Filmové události #24/14: King ničí manželství, Sigourney straší, Sonic se vrací

amazing_spider-man_2_poster_electro_v2Brzy začneme sklízet blockbustery!
 
 
Za pouhých jedenáct dní budou mít v kinech premiéru čtvrtí Transformeři a nejspíš tehdy skutečně začne pravidelně se opakující perioda odpočinkových akčních snímků. O těch letošních se spíš dočtete v naši preview. My už jsme trochu napřed! Sdělíme vám, jací superhrdinové osvěží horké měsíce v následujících letech, ať již jde o Spider-Mana či opozdilou armádu z DC Comics. Až do Vánoc příštího roku se dostaneme nejen se Star Wars, nýbrž i s režisérem Davidem O. Rusellem a herečkou Jennifer Lawrence. Předtím však můžeme také zkusit o něco kulturnější léto, které si pro nás připravily Žluté lázně.
 
 
 
Zemřel Jiří Bruder (13. 4. 1928 – 31. 5. 2014)

Až toto úterý se na veřejnost dostala zpráva o úmrtí Jiřího Brudera, českého herce s širokým polem působnosti. Prošel ansámbly několika divadel a od 50. let získával řadu televizních i filmových rolí, převážně epizodních postav. Poprvé se objevil v dramatu režisérů Jána Kadára a Elmara Klose s názvem Únos. Ve vedlejších úlohách se objevoval v řadě známých československých a českých snímků (Kdyby tisíc klarinetů, Modlitba za Kateřinu Horovitzovou, Černí baroni, atd.) a v mnohých televizních pořadech i seriálech. Svým hlasem nás několikrát potěšil v dabingu, jako například kreslený medvěd Méďa Béďa nebo klaun Krusty ze Simpsonových. Zemřel po dlouhodobém boji s nemocemi ve věku 86 let.


 

O zvláštních umělcích vznikají úspěšné filmy

Cena Pavla Kouteckého za nejlepší dokument nalezla nový domov u režisérky Báry Kopecký za portrét jejího zesnulého manžela, excentrického architekta Davida Kopeckého. K „trofeji“ náleží také ocenění ve výši sto tisíc korun. Dokument měl premiéru 7. listopadu 2013.


 

Itálie ve Žlutých lázních

Žluté lázně v Praze v příštím týdnu začnou opět zprostředkovávat filmy zdarma, tentokrát z italské kinematografie. Aperol Spiritz letní kino u Vltavy začne 17. června 2014 promítáním snímku Roberto Andòa Ať žije svoboda. Do konce července potrvá promítání děl z nejrůznějších dekád, od takřka třicet let starých Gingera a Freda přes tragikomedii z roku 1997 Život je krásný až po loňskou Velkou nádheru.


 

Na smrt jdoucí Brolin tě zdraví!

Josh Brolin (Oldboy, Strážci galaxie) byl obsazen do neznámé role v komedii Hail, Caesar! Bratři Coenové se v něm vracejí do minulosti (viz Filmové události #20/14), i když ne tak starožitné, jak by se mohlo na první pohled zdát. Poznáme v něm natáčení historického filmu v 50. letech, kdy soukromý detektiv, nejspíš v podání George Clooneyho, bude sledovat jednotlivé hvězdy chystaného projektu. Brolin již s režisérskou dvojicí spolupracoval v roli Llewelyna Mosse, pronásledovaného muže z Tahle země není pro starý.


 

Lisbeth provozuje výzvědný sex

Režisér David Fincher a herečka Rooney Mara spolu před třemi roky do americké podoby převedli první část trilogie Milénium – Muži kteří nenávidí ženy. Vzhledem k nízkým tržbám si Rooney zřejmě nikdy nebude hrát s ohněm ani nenakopne vosí hnízdo. Možná ji však Fincher vyšle do zpracování špionážního románu Jasona Matthewse. Thriller Red Sparrow se odehrává v současném Rusku, kde i agentka tajné služby Dominika Egorová jen těžko zapadá do nepřehledného světa špionáže. Proti vůli je vycvičena na „vrabčáka“, pověřeného sváděním oponenta, v tomto případě mladého agenta CIA Nathaniela Nashe. Do scénáře má knihu převést Eric Warren Singer (Špinavý trik).


 

Stephen King, manželský poradce

Důl hororových příběhů Stephena Kinga nebyl filmovými studii ještě zdaleka vyčerpán. Společnost Screen Media zakoupila práva na jeho povídku Dobré manželství. Soužití manželského páru Boba a Darcy Andersonových je po pětadvaceti letech ohroženo, když Darcy objeví strašlivé tajemství svého muže. King je dle vlastních slov potěšen, že za chvíli vyděsí další milióny lidí.


 

Zesnulý Williams opět spatří světlo

Tom Hiddleston, představitel Lokiho v marvelovských superhrdinských filmech, ztělesní slavného zpěváka Hanka Williamse. Život ikony country nám přiblíží snímek pojmenovaný podle slavné písně I Saw the Light. Režie i scénáře se ujal Marc Abraham (Boj o patent).


 

Kapitán Nikdo osobně

Scénáristé Alfred Gough a Miles Miller (Spider-Man 2, Smallville, Rytíř ze Šanghaje) uspěli se svou vizí filmu Nemo, jenž má prý v novém světle představit slavného antihrdinu z románu Julese Verna 20 000 mil pod mořem. K autorům se jako producenti připojili Joe Roth a Palak Patel (Mocný vládce Oz,Zloba: Královna černé magie).


 

Pod stromeček dostaneme Jennifer

David O. Russell skutečně hodlá režírovat příběh Joy Mangano, vynálezkyně samočisticího mopu (viz Filmové události #05/14) a z Terapie láskou i Špinavého triku si podle prvotních odhadů přivede Jennifer Lawrence do hlavní role. Snímek ponese prostý název Joy a v kinech se objeví příští rok na 1. svátek vánoční, tedy 25. prosince 2015, krátce poté, co Lawrence v kinech uzavře ságu Hunger Games.


 

Star Wars doprovázejí tajnosti i nehody

Detaily příprav Star Wars: Epizody VII a navazujících spin-offů jsou nadále držena pod pokličkou. Britský ministr financí George Osborne se nicméně nedávno setkal s režisérem filmu J. J. Abramsem a producentkou Kathleen Kennedy, načež po Twitteru poslal vzkaz, v němž se zmínil, že i na dalším z chystaných dobrodružství se bude pracovat ve Velké Británii. Nejspíše se bude jednat o první spin-off, v tomto případě režírovaný Garethem Edwardsem, stvořitelem moderní Godzilly (viz Filmové události #20/14 ).

Natáčení space opery si nedávno vyžádalo „oběť“ v podobě kotníku Harrisona Forda, zraněného údajně pádem hydraulických dveří. Že by za tím stál nějaký padouch, řekněme se jménem Darth Porticus? Herec byl ihned převezen do britské nemocnice.

Kolem děje se samozřejmě stále množí nepotvrzené spekulace. Podle posledních z nich se dočkáme ženského záporáka a postava Johna Boyegy nebude na začátku děje ani rytířem Jedi, ani učedníkem řádu, tedy Padawanem.


 

Až si to Superman s Batmanem vyřídí…

Neobvykle specifický plán společnosti Warner Bros. ohledně superhrdinů z produkce DC Comics se objevil na stránce bloggerky Nikki Finke. Podle tohoto rozvrhu nás po Batman V Superman: Dawn of Justice s premiérou v květnu 2016 čeká všestranný superhrdina Shazam (červenec 2016), pán snů Sandman (Vánoce 2016), týmový snímek Justice League (květen 2017), Wonder Woman (červenec 2017), společná výprava Flashe a Green Lanterna (Vánoce 2017) a Muž z oceli 2 (květen 2018). Zástupci společnosti DC Entertainment se také nedávno nechali slyšet, že plánují dát větší prostor svým ženským postavám.


 

Guillermo střídá příšery

Ačkoliv Pacific Rim: Útok na Zemi svými obřími roboty a monstry příliš nevydělal na samotné půdě Spojených států, celkový zisk 400 miliónů dolarů považuje společnost Legendary Pictures za úspěch. Režisér a scénárista původního filmu Guillermo del Toro při propagaci svého chystaného seriálu The Strain oznámil, že společně se Zakem Pennem stále usilovně pracuje na scénáři k sequelu a počítá v něm s původními hrdiny příběhu – Raleighem Becketem (Charlie Hunnam) a Mako Mori (Rinko Kikuchi). Možná se tedy skutečně shledáme s přislíbeným křížencem obludy Kaiju a robota typu Jaeger.

Del Toro je pochopitelně vytížený přípravou další invaze jiné dimenze a masakrováním lidí upíry pro televizní obrazovky, takže nemá čas na pohádku. Chystaná Kráska a zvíře s Emmou Watson v hlavní roli se totiž musí obejít bez jeho režisérských pokynů a mexický filmař jí poslouží pouze jako producent.


 

Třetí Spider-Man až za tři roky?

Letošní The Amazing Spider-Man 2 byl pro Sony ještě o něco větším zklamáním než Pacific Rim pro to své studio. 699,1 miliónů dolarů vydělaných po celém světě znamená pokles oproti jedničce a vypadá to, že třetí díl série Marca Webba byl z původního data premiéry 10. června 2016 přesunut na zatím neupřesněný termín v roce 2017.


 

Potřebovala by Weaver zkrotit ducha?

Sigourney Weaver má stále energie na rozdávání, jak je vidět na jejím driftování mezi několika sci-fi a fantasy sequely. Herečka, která sama nedávno nepřímo vyzvala k natočení dalšího Vetřelce, se definitivně znovu objeví v pokračováních Avatara režiséra Jamese Camerona, ovšem už ne jako mrtvá vědkyně Dr. Grace Augustin. Možná ji Eywa, duše přírody na Pandoře použije jako svůj avatár (ha, ha) při komunikaci s hlavními hrdiny.

Když mluvíme u duších, nemůžeme se nevšimnout zpráv o pomalu se rýsujících Krotitelích duchů 3. Sigourney se do nich možná vrátí v roli Dany Barrett. V rozhovoru se serverem Variety prý po scénáristovi Ivanu Reitmanovi požadovala, aby v případě její účasti stal „krotitelem“ i její filmový syn Oscar, jehož se v druhém díle pokoušel zmocnit nemrtvý čaroděj Vigo Karpatský. Reitmanova odpověď prý zněla: „Už jím je.“ Vypadá to, že v určitém slova smyslu dostane třetí díl Oscara…


 

Vyhraje Bryan trůn v kartách?

K množícím se chystaným fantasy dílům se začátkem roku přidala adaptace karetní hry Magic: The Gathering (viz Filmové události #03/14). Její scénář napíše Bryan Cogman. Fanouškům žánru rozhodně není neznámý, neboť patří ke čtyřem stálým scénáristům seriálu HBO Hra o trůny.


 

Jistý padouch bude toho ježoura nenávidět…

Po dlouhém účinkování ve videohrách a několika animovaných seriálech dostane modrý ježek Sonic (nebo „Soník“ v českém překladu) hraný film kombinovaný s CGI postavami. Scénáristé Evan Susser a Van Robichaux snad zachovají potřebnou důstojnost souboji s Dr. Robotníkem alias Eggmanem, plánujícím robotizovat celou přírodu. Studio Sony a tvůrce postavy, společnost SEGA, doufají v natočení několikadílné ságy.
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací