Transformers: Zánik / Transformers: Age of Extinction – recenze

transformers_zanik_plakat„Dneska je s filmy potíž, samá pokračování a remaky. Je to škvára.“
 
 
 
Přesně tato věta zazní z úst jedné z postaviček čtvrtého pokračování Transformers. Vztahuje se toto tvrzení i na samotný Zánik nebo se budeme bavit při explozích a soubojích obrovských robotických návštěvníků z vesmíru?

Jak již bezesporu všichni víme, Transformers: Zánik nás posune nejen v čase (cca 4 roky po útoku na Chicago), ale i v prostoru. Tím pádem se budeme muset obejít bez Sama (Shia LaBeouf) a dalších starých známých. Seznámíme se s novou rodinkou, která odstartuje již druhou transformří trilogii. Tento tah má své výhody, ale i nevýhody. Chvílemi se nám sice bude stýskat (Shia LaBeouf, Megan Fox, Josh Duhamel, John Turturro a další), ale je pravda, že změna byla potřeba. Děkujme Bohu za to, že se ve vyprávění posouváme dál a nečeká nás restart, který je v poslední době poměrně v kurzu.

Cade Yeager (Mark Wahlberg) je texaským vynálezcem, který se potýká nejen s nezaplacenými účty, hromadou zrezivělých „pokladů“ ve stodole, ale i se sedmnáctiletou dcerou Tessou (Nicola Peltz), jež má jiné představy o životě než drahý tatínek. Rodinné plány se razantně změní ve chvíli, kdy Cade objeví rozpadající se tahač a pustí se do jeho oprav.

Na Zániku je na první pohled vidět, že rozpočet byl skutečně velkorysý. Na Zániku je na první pohled vidět, že rozpočet byl skutečně velkorysý. Film se sice blíží k tříhodinové hranici, ale nenalezneme v něm ani jediný chumáček vaty, na kterém by se šetřilo. Akce a transformeři tu jsou skutečně na prvním místě. Vzduchem létají roboti, auta, lidé, obrovské lodě, vesmírné koráby, sekáčky na maso a nespočet dalších předmětů. Těšit se můžeme nejen na návštěvu z minulosti, ale svým způsobem i z budoucnosti. Technologický pokrok zkrátka nezastavíš, ale ne vždy se bude řídit vašimi pokyny.

Velmi povedená je práce s kamerou, se kterou si Michael Bay a kameraman Amir M. Mokri opravdu vyhráli. U akčních scén je velmi důležitý i citlivý střih, jinak můžeme lehce ztratit orientaci. V tomto případě, i když se toho na plátně děje opravdu hodně, s tím problém mít nebudeme.

Množství opravdu „kulervoucí“ akce, která se odehrává nejen na americké půdě, trochu víc osekalo příběhovou linku. Její závažnost a dopad na lidstvo je sice vyhrocenější než kdy dřív, ale je svým způsobem až moc odbytá. Pojítko mezi několik desítek minut dlouhými rvačkami a přestřelkami je proto trochu řidší.

Mrkněme se také na nové lidské tváře. Mark Wahlberg se na roli trochu posedlého vynálezce a tatínka hodí. Na Nicola Peltz se hezky kouká. Víc se toho po ní ani nechtělo. O oživení se postaral zejména Stanley Tucci, který umí prodat tvrdý pohled byznysmana i vystrašené výkřiky poseroutky. Ať se budeme snažit sebevíc, neubráníme se porovnávání s předchozí lidskou partou. A i když se nováčci snaží, jejich předchůdci měli o poznání větší charisma a měli jsme o ně větší strach.

Film Transformers: Zánik splňuje do puntíku to, co má akční dobrodružné sci-fi v hlavní roli s mimozemskými roboty splňovat. Epická akce plná výbuchů, třískání kovu o kov a poletování vzduchem. Prát se budeme na poli, uprostřed velkoměsta, vně futuristické budovy i v jedinečném prostředí vesmírné lodi, což bezesporu ocení nejen skalní fanoušci. Trochu zamrzí osekané příběhové pojítko, které může trochu utlumovat zážitek z vyšperkovaných a opravdu dlouhých akčních scén. Navíc se budeme potýkat s neodbytným srovnáváním lidských nováčků se starou gardou.
 
 

Nasednout, naostřit meč a můžeme vyrazit na nepřítele.

transformers_zanik_foto_10
 
 

Hrátky se světlem a mimozemskou technologií jsou působivé.

transformers_zanik_foto_08
 
 

Kdo si zahrává s Optimem Primem, může skončit na cucky.

transformers_zanik_foto_07
 
 

75%

Transformers: Zánik / Transformers: Age of Extinction

Film Transformers: Zánik splňuje do puntíku to, co má akční dobrodružné sci-fi v hlavní roli s mimozemskými roboty splňovat. Epická akce plná výbuchů, třískání kovu o kov a poletování vzduchem. Prát se budeme na poli, uprostřed velkoměsta, vně futuristické budovy i v jedinečném prostředí vesmírné lodi, což bezesporu ocení nejen skalní fanoušci. Trochu zamrzí osekané příběhové pojítko, které může trochu utlumovat zážitek z vyšperkovaných a opravdu dlouhých akčních scén.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací