Knězovy děti / Svecenikova djeca – recenze

knezovy_deti_plakatPáter Fabijan vám nabízí útěchu, ne ochranu.
 
 
 
Češi si o letních prázdninách oblíbili zájezdy do Chorvatska. Právě tam je nepřímo zve místní katolická církev, zastupována dvěma rozdílnými knězi. Otec Jakov (Zdenko Botič) se skvěle dokázal zapojit do života svých oveček, ale brzy předá farnost mladšímu Fabijanovi (Krešimir Mikić). Nástupce nemá bohužel jeho sociální schopnosti, dokáže být pouze duchovním a to v něm posiluje nepředvídatelný fanatismus.

Spojme to se zpovědí Petara (Nikša Butijer), od něhož si místní kupují prezervativy a zápletka je na světě. Fabijan mužům i ženám začne sabotovat antikoncepci. Mikić z něj vytvořil maniaka zapáleného, ale hlavně říkajícího si o výsměch. Ostatně Knězovy děti celkově balancují mezi komediálním formátem a jednoznačně seriózním námětem.

Řeč přijde opravdu na samotné plození.Navzdory možným očekáváním jsou v příběhu o propichovaných kondomech zmíněny pohlavní choroby pouze jednou. Řeč přijde opravdu na samotné plození a na to, jak může zkomplikovat život. Zprvu to nevypadá drasticky, jelikož ve filmu dokáže na tváři vykouzlit úsměv i pohřební proslov nebo ozvláštněná představa vraždy ze cti. Mate Mitišić, tvůrce původní divadelní hry, se vymazlil s dialogem a herci jej převádějí do plynulé konverzační taškařice, u níž se skvěle uvelebíte.

K Fabijanovi a Peterovi se připojí nacionalista Marin (Dražen Kühn) a svou hysterií i snaživostí osvěží celý snímek, nemluvě o zefektivnění knězových plánů. Legrace se vytrácí, když si povedené trio… Inu, čím dál tím víc hraje na Boha a mnohem propracovaněji kontroluje lidské životy. Z ochrany katolických hodnot a snahy zamezit vymření chorvatského národa pramení bolest jednotlivců, i když výsledky by měly být zdánlivě přínosné.

Dlouhá řada paradoxních situací vyvrcholí příhodou natolik drsnou, až si budete trochu vyčítat, že jste se předtím smáli. Nelze než obdivovat tvořivost Mitišiće a následně režiséra Vinko Brešana, s jejíž pomocí poukázali na mnohé nejednoznačnosti ve vztahu církve s laickou veřejností, ale také na potíže dnešního člověka všeobecně.  Děj opustil divadelní sál bez potíží a nemohlo se mu dostat šikovnějších interpretů!
 
 

Farníci musí být před rodičovstvím proklepnuti, tudíž špehováni.

knezovy_deti_foto_02
 
 

„Množí se nám tu jen samí muslimové a pravoslavní!“

knezovy_deti_foto_03
 
 

„Zatracený farář a tchajwanské kondomy!“

knezovy_deti_foto_06
 
 

85%

Knězovy děti / Svecenikova djeca

Dlouhá řada paradoxních situací vyvrcholí příhodou natolik drsnou, až si budete trochu vyčítat, že jste se předtím smáli. Nelze než obdivovat tvořivost Mitišiće a následně režiséra Vinko Brešana, s jejíž pomocí poukázali na mnohé nejednoznačnosti ve vztahu církve s laickou veřejností, ale také na potíže dnešního člověka všeobecně. Děj opustil divadelní sál bez potíží a nemohlo se mu dostat šikovnějších interpretů!

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací