Filmové události #26/14: Kim protestuje, Rambo zatíná pěst, Hráč č.1 se připravuje

rambo_2008_posterJaké jsou druhy hrdinů?
 
 
Staří dobří akční „bijci“ ještě zdaleka nejsou překonáni. Dokazuje to možnost existence dalšího dílu Ramba, o nějž by zcela jistě byl velký zájem. Časy se však mění a našimi reky se mohou stát i neduživí chlapci holdující počítačům. Na starý snímek Válečné hry proto čeká remake a ještě bohatší poctu kybernetickému věku představuje kniha – a brzy snad i film – Ready Player One. Když se však porozhlédneme ve skutečném světě, přesvědčíme se, že těmi pravými hrdiny jsou lidé typu hasičů, kteří často riskují své životy, aby zachránili ty cizí. Když ovšem tu máme dobráky, je třeba také někoho označit za záporáka. Hned na začátku zmíníme jednoho představitele slavného lotra fiktivního a pak skutečného padoucha na mezinárodní úrovni…
 
 
 
Zemřel Eli Wallach (7. 12. 1915 – 24. 6. 2014)

V požehnaném věku 98 let skončila životní pouť amerického herce Eliho Wallacha. Syn židovských emigrantů začínal hrát během čtyřicátých let a v rodném městě se dostal až na prkna Broadwaye. Roku 1951 získal prestižní divadelní cenu Tony. O pět let později jej poprvé viděli filmoví diváci a to díky dramatu Baby Doll, kontroverznímu kvůli svým erotickým podtónům. Kromě skandálu se ovšem dostavilo i ocenění BAFTA pro tohoto nováčka. Renomé neobyčejně silného charakterního herce jej doprovázelo celou pestrou kariérou, během níž se objevil vedle celé řady dalších legend své doby. K Marilyn Monroe se například přidal v romantickém snímku Mustangové, s Audrey Hepburnovou jej sjednotila komedie Jak ukrást Venuši a s Jeanem-Paulem Belmondem zase jiná veselohra Velký šéf. Počátkem 60. let se zapsal do kolektivní paměti diváků jako záporák Calvera ve westernu Sedm statečných. Mezi odvážné pistolníky se vrátil i ve filmech Jak byl dobyt Západ; Hodný, zlý a ošklivý; Mackennovo zlato nebo Zloděj koní. Role v televizním snímku Máky jsou také květy mu vynesla cenu Emmy.

Ze celoživotní dílo obdržel roku 2010 Oscara. V téže době přišly do kin jeho dva poslední filmy – Muž ve stínu a Wall Street: Peníze nikdy nespí.


 

Kim Čong-un není vaším fanouškem

Možná vás to překvapí, ale představitelé KLDR nemají příliš smysl pro humor. Místní ministerstvo zahraničí zveřejnilo výzvu vůči USA požadující stažení nejmenovaného filmu o chystaném atentátu na vůdce Kim Čong-una, jinak slibuje odvetu. Podle popisu se zjevně jedná o komedii The Interview, kde se z diktátora vyklube fanoušek televizního pořadu Skylark Tonight. Moderátor Dave Skylark (James Franco) jej spolu se svým producentem Aaronem Rapoportem (Seth Rogen) chce vyzpovídat, ale CIA má vlastní plány… Severní Korea se zachovala podobně již v roce 2004 kvůli snímku Team America: Světovej policajt, jehož hlavním padouchem byl otec současné hlavy státu Kim Čong-il. The Interview bude, navzdory protestní nótě, uvedeno do českých kin 30. října 2010.


 

Byl Bond moc velký suchar?

John Logan zřejmě úplně nepotěšil své nadřízené scénářem pro čtyřiadvacátou bondovku. Víc vtipu a jiskření mezi kladnými postavami mají do jeho výtvoru dostat bývalí spolupracovníci Neal Purvis a Robert Wade. Bond 24 tak zřejmě vstoupí do produkce až v prosinci místo plánovaného října.


 

Mara jako unesená novinářka

Rooney Mara (Muži, kteří nenávidí ženy) získala hlavní roli v životopisném příběhu A House in the Sky. Ve stejnojmenné předloze popsala kanadská novinářka Amanda Lindhout svůj únos a kruté, víc jak rok trvající věznění somálskými islamisty.


 

Lucas vybuduje filmové muzeum

George Lucas, stvořitel Star Wars (a prznitel dětství jejich fanoušků), chce vybudovat v Chicagu muzeum umění a filmových pamětihodností. Filmař v důchodu tak učinil navzdory velkému zájmu Eda Leeho, starosty San Francisca, aby svůj záměr uskutečnil v jeho městě. Instituce, jejíž oficiální název má znít Lucas Museum of Narrative Art bude mapovat stopadesátiletou historii média a neustále se rozšiřovat.


 

Žádná země není pro Ramba

Německá stránka Splendid Medien AG zveřejnila tiskové prohlášení popisující pátý díl slavné akční série Rambo se Sylvesterem Stallonem v roli elitního vojáka. Herec sám napsal scénář, v němž jeho hrdina začne masakrovat mexické drogové kartely. Možná také cestou vyděsí pár ilegálních přistěhovalců… Stallone, doufejme s nadsázkou, popisuje příběh jako svou verzi „Tahle země není pro starý“. Takže Cormacu McCarthymu vyrůstá konkurence.


 

Umí Američané najít Aljašku?

Po velkém úspěchu adaptace knihy Hvězdy nám nepřály se snad filmové zpracování dostane i další knize amerického spisovatele Johna Greena. Paramount Pictures již shánějí režiséra a scénáristu pro jeho debutový příběh Hledání Aljašky, přičemž obojí nabízejí Sarah Polley, tvůrkyni dramatu Daleko od ní nebo komediální romance Take This Waltz.

Hlavní postavou knihy je šestnáctiletý Miles Halter, posedlý sbíráním posledních slov slavných osobností, jenž objeví nový život na vzrušující internátní škole, kde se také zamiluje do spolužačky Aljašky Youngové.


 

Když hvězdy kopou

Filmy se Sylvesterem Stallonem, jak se zdá, znovu ožívají. Kromě Cliffhangeru (viz Filmové události #23/14) je plánován remake i hvězdně obsazeného historického dramatu Vítězství z roku 1981. Zažili jsme v něm fotbalový zápas mezi spojeneckými válečnými zajatci a německými vojáky, sloužící vězňům jako příležitost k útěku. Svého kolegu Johna Hustona vystřídá režisér Doug Liman (Na hraně zítřka, Mr. & Mrs. Smith).


 

Pocta padlým hasičům

Režisér Scott Cooper (Crazy Heart) se ujal skutečného příběhu 19 hasičů, kteří v minulém roce zemřeli během bojů s lesními požáry v Arizoně. Dojemný příběh přetavuje do scénáře Ken Nolan (Černý jestřáb sestřelen) a produkovat jej bude Lorenzo di Bonaventura (Transformers, G.I. Joe).


 

Před dávnými časy… O něco později?

Zranění Harrisona Forda během natáčení Star Wars: Epizody VII (viz Filmové události #24/14) je nakonec vážnější, než jak jej popisovaly první zprávy. Zlomen totiž není kotník, nýbrž celá noha. Bez Hana Sola se tedy tým bude muset obejít celých osm týdnů, což ve svých důsledcích možná posune premiéru filmu. Nedávné klepy naznačují, že právě to si přeje režisér J.J. Abrams, na rozdíl od studia. V Česku ji máme zatím stanovenou na 17. prosince 2015. Nesnáze způsobené Fordovou absencí naznačují potenciální spoilery ze serveru Ain’t It Cool News. Pokud jsou pravdivé, děj se točí kolem Fordova pašeráka, pátrajícího společně s novými postavami po zmizelém Luku Skywalkerovi.


 

Další přírůstek do týmu

K sestavě superhrdinského snímku Batman v Superman: Dawn of Justice byl obsazen do zatím neznámé role Scoot McNairy (Argo, NON-STOP). Jako superhrdinové ve filmu vystoupí Henry Cavill (Superman), Ben Aflleck (Batman), Wonder Woman (Gal Gadot), Cyborg (Ray Fisher) a Aquaman (Jason Momoa). Soupeřit budou s padouchem Lexem Luthorem (Jesse Eisenberg) a Batmana doprovodí jeho věrný komorník Alfred (Jeremy Irons).


 

Star Trek: Hluboký vesmír tři?

Scénárista a debutující režisér Roberto Orci se nedávno vyjádřil k třetímu rebootovému Star Treku. Údajně nás po dvou „stmelovacích“ dobrodružstvích čekají konečně příhody z hloubek vzdáleného vesmíru, tudíž něco mnohem víc se blížící duchu původního seriálu. Dočkáme se někdy v roce 2016.


 

Den, kdy se vrátí Kaiju

Netrvalo to dlouho. Sotva jsme se dozvěděli, že Guillermo del Toro píše scénář k sequelu Pacific Rim: Útoku na Zemi (viz Filmové události #24/14), již známe dokonce datum premiéry. Roboti a obří monstra si smluvili další kolo na 7. dubna 2017. Předtím je uvidíme i v komiksech a animovaném seriálu.


 

Rádoby terminátor cestuje časem

Režisér Scott Derrickson si ještě před natáčením marvelovského Dr. Strange (viz Filmové události #23/14) zajednal námět podle epizody klasického sci-fi seriálu Krajní meze. Celovečerní délku získá příběh cestovatele časem s robotickou rukou, jenž si zapamatoval pouze posledních deset dnů života. Jasno má však v tom, že jej pronásledují mimozemšťané…


 

Mars překáží Tvůrcům

Producent a scénárista Simon Kinberg potvrdil, že příštím režisérským projektem Ridleyho Scotta bude The Martian, realistická sci-fi s Mattem Damonem. Již si proto nemůžeme být jisti premiérou Promethea 2 plánovanou na březen 2016. The Martian se bude točit kolem osamělého astronauta, snažícího se přežít na rudé planetě.


 

Predátory loví divošský doktor

Hned dvě ambiciózní díla v současnosti připravuje Shane Black, režisér Iron Mana 3. Jeho příspěvek do série o mimozemských lovcích Predátorech, navzdory prvotním domněnkám, nebude rebootem, ale regulérním sequelem. Zároveň se představitel komiksového Thora Chris Hemsworth možná stane hlavním hrdinou zpracování šestákových příběhů o Docu Savagovi, dobrodruhovi „s deduktivními schopnostmi Sherlocka Holmese, Tarzanovou neobyčejnou fyzičkou, vědeckým vzděláním Craiga Kennedyho a dobrotou Abrahama Lincolna“.


 

Peršan a Izraelita si chtějí hrát na válku

Společnost MGM nadále usiluje o natočení remaku kultovního sci-fi filmu Válečné hry z roku 1983. O zaplnění režisérského křesla jedná s Deanem Israelitem (Welcome to Yesterday) a scénář přepíše Aresh Amel (Grace, kněžna monacká).

Válečné hry vyprávějí o mladém hackerovi Davidovi Lightmanovi, jenž se napojí na vojenský program simulující jadernou válkou. Dřív než dojde ke katastrofě, musí spolu se svými nejbližšími přesvědčit vojenské vedení, že se jedná o pouhou hru.


 

Hráč videoher musí zemřít!

Oblast sci-fi uzavřeme novinkou o jednom lehce opožděném knižním zpracování. Pro Warner Bros. má scénárista Zak Penn připravit k natočení Ready Player One spisovatele Ernesta Clinea.

Kniha se odehrává ve čtyřicátých letech našeho století. Osmnáctiletý Wade Watts tráví většinu času v OASIS, virtuálním světě stvořeném potrhlým géniem Jamesem Hallidayem. Programátor zemřel již před pěti lety a zanechal v systému komplikovanou hádanku. Vítěz zdědí jeho nesmírné bohatství. Wade jednoho dne vyřeší první část a stane se tak cílem bezskrupulózní korporace IOI a jejích profesionálních hráčů přezdívaných „sixeři“. S několika přáteli a hlavně bohatou znalostí geekovské kultury musí Wade vyluštit Hallidayovy šifry. Mezi jinými se mu vyplatí znát dobře i film Válečné hry (viz výše).

Ready Player On je obrovskou poctou světu a komunitě všech nerdů, kterého se Penn stal nedílnou součástí svou prací na scénářích k X-Men: Poslednímu vzdoru, Neuvěřitelnému Hulkovi a samotným Avengers.


 

Sněhurka a lovec… Bez Sněhurky

Ani jedna z interpretací slavné pohádky roku 2012 si příliš nevedla dobře s kritiky, ale Sněhurka a lovec režiséra Ruperta Sanderse na sebe přinejmenším vydělala. Po flirtu mezi ženatým Sandersem a Sněhurčinou představitelkou Kristen Stewart již nebylo pravděpodobné, že by se k případnému sequelu ještě Rupert někdy vrátil. V souvislosti s pokračováním jsme tento týden zaslechli jméno Franka Darabonta (Vykoupení z věznice Shawshenk). Královna Sněhurka se v chystaném filmu nejspíš vůbec neobjeví, či pouze dostane cameo a hlavním hrdinou by tak zůstal pouze Lovec (Chris Hemsworth).
 
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací