Mechaničtí dinosauři, Levák Bob a Mark Wahlberg v preview Transformers: Zánik

transformers_zanik_plakatNesmělí mladíci už obřím robotům nepomohou.
 
 
 
Lze si vůbec představit, že by armáda mimozemských strojů ovládaná Michaelem Bayem předvedla něco, čím by se odlišila od předcházejících tří filmů plných reklam na hračky od společnosti Hasbro? Poznali jsme, že mírumilovní Autoboti čůrají, válkychtiví Decepticoni mají něco na způsob varlat a dočkali jsme se oslňujících pozadí hned v několika slova smyslech. Co bude dál? Roboti měnící se v pozemské stroje svedou další boj o Zemi, ale ti hodní budou potřebovat lepší spojence než Sama Witwickyho v podání Shiy LaBeoufa. Mnozí lidé se obrátili proti nim a po exodu z planety Cybertron jim hrozí nová pohroma na počátku nové série – Transformers: Zánik.

Optimus se zlobí

Lstiví Transformeři z frakce Decepticonů pomalu infiltrovali naši planetu a v každém z předchozích dílů se odhodlali ke soustředěnému útoku. Jejich laskavější příbuzní se nás sice pokoušeli ochránit, ale o technologii se s námi odmítali podělit a napáchané škody byly i tak nedozírné. Není se čemu divit, že si naše vlády řekly: „Transformer jako Transformer.“ Je to sice rasismus (a technofobie), ale lidé by přece měli mít právo věřit svým autům, letadlům nebo domácím spotřebičům. Tak se z robotů stali štvanci. Dokonce i vůdce Autobotů Optimus Prime je pronásledován. V porubaném stavu jej do rukou získá zatím neúspěšný vynálezce Cade Yeager. Jeho představitel Mark Wahlberg popisuje svého nalezence na začátku filmu jako zklamaného. Serveru Entertainment Weekly prozradil: „Optimus ztratil veškerou víru v lidstvo a já se ho snažím přesvědčit, že na světě je stále dobro a musíme spolupracovat.“ Režisér zdůrazňuje robotův hněv. „Udělal něco pro Zemi a ta ho nakopala,“ sděluje nám Michael Bay.

transformers_zanik_foto_11

Program na Transformery zredukoval jejich zastoupení v našem světě. Stejně se však dočkáme roztomilého Bumblebeeho, lékaře Ratcheta a několika dalších „botů“, včetně Drifta (Bugatti Veyron) a Brainse (notebook ThinklPadEdge), dvou bývalých Decepticonů.

Amerika má bystré agenty tajných služeb a ti budou bojovat proti mimozemšťanům, ať už jsou šediví, chlupatí, hroziví, něžní nebo kovoví. Proti Transformerům je vede do boje zkušený agent Harold Attinger v podání Kelseyho Grammera. „Svůj život strávil ve stínech, třicet let službou své zemi a líbí se mu, když může být nevýrazný, ale přitom velice schopný,“ říká herec o svém padouchovi.

transformers_zanik_foto_06Pokud naši krev nepřivedou k varu vládní oficíři, postarají se o to drzí čínští korporáčníci, pro něž pracuje arogantní Joshua, odhodlaný postavit vlastní Transformery. Čínští Transformeři?! Ti by se určitě hned rozpadli a obsahovali by spoustu ftalátů… Krom toho je přece vymysleli Japonci! O masivní výrobu tvorů, kteří vyděsili lidstvo, má nicméně zájem manažerka Su Yueming. Lidští technici nakonec zkonstruují Galvatrona, vylepšenou, nicméně plně ovládanou verzi decepticonského vůdce Megatrona. Aby mu nebylo smutno, sestrojí i Stingera, špeha v příležitostné podobě vozu Pagani Huayry. Díky přestrojení za popelářský vůz bude Číňanům kalit vody Junkheap.

Pokujde o jejich svobodné příbuzné, z vesmíru nás navštíví námezdní lovec Lockdown, který zde přijme alternativní podobu Lamborghini Aventadoru. Podle Bayových slov má tento návštěvník zajímavější motiv než ti předchozí. „Cestuje po galaxii a pracuje pro někoho jinýho. Je tu jen kvůli jediný osobě, jednomu mimozemšťanovi, pak hodlá zmizet. Takže si nechce zvolit žádnou stranu. Galaxie je v nerovnováze, když si jedna rasa hraje s jinou. A to otevírá Transformerům přímo gigantický svět.“

Nástup Decepticonů nové generace paradoxně možná zastaví Autoboti pradávných tvarů. Dinoboti, jejichž filmový původ zatím není znám, konečně již nejsou pouhým marným přáním fanoušků. Podoby jak z Jurského parku na sebe vezmou Grimlock (Tyrannosaurus rex), Strafe (Pteranodon), Slug (Triceratops), Scorn (Spinosaurus), Slash (Velociraptor), Slog (Apatosaurus) a Snarl (Stegosaurus).

Trailer 1: Cade má starost o dceřino vzdělání, Optima hledají muži v černém, Pravidla se změnila, Vesmírné lodě opět přinášejí zkázu, Grimlock… je boží!

Mark Wahlberg patří k univerzálním hercům a se sebou dokáže udělat cokoliv od roku 1993, kdy se dostal do blízkosti vraždící pedagožky v thrilleru Nebezpečná učitelka. Často byl naverbován do rolí mužů v armádě či námořnictvu (Vzbuďte se, vojáci; Odstřelovač; Na život a na smrt; 2 zbraně), nám bližších policistů/detektivů (Skrytá identita, Noc patří nám, Zlomené město), ale úspěšně předváděl i zločince, ať už ty profesionální (Loupěž po italsku, Kontraband) i neschopné (Pot a krev). Ozkoušel si skutečný život boxera Mickyho Warda (Fighter) a zcela virtuální život slavného hrdiny počítačové hry (Max Payne). Legraci si ze sebe dokázal tropit například jako dětina s mluvícím plyšákem (Méďa). V thrilleru Mojave doprovodí Garretta Hedlunda a Oscara Isaaca, v současnosti točí remake čtyřicet let starého dramatu Gambler. Samozřejmě jej uvidíme v sequelu Médi. Snad nás rozesměje v celovečerním pokračování seriálu Entourage a jako člen obsazení policejní komedie Good Time Gang.

Cadeovu dceru Tessu hraje Nicola Peltz. Roku 2006 zahájila hereckou dráhu vánoční komedií Budiž světlo. O dva roky později byla obsazena do veselohry Harold o předčasně plešatém chlapci. Kritikům se v průměru nelíbil ani jeden. Povzbudivá nebyla ani hodnocení krimithrilleru Oprávněné vraždy. Na Zlatých malinách padlo její jméno díky postavě Katary v Posledním vládci větru, hrané adaptaci první sezóny populárního animovaného seriálu. S takovými výsledky se jí ani nedivím, že zamířila do katastrofického dramatu Eye of the Hurricane. Požitkářskou mládež pomáhá pranýřovat filmem Affluenza.

Trailer 2: Joshuovi poletuje v laboratoři nestabilní materiál, Optimus mluví jako X-Man, Lidstvo má být vyhlazeno, Rodina drží při sobě, Města jsou trhána na kusy, S Dinousary je všechno lepší!


Kelsey Grammer má za sebou dvě nezapomenutelné televizní role. Psychiatr Frasier Cran si získal v seriálu Na zdraví takovou popularitu, že se objevil i v sitkomu Křídla a nakonec si vydobyl vlastní spin-off Frasier. Jakožto dabér animované zábavy přispěl zase seriálu Simpsonovi, kde jako génius zločinu Levák Bob usiluje o život Bartovi a někdy i svého bývalého zaměstnavatele, klauna Krustyho. Jednou se sice pokusil zavraždit tetičku Selmu, ale kdo by mu to vyčítal… Prvním hraným filmem s jeho účastí byla komedie Galaxies Are Colliding z roku 1992. Rovnou na velitele celé ponorky to dotáhl jako Thomas Dodge v taktéž humorně laděném Periskop nahoru a dolů. S naším Karlem Rodenem se mohl setkat v thrilleru 15 minut. Musíme mu odpustit, že svou přítomností nepozvedl remake Návštěvníci: Cesta do Ameriky a některé další pochybné volby. Příznivci komiksových snímků jej možná budou znát jako Hanka McCoye / Beasta v X-Menech. Setkáme se s ním ve třetích Postradatelných a uslyšíme jej v animáku Bunyan and Babe. Tolik k pár příkladům z jeho mnoha rolí ve hraných dílech i v dabingu.

transformers_zanik_foto_08Joshuou je Stanley Tucci, tvář z filmů jako například Čest rodiny Prizziů, Beethoven, Rande naoko, Captain America: První Avenger nebo oba dosavadní díly Hunger Games. Su Yueming představuje Li Bingbing z Resident Evil: Odvety. V dalších rolích uvidíme Jacka Reynora, T. J. Millera, Tita Wellivera, Sophii Myles, Melanii Specht nebo Victorii Summer.

Transformery nadabují Peter Cullen (Optimus Prime), Robert Foxworth (Ratchet), John Goodman (Hound), John DiMaggio (Crosshairs), Ken Watanabe (Drift), Reno Wilson (Brains), Frank Welker (Galvatron) a Mark Ryan (Lockdown).

Stále ti samí šílenci

Jak již bylo řečeno, film režíruje opět Michael Bay, mistr akce a explozí, kritizovaný za své nakládání s ženami a černochy. Kariéru slibně rozjel únikovými akčňáky jako Mizerové, Skála a Armaggedon. S druhými Mizery již zakolísal a s rozpaky se dočkala jeho čistokrevná sci-fi Ostrov, ostatně na té samé úrovni přijetí se držela i krimikomedie Pot a krev. Uvidíme, jak si povedou Mizerové III.

Scénárista nedoprovázel sice Transformery od prvního dílu, ale podílel se na každém jejich pokračování. Ehren Kruger je především autorem thrillerů a hororů. Vděčíme mu za televizní nervák Vrazi v domě, teroristický příběh s Jeffem Bridgesem Miluj bližního svého nebo Zločin v Sillicon Valley. Svět hrůzy obohatil o Vřískot 3, tři části série Kruh, mysteriózní Klíč, odlehčenější Kletbu bratří Grimmů a vlkodlačí dobrodružství Krev jako čokoláda.

Vojska z hvězd se blíží, Transformeři se pozvedají z prachu a do našich úst míří popcorn. Bay vidí v nových postavách a v hodně pozměněném konceptu prostředek k zahájení nové, možná smysluplnější trilogie. Její začátek má co nabídnout jak do herců, tak do nápadů!

Pronásledovaní roboti se v Česku skryjí 26. června 2014.

transformers_zanik_foto_03
 
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací