totálně zabředla ve světě zločinu pod ochranou Jamese Franca. Nyní čeká drama Spring Breakers pokračování s podtitulem Second Coming, v němž se některé staré i nové postavy v zatím neznámém složení utkají s křesťanskými extrémisty. Budou se přitom držet pokynů spisovatele/scénáristy Irivinea Welshe, autora předloh k filmům Trainspotting a Sviňák.


 

Emma Thompson podlehla Redfordovu volání divočiny

Jak už možná víte z našeho preview na druhého Kapitána Ameriku, Robert Redford si hodlá zahrát hlavní roli ve filmovém zpracování knihy Appalačská stezka (A Walk in the Woods: Rediscovering America on the Appalachian Trail), plné cestovatelských zážitků Billa Brysona. Projekt v současnosti zaštiťuje spolupracovník Sachy Barona Cohena, režisér Larry Charles (Borat, Bruno, Diktátor).

K Redfordovi se již v minulosti připojil herec Nick Nolte (Pravidla mlčení, Gangster Squad – Lovci mafie) a nyní byla potvrzena také účast Emmy Thompson, Nicka Offermana (Millerovi na tripu, 22 Jump Street) a Kristen Schaal (Mupeti, Vítejte v džungli).

Appalačská stezka je trasa procházející čtrnácti státy USA. Bryson ji celou absolvoval pěšky spolu se svým přítelem Stephenem Katzem a v knize vzpomenul na mnohé pozoruhodné příhody z krajiny plné roztodivných tvorů, zvířecích i lidských. Scénář pro její adaptaci napsal Michael Arndt (Malá Miss Sunshine, Toy Story 3: Příběh hraček).


 

Překoná zub času profesora Moriartiho?
Benedictu Cumberbatchovi a Johnymu Lee Millerovi vyrůstá konkurence v podobě snímku Billa Condona (Twilight sága: Rozbřesk – části 1 a 2) o přestárlém Sherlocku Holmesovi v podání Iana McKellena. K detektivu v důchodu se nově přidá Laura Linney (Holka na hlídání, Královský víkend) v roli jeho opatrovnice paní Munro. Syn této postavy se spřátelí se soukromým vyšetřovatelem bojujícím s počínající demencí, ale odhodlaným vyřešit dosud neobjasněný případ.


 

Paul Verhoeven a surová literatura

Z režisérské židle nám přinesl původního RoboCopa, Základní instinkt nebo Hvězdnou pěchotu. Nyní se Paul Verhoeven zaměří na filmové převedení knihy francouzského spisovatele Philippeho Djiana s citoslovečným názvem Oh… Její hlavní postavou je podnikatelka toužící se pomstít svému stalkerovi, jenž ji znásilnil.


 

Mumie ztratila vrchního mága, duchové jej našli

Zatímco Stephen Sommers připravuje druhou filmovou podobu knihy When Worlds Collide, snaží se společnost Universal Entertainment dát dohromady reboot Mumie, hororu, z něhož udělal spíš popcornovou zábavu. Režisér Andreas Muschietti (Mama) jí měl opět představit ve strašidelném hávu. Komusi se nyní zastesklo po stylu podobnému tomu Sommersovu, takže si po neshodách musí nalézt nového tvůrce.

Další část ságy o neklidných duších je na tom lépe. Insidous: Chapter 3 bude režírovat Leigh Whannell, scénárista celé série, jenž tak vystřídá Jamese Wana. Jeho předchůdce je v současnosti zaneprázdněn natáčením sedmého dílu Rychle a zběsile.


 

Aby strážcům vesmír neutekl

Známe je jako Strážce vesmíru nebo také jako Power Rangers. Případně se jim dá říkat nechutná západní bastardizace japonského cyklu Super Sentai. Zkrátka jde vždy o dětské ikony bojující s příšerami pomocí nadpřirozených sil a obřích robotů. Společnost Saban Brands nyní uzavřela smlouvu s Lionsgate na filmový reboot.

Hrdinové seriálu se do světových kin dostali již dvakrát. Power Rangers: Film z roku 1995 zřejmě není součástí oficiálního kánonu, zato Strážci vesmíru (Turbo: A Power Rangers movie) uvedli novou inkarnaci seriálu. Na amerických obrazovkách v současnosti běží série Power Rangers Megaforce, adaptace Tensou Sentai Goseiger.


 

Linklater bude žít s dobráckým muklem

Myslíte si, že by Jiří Kájínek mohl bydlet na svobodě s režisérem Petrem Jáklem ml.? U nás to je nepředstavitelné, ale něco velmi podobného umožnil soud zajímavému vězni v americkém Texasu. Z černé komedie Bernie jste se mohli dozvědět o balzamovači mrtvol a miláčkovi městečka Carthage, jenž po dlouhé frustraci zastřelil důchodkyni Marjorii Nugent. Po filmu Richarda Linklatera s Jackem Blackem v hlavní roli mohli jeho obhájci přejít do protiútoku. Hlavně se jim poštěstilo zjistit, že Bernie Tiede byl v dětství sexuálně zneužíván a dlouhodobé služby pro nepříjemnou ženu v něm vyvolaly nekontrolovatelný výbuch emocí. Soud jej tedy po osmnácti letech věznění propustil na kauci 10 000 dolarů a uložil mu podmínku, aby nyní žil právě s filmařem Linklaterem v Austinu.


 

Další scénáře opouští černou listinu

Dva režiséři se nedávno ujali scénářů situovaných na tzv. The Black List, tedy seznam zatím nerealizovaných projektů. Patty Jenkins (Zrůda, Pět žen) si vzala na starost Sweetheart, příběh profesionální zabijačky snažící se skončit s vražednickou profesí, což jí znemožní znovusetkání spolužáků a známost na jednu noc. Scénář napsal Jack Stanley, tvůrce druhé Kroniky (viz Filmové události #14/14).

Dílo Zaka Olkewicze přepíše a ve svém režijním debutu uskuteční scénárista Evan Daugherty (Sněhurka a lovec, Divergence). Horor Ink and Bone zastihne editorku z nakladatelství při návštěvě zpozdilého spisovatele. Jak se ukazuje, drží ho v zajetí stvoření, jež si sám vymyslel.


 

Bedrock se vrací do animace

Kreslení hrdinové si nemají zahrávat s hranou formou. Zjistil to Méďa Béďa a své o tom ví i prehistorická rodinka Flintstoneových poté, co v roce 2000 vyrazila do Rock Vegas. I když pravda, jejich o šest let starší experiment s živými herci byl komerčně úspěšnější. Fred Flintstone s nejlepším přítelem Barneym Rubblem a jejich manželkami Wilmou a Betty tedy chystají další celovečerní dobrodružství v čistě animované podobě. Produkovat jej budou Will Ferrell a Adam McKey, o scénář se postará Chris Henchy (Benga v záloze, Volte mě!). Uvidíme, zdali se podaří překonat mistrovské špionážní drama Člověk zvaný Flintstone.
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací