Filmové události #27/14: Ve Varech to vře, Odysseus vyplouvá, Damien se chce znovuzrodit

the_terminator_1984_posterZprávy stručné, avšak důležité!
 
 
Česko rozeběhlo svou vlastní obdobu Festivalu v Cannes a Melu Gibsonovi můžeme jen přát, aby nebyl vypískán, jako nedávno Nicol Kidman. Dnes jsme si na vás kromě zprávy o této oslavě našeho milovaného umění přichystali ujištění o pokračování dvou hororových sérii i dvojnásobnou porci nemilých zpráv ze skutečnosti. I když jsme zjistili řadu zajímavostí, budeme struční po vzoru Terminátora a našimi zprávami budete moci proletět rychle a zběsile.
 
 
 
Zemřel Paul Mazursky (25.4 1930 – 30.6. 2014)

V pondělí prodělal fatální zástavu srdce úctyhodný herec a režisér. Paul (původním jménem Irwin) Mazursky si v prvním filmu zahrál počátkem 50. let, kdy byl obsazen do debutu režiséra Stanleyho Kubricka, válečného dramatu Strach a touha. Následovně se objevil i v Džunglíi před tabulí a několika televizních projektech. Když nepočítáme krátkometrážní snímek z roku 1962, mohla veřejnost ocenit jeho první režijní počin až o sedm let později. Komedie Bob a Carol a Ted a Alice byla nominována na čtyři Oscary a zájem vzbudily i jeho další příspěvky světové kinematografii – Zamilovaný advokát, Harry a Tonto, Příští stanice Greenwich Village nebo Moskva na Hudsonu. V mnoha svých filmech sám vystupoval. Jinak si také zahrál v muzikálu Franka Piersona Zrodila se hvězda či v televizním seriálu Rodina Sopránů. Do kin uvedl naposledy komedii Smrtící telefon (2003), následovanou TV filmem Bláznivá cesta (2003) a dokumentemYipee: Cesta k židovské samostatnosti (2006). Jako herec ukončil kariéru snímkem Cattle Call (2006).


 

49. MFF Karlovy Vary

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary vstoupil v pátek 4.7 2014 do „skorojubilejního“ 49. ročníku ve znamení malého prasátka. Za přítomnosti významných filmových i jiných osobností bude v lázeňském městě promítnuto víc jak 190 snímků. Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary zde převezme Zdeněk Svěrák a Křišťálový globus za umělecký přínos světové kinematografii obdrží Američan William Friedkin (Vymítač ďábla), který zde uvede restaurovanou verzi snímku Mzda strachu. Tu samou cenu si vyzvedl nejkontroverznější osobnost mezi současnými hosty – Mel Gibson, kritizován často představiteli židovské víry kvůli filmu Umučení Krista a výrokům hraničících s antisemitismem. Akce potrvá do 12. 7. 2014. Více se o ní můžete dočíst v našich samostatných článcích.


 

Světla! Kamera! Polyfémos!

V produkci Warner Bros. začne brzy vznikat adaptace starořeckého eposu Odyssea. Jednoho z nejstarších hrdinů světové literatury bude na dlouhé cestě doprovázet ruský režisér Fjodor Bondarčuk (Tajemný ostrov, Stalingrad). Společnost před deseti lety uvedla do kin snímek Troja na motivy předchozího Homérova díla. Jako lstivý ithacký král Odysseus zde vystupoval britský herec Sean Bean. Desetileté putování mořem se však na rozdíl od předchůdce zřejmě již neobejde bez nadpřirozených prvků.


 

Tragédie přerušila natáčený sen

Obvinění z neúmyslného zabití a nepovoleného vniknutí si musel vyslechnout režisér Randall Miller (Víno roku, CBGB ) spolu s producenty životopisného filmu Midnight Rider, vyprávějícím o americkém rockerovi Greggu Allmanovi. Při natáčení snové sekvence 20. 2. 2014 uprostřed železničního mostu ve Wayne County překvapil členy natáčecího štábu jedoucí vlak. Nehoda stála život asistentku kameramana Sarah Jones a několik dalších lidí bylo zraněno. Dopravní společnost CSX Transportation popřela, že by s kýmkoliv jednala o poskytnutí svých prostor. Za neúmyslné zabití hrozí obviněným ve státě Georgia až deset let vězení, nepovolené vniknutí je může dostat za mříže na jeden rok.


 

Rychle a zběsile dorazí dříve

Fanoušci akční série Rychle a zběsile se zcela jistě nemohou dočkat odpovědi na otázku, jak přesně si nový díl poradí s vyřazením Briana O´Connora v podání zesnulého Paula Walkera. Odpověď dostanou o týden dříve, než si mysleli, neboť premiéra byla nyní uspíšena a v USA tak připadá na 3. dubna 2015.


 

Čarodějnice v burce?

Herečka Tina Fey (Noční rande, Zprávař 2 – Legenda pokračuje) se vydá v hlavní roli na bojiště Afghánistánu, Iráku a Pákistánu v adaptaci memoárů novinářky Kim Barker. Taliban Shuffle budou režírovat Glenn Ficarra a John Requa, známí díky komediálnímu dramatu Bláznivá, zatracená láska. Fey si zároveň zahraje v zatím nepojmenovaném snímku o čarodějnicích, který bude i produkovat. Navzdory prvotním úvahám nepůjde o sequel k jedenadvacet let starému rodinnému snímku Hokus pokus, nýbrž o dílo ve stylu Krotitelů duchů.


 

Andy, předaleký mimozemštan

Andy Serkis se proslavil svým dokonalým výkonem skrz motion capture v Pánu prstenů, King Kongovi nebo Zrození planety opic. Serveru ScifiNow prozradil, že podobně poslouží i natáčené Epizodě VII ze ságy Star Wars. Divoké spekulace také naznačují účast Billie Lourd, dcery Carrie Fisher, představitelky princezny Leiy.


 

G.I. Joe ještě nevystřelil naposledy

Zprávy o natáčení sequelu G.I. Joe 3 poněkud ustály poté, co byl režisér John Chu převelen k adaptaci animovaného seriálu Jem and the Holograms (viz Filmové události #13/14). Studio nicméně nedávno pro třetí dobrodružství Joeů získalo scénáristu Jonathana Lemkina. Z jeho pera vzešel mysteriózní thriller Ďáblův advokát, krimikomedie Smrtonosná zbraň 4 nebo akční snímek Odstřelovač. Hlavním hrdinou trojky by měl být Roadblock (Dwayne Johnson).


 

Terminátor má rád stručnost

Podle několika zdrojů serveru Bleeding Cool byl titul chystaného rebootu Terminator: Genesis zkrácen na „Terminator“. Uvidíme, jak s tím případně naloží tuzemský distributor, aby nedošlo k záměně s původním filmem Terminátor (v orig. „The Terminator“) Česká premiéra je plánovaná na 25. června 2015. V novém příběhu si zahrají Emilia Clarke, Jason Clarke, Jai Courtney, Dayo Okeniyi a samozřejmě Arnold Schwarzenegger.


 

Jak jednou Satan přijde…

Bezbožní filmaři chystají do světa opět vypustit antikrista jménem Damien Thorn. Společnosti 20th Century Fox a Platinum Dunes totiž plánují nový reboot hororové série Přichází Satan (Omen) z let 1976-1991. O znovuoživení fenoménu se pokoušely již v roce 2006, ovšem Satan přichází režiséra Johna Moora naprosto propadl.


 

Pojďte si hrát!

Malý Damien by potřeboval v dětství nějakého kamaráda. Nabízí se panenka Chucky z hororových filmů Dětská hra. Psychopatický zabiják Charles Lee Ray převtělený do hračky se k nám vrátí v sedmém díle. Jeho stvořitel Don Mancini již potvrdil, že k němu píše scénář. Návrat plánují i ústřední hvězdy Brad Dourif (Chuckyho hlas) a jeho dcera Fiona (Nica Pierce).


 

Kouzel a romantiky není nikdy dost

Disneyho tým začal připravovat sequel k fantasy muzikálu Kouzelná romance z roku 2007. Pohádková zlá královna v podání Susan Sarandon v něm přemístila dobrou princeznu (Amy Adams) do naší doby. Scénář napíší David Stern a David N. Weiss (Shrek 2, oba díly Šmoulů). Původního režiséra Kevina Limu by mohla vystřídat Anne Fletcher (Návrh, Výlet s mámou).

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací