Čtenáři ochutnali Guláš pro Masaryka

gulas_pro_masaryka_00V kavárně Krásný ztráty byl slavnostně pokřtěn literární počin Mileny Štráfeldové – Guláš pro Masaryka.

Autorka Milena Štráfeldová není na poli literatury nováčkem. Začíst jsme se již mohli například do její povídkové knihy Kriplíci, sbírky Přepisovačka či knihy fejetonů Co mě naučilo listí. Kniha Guláš pro Masaryka v sobě skrývá příběh kuchařky Poldinky, která skutečně vařila stejnojmenný pokrm pro Masaryka. V knize se střetává fikce se skutečností a my tak máme možnost nahlédnout do historie našich pradědů a dozvědět se něco o jejich tehdejším životě. Navíc všechny hospodyňky bezesporu ocení, že se naučí, jak správně připravit jíšku pod guláš.

Slavnostní křest a autogramiáda proběhla v útulném prostředí kavárny Krásný ztráty v blízkosti Smetanova nábřeží. Akce se těšila hojné účasti fanoušků a romantické zákoutí s klavírem se tak brzy proměnilo v květinovou zahradu. Popřát knize mnoho úspěchů a čtenářů přišla socioložka a publicistka PhDr. Jiřina Šiklová, CSc., exilová spisovatelka a filosofka Jinda Tichá a publicistka Libuše Koubská ze společnosti Ferdinanda Peroutky. Dokonce padla i věta: „Je to nejlepší kniha, kterou jsem za posledních deset let přečetla, a není jenom o guláši.“ Dámské trio doplnil český spisovatel, scenárista, dramatik, překladatel a básník Jiří Stránký, který se svěřil: „Věřím, že najít správný rukopis dá práci, ale když se to povede, tak je to úžasné.“

Samotný křtící akt proběhl tradičně, šampaňským ve skleničkách na stopce. Na všechny přítomné ovšem čekalo překvapení v podobě luxusního guláše. Jak to v pražské kavárně vypadalo, si můžete prohlédnout ve fotogalerii na našem FB profilu.

gulas_pro_masaryka_01

gulas_pro_masaryka_02

gulas_pro_masaryka_03

gulas_pro_masaryka_04

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací