Filmové události #28/14: Stallone ve službách mafie, Dumbo pro nové publikum

pojedeme_k_mori_teaser_plakatVýchod, náš vzor!
 
 
Festival v Karlových Varech, na rozdíl od svého předchůdce v Cannes, neocenil film z Turecka, ale svým vkusem se v rámci regionu příliš nevzdálil. Hlavní cenu získal příspěvek gruzínský a mezi jinými zvítězili i Rusové. S našimi východními braty se nám daří, jak je vidět na ocenění režisérského debutu Jiřího Mádla. Inspirativní je pochopitelně i Izrael, z jehož posvátné knihy se stal západní bestseller. A to už vůbec nemluvím o Japonsku s jeho mangou, později rozpohybovanou jako anime, jež čas od času konečně získá i hranou podobu. Inu, z východu pochází Slunce… Jenže to umí být občas smrtící.
 
 
 
Rebelka se vypravila sklízet kukuřici

49. MFF Karlovy Vary včera skončil a rozdal své ceny. Hlavní Křišťálový globus za nejlepší film získal gruzínský režisér George Ovašvili za svůj snímek Kukuřičný ostrov. Nejlepším hercem byl zvolen Argentinec Nahuel Pérez Biscayar. Přehled dalších ocenění si můžete přečíst v samostatném článku.


 

Zemřel D. Legeno (12. 10. 1963 – 6. 7. 2014)

Americký národní park Údolí smrti dostál svému názvu, když v něm na úžeh skonal padesátiletý britský herec. Dave Legeno, známý též jako boxer a wrestler, příležitostně hrál v televizi, do filmu se dostal až roku 2000, kdy se objevil v krimikomedii Podfu(c)k. Dále obsadil menší role hitů, jako je Batman začíná, Královna Alžběta: Zlatý věk nebo Sněhurka a lovec. Mezi důležité záporáky se vyšvihl v posledních třech dílech Harryho Pottera jako vlkodlak Fenrir Šedohřbet. Posmrtně ho budeme moci spatřit ve třech snímcích, v současnosti se nacházejících v postprodukci – Tha Last Knights, Sword of Vengeance a Petroleum Spirit.


 

Mádl triumfuje

Režijní debut Jiřího Mádla Pojedeme k moři získal první ocenění v zahraničí, konkrétně na přehlídce debutujících filmů Voices v ruské Vologdě. Po úspěších z Plzně a Zlína si mladý tvůrce připsal Cenu filmového studia Maxima Gorkého za nejlepší rodinný film.


 

S prakem na pelištejského obra

Díky Ridleymu Scottovi nám letos Ježíšek nadělí Mojžíše v eposu EXODUS: Bohové a králové. Režisér jej již teď označuje za svůj největší snímek a hodlá přinejmenším produkovat další biblický příběh, tentokrát o bojích statečného židovského krále Davida.


 

Johnsonův rozsudek

Spisovatel Robert Ludlum nemá na svědomí pouze postavu agenta Bournea. Dwayne Johnson prý jedná o možném ztvárnění hrdiny Jansonova rozsudku, knihy vydané rok po autorově smrti. Paul Janson je bývalým vládním agentem, z něhož se kvůli výčitkám svědomí stane soukromý bezpečnostní poradce. Pokus o záchranu významného diplomata pro něj končí neúspěchem a nebezpečnou štvanicí…


 

Záhada umělecké exploze

Warner Bros. údajně hodlá zajistit filmová práva na The Goldfinch, třetí literární dílo držitelky Pulitzerovy ceny Donny Tartt. Jejím hrdinou je třináctiletý Theo Decker, jemuž zemřela matka při teroristickém útoku v muzeu umění. Od jednoho z přeživších se chlapci dostane tajemné zprávy. O léta později se snaží vyřešit záhadu útoku poté, co jej alkoholický otec Larry vezme do Las Vegas.


 

BP, my nezapomínáme!

J.C. Chandor (Margin Call, Vše je ztraceno) se možná ujme režie katastrofického filmu Deepwater Horizon o čtyři roky staré nehodě na ropném vrtu v Mexickém zálivu. Scénář Matthewa Michaela Carnahana (Království, Světová válka Z) se má údajně soustředit především na samotné pracovníky v zařízení.


 

Herci plní nejen Koloseum

Historická komedie bratrů Coenových Hail, Caesar! kromě George Clooneyho a Joshe Brolina nabrala v poslední době navíc také Tildu Swinton, Ralpha Fiennese, Channinga Tatuma, Scarlett Johansson a Jonaha Hilla.

Na Sylvestera Stallona čeká životopis Scarpa, příběh slavného zabijáka mafiánské rodiny Colombových (příbuznost se slavným detektivem nebyla prokázána) a pozdějšího informátora FBI Gregoryho Scarpy v režii Brada Furmana (Hra na hraně) se scénářem Nicholase Pileggiho (Casino).

John Goodman (Památkáři, Transformers: Zánik) byl obsazen do chystaného snímku Valencia, produkovaného společností Bad Robot. Thriller bude vyprávět o pubertální dívce probuzené ve sklepě, která se od Goodmanovy postavy dozví, že svět byl zničen jadernou katastrofou.

Emily Mortimer (Hugo a jeho velký objev, Beznadějný trouba) zřejmě vstoupí do paranormálního snímku Spectral, přezdívaného „nadpřirozený Černý jestřáb sestřelen“ jako velitelka týmu bojujícího v Evropě se zásvětními bytostmi. Do filmu již byl obsazen James Badge Dale (Osamělý jezdec, Nemocnice Parkland).


 

Dvě nové hvězdy válčí v IMAXu

Další dva herci obohatí Star Wars: Epizodu VII režiséra J. J. Abramse. Po nejvýznamnějších castingových zprávách (viz Filmové události #18/14 a Filmové události #23/14) se mezi neznámé hrdiny a padouchy přidal Brit Pip Andersen a Afroameričanka Crystal Clarke.

Andersen je známý jako šampión v parkouru, umění plynulého překonávání prostředí za pomoci vlastního těla. Clarke uvidíme příští rok debutovat ve fantasy The Moon and the Sun. Přitom míří daleko od našeho Slunce i Měsíce…

Ze záběrů používané kamery bylo také potvrzeno, že Epizoda VII je alespoň částečně točena ve formátu IMAX.


 

Ant-Man, ten se nedá… napsat

Ačkoliv dobrodružství superhrdiny Ant-Mana již konečně našlo nového režiséra (viz Filmové události #23/14). Kontroverze kolem scénáře, podle některých dohadů například kolem zločinecké dráhy jednoho z hlavních hrdinů, byly zřejmě důvodem, proč projekt opustil jeho původní režisér Edgar Wright. Novou verzi měl napsat Anthony McKay, ale společnost Marvel mu nedávno přidělila ještě dva nové spoluautory. Gabriel Ferrari a Adrew Barrer spolu zatím nedovedli k realizaci žádný z nápadů, studio však bylo prý ohromeno jejich verzí celovečerní Sabriny – mladé čarodějnice.


 

Del Torovy pestré i černobílé plány

Režisér Guillermo del Toro v posledních dnech prozradil řadu zajímavostí o svých tvůrčích záměrech a něčím své fanoušky i zklamal. Překvapivě se svěřil, že před prací na chystaném pokračování k filmu Pacific Rrim: Útok na Zemi hodlá natočit skromný černobílý snímek, do jehož hlavní role by si přál obsadit Johna Hurta. Fanoušky obřích monster ubezpečil, že animovaný seriál navazující na původní Pacific Rim bude představovat důležité dějové pojítko se sequelem. Zároveň potvrdil obavy příznivců Hellboye, když označil třetí díl komiksového pekelníka za nepravděpodobný.


 

Robonaut?

Mark Wahlberg v Transformerech pomáhal robotům, je proto jasné, že se rád stane strojem. Po Leonardu DiCapriovi nebo Kevinu Smithovi se zřejmě on nejnověji přiblížil možnosti zahrát si televizního hrdinu ze 70. let, astronauta Steve Austina. Ten byl v seriálu The Six Million Dollar Man po vážné nehodě „přestaven“ na kyborga. Svých nových schopností pak využíval v boji s přirozenými i scifistickými hrozbami. Podle serveru Variety bude remake režírovat a produkovat Peter Berg (Království, Bitevní loď).


 

Mimozemšťané místo Kima

Jako zamilovaný dopis akčním sci-fi svého dětství popisuje režisér Darren Lynn Bousman (Saw II-IV, Repo: Genetická opera) svůj nový projekt Apex. Scénárista James E. Cavanaugh v něm posílá americké vojáky do Severní Koreje (čekejme další protestní nótu – viz Filmové události #26/14). Nenadálý přesun do jiného světa je však donutí bojovat s hordami cizích bytostí. Do Apexu chce prý Bousman dostat také atmosféru podobnou videohrám jako Halo nebo Call of Duty.


 

Black nechce psát do zápisníku smrti

Shane Black, známý jako tvůrce Iron Mana 3, opustil produkci hrané verze slavné mangy/anime Death Note – Zápisník smrti. Na uvolněnou režisérskou židli zřejmě zasedne Gus Van Sant (Slon, Země naděje).

Death Note – Zápisník smrti se točí kolem zabijáka Lighta Yagamiho, jenž umí své oběti likvidovat strašlivým způsobem. Stačí mu napsat jméno libovolného člověka do nalezeného magického zápisníku a pomyslet na tvář své oběti. Začne tedy čistit svět od všech zločinců. Zastavit jej může pouze geniální detektiv L.


 

Kdy nás zajme panenka?

Společnost Warner Bros. oznámila datum premiéry Annabelle, spin-offu loňského hororu V zajetí démonů. Posedlá panenka v režii Johna R. Leonettiho, kameramana předešlého snímku, bude Čechy pronásledovat až do nočních můr od 3. října 2014. Na regulérní sequel budeme muset čekat o rok déle.


 

Připravte se na CGI slůně

Po zakoupení Star Wars musela společnost Disney velmi zlenivět, neboť se v poslední době spoléhá na remaky vlastních starších hitů. Příslib hrané verze nejnověji získal Dumbo, slon plachtící ve vzduchu na svých obrovských uších. Animák z roku 1941 přepisuje Ehren Kruger, scénárista posledních tří Transformerů. Součástí snímku má být unikátní rodinný příběh, který zrcadlí Dumbovu linii.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací