Hříšné preview Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil

sin_city_2_poster_mRada Vacátko by se tady dávno střelil.
 
 
 
Gangsteři s prostitutkami ničí morálku, úplatní poldové kazí pověst neúplatným brutálním hrdinům a senátoři kryjí své úchylné synátory. Jen chabý popis toho, jak to chodí ve městě Basin City, jemuž se výstižně říká Sin City. Do svého Města hříchu nás před celými devíti lety pozval Frank Miller. Fascinace násilím, u níž nesměl chybět (alespoň na jednu scénu) Quentin Tarantino, nám nenechala spát o nic míň než chuť vidět víc zkresleného starověkého Řecka v 300: Bitvě u Thermopyl. Třetinu roku jste měli na vstřebání Vzestupu říše, teď se na vás chystají i nové Millerovy povídky z převážně černobílých stránek. Dojemnou lásku nám předestírá titul Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil.

O dlouhé sobotní noci ztratí Alba na váze

Z chronologie budete možná ještě zmatenější, než tomu bylo u bitev mezi Helény a Peršany, ale antologii čtyř filmových povídek se zmatenost dá odpustit. Dva první příběhy budou (stejně jako celý obsah předchozího Města hříchu) založeny na komiksové předloze, druhá polovina pak vznikla speciálně pro sequel.

sin_city_2_foto_07

„A Dame to Kill For“

Pro ženskou by zabíjel starý známý soukromý vyšetřovatel Dwight McCarthy. Na začátku ještě netuší, že z něj plastická operace udělá Cliva Owena, proto jej zprvu hraje Josh Brolin (Tahle země není pro starý, Prodloužený víkend). Netrvá to dlouho a pro své cíle si Dwighta získá jeho bývalá milenka Ava Lordová, týraná bohatým manželem Damienem. Jenže tohle je Sin City a během útěku možná ubohá ženuška překvapí zákeřnými plány.

sin_city_2_poster_evaAvu představuje Eva Green – Artemisia ze 300: Vzestup říše, čarodějka/víla Serafina Pekkala ve Zlatém kompasu nebo zákeřná čarodějnice Angelique z Temných stínů.

Damien straší znalce hororů už svým jménem. Jeho představitel Marton Csokas by vám mohl připomínat jistého elfského vladaře Celeborna (trilogie Pán prstenů), sadistického Dr. Kafku (Amazing Spider-Man 2) nebo otce jistého biblického patriarchy (Noe).

O bezpečí pana Lorda se stará bodyguard Manute. Vskutku masivní roli dostal Dennis Haysbert, jihoafrický disident Nelson Mandela v životopisném dramatu Sbohem, Bafano či detektiv Larry McBain ze sci-fi filmu Třinácté patro. Manuta převzal po zesnulém Michaelu Clarku Duncanovi.

„Just Another Saturday Night“

Prostě další sobotní večer rozhodně není tím, co si prožije Marv (Mickey Rourke), přirozený barbar, narozený bohužel do moderní doby. Potom, co se statečný Joe Hartigan (Bruce Willis) znovusetkal s jeho milovanou Nancy (Jessica Alba), čeká na něj kromě depky a záchvatu žárlivosti probuzení na silnici u čtvrti Projects. Aniž by věděl, jak se tam dostal, leží Marv obklopen mrtvolami mladých mužů.

„The Long Bad Night“

Dlouhá špatná noc čeká na mladého gamblera, jenž chtěl pokořit nekorunovaného krále Sin City. Senátor Roark (Powers Boothe) nerad prohrává v pokeru, což pozná přehnaně sebevědomý Johnny. Místo aby po brutálním zmlácení utekl do kouta, chce se naopak politikovi pomstít. Najednou pozná mladou striptérku Marcy a jeho cesta se zkomplikuje…

sin_city_2_foto_06„Postava, kterou hraju, má obdivuhodné kvality, ale nechá se stáhnout svojí touhou po pomstě,“ popisuje Johnnyho herec Joseph Gordon-Levitt v rozhovoru pro Entertainment Weekly. Joseph začínal jako dětská hvězda ve filmech jako Tudy teče řeka, Svátost manželská, Halloween: H20 nebo Deset důvodů, proč tě nenávidím. Pokud si vzpomínáte na staré béčkové seriály, možná jste se dívali i na Takové normální mimozemšťany, kde ztělesnil Tommyho Solomona, navenek nejmladšího ze skupiny vesmírných agentů přestrojených za běžné obyvatele Země. Do sci-fi se vrátil skrze původní znění animáku Planeta pokladů.

V poslední době si jej však stále častěji můžeme spojit prakticky s řadou populárních snímků, ať už jako reklamní textař Tom Hansen v 500 dní se Summer, Arthur v Nolanově Počátku, tajemný doktor z prvních G.I. Joe nebo policista (a potenciální Robin i Batman) John Blake v Temný rytíř povstal. Jako squatter zářil díky snímku Hersher. Kromě krátkých filmů o Morganu M. Morgansenovi ukázal režisérské i herecké schopnosti podivnou komedií Don Jon, kde se změnil ve chlapce závislého na internetové pornografii. Díky cestování časem ve sci-fi thrilleru Looper se dozvěděl, že jednou bude vypadat jako Hartiga…, chci říct Bruce Willis. V historickém dramatu Lincoln mu Steven Spielberg přiřkl syna tohoto legendárního prezidenta. S Robertem Zemeckisem jej spojí The Walk, zpracování přechodu Philippa Petita na drátech natažených mezi budovami Světového obchodního centra. Plánuje proniknout do našich snů rolí Sandmana, mýtické bytosti v příbězích od Neila Gaimana.

Garciu hraje Julia Garner. Účinkování v krátkých snímcích roku 2010 předznamenalo premiéru thrilleru Martha Marcy May Marlane o pouhý rok později. Hlavní roli pak rychle získala v dramatu Elektrické děti. Oba filmy vyprávěly o podobách náboženského fundamentalismu. O dost zábavnější měla být Charlieho malá tajemství. Naopak ještě větší hrůzu nejspíš šířily horory We Are What We Are a The Last Exorcism Part II. Opět vyměnila žánry a přestěhovala se do komedie HairBrained. O unikání do říše snů z kruté skutečnosti vyprávělo drama Unicorns. Dobroruha a prostitutku ve 20. letech svede dohromady You Can’t Win.

 

„The Fat Loss“

sin_city_2_foto_04Město by mělo přijít o nemalé množství jistého odporného špeku, aby byl pomstěn policista Hartigan, mrtvý sice vlastní rukou, nicméně kvůli zločinům pedofilního vraha Roarka Juniora. Nevinný muž trpěl ve vězení a nakonec se musel připravit o život kvůli ochraně Nancy Callahanové (Jessica Alba). Hořkosladký závěr prvního filmu si žádá nápravu a Nancyina nenávist se naplno zaměřuje proti senátoru Roarkovi. Od svého přítele stále dostává rady, i když je teď pouze její halucinací… Přesně tak, Nancy vidí mrtvé lidi a radí jí Willis. Pomoc od mrtvého ji však nemůže stačit, a tak z druhé povídky přicupitá Marv.

K roli prosté servírky se snížila samotná Lady Gaga. Z jedničky se vrátí Rosario Dawson (Gail), Jaime King (vražednické krásky Goldie a Wendy), Jude Ciccolella (Liebowitz). Další nové postavy si rozdělili Jamie Chung (nová Miho), Christopher Lloyd, Ray Liotta (byznysmen Joey), Juno Temple (Joeyho milenka Sally), Stacy Keach (zločinecký boss Wallenquist), Christopher Meloni (detektiv Mort), Jeremy Piven (nový Bob) a Crystal McCahill.

Trailer 1: Na chlastající ženu není hezký pohled, Moc je křehká věc, Jen striptérky tu vypadají trochu nevinně, V Sin City mějte radši oči na stopkách…


Režisér s mačetou a scénárista s kreslenými knížkami Tarantino nás naprosto opustil a režírovat nechal Roberta Rodrigueze spolu se samotným Frankem Millerem, který také samozřejmě napsal scénář.

Rodriguez se kromě původního Sin City vyznamenal spojováním srandy s akcí v (zatím) čtyřdílné sérii Spy Kids, kde je malá sourozenecká dvojice nucena pomáhat svým rodičům elitním tajným agentům. V posledním díle nás dokonce nechával svět filmu čichat… Jen dva snímky zatím věnoval Machetovi, přičemž jeho představitel Danny Trejo se k roli možná vrátí i napotřetí.

sin_city_2_foto_05Režisér poprvé nechal poznat svůj styl krátkometrážní komedií Bedhead roku 1991. Vyměnit pouzdra potom dal hudebníkovi a zabijákovi v krimithrilleru El Mariachi a navázal na něj dramaty Desperado a Tenkrát v Mexiku. Mezi mnoha dalšími spoluvytvářel povídkové Čtyři pokoje. Scénář Quentina Tarantina mu umožnil natočit Od soumraku do úsvitu. Zodpověděl otázku na to, co se stane, když dáte dohromady jednoho normálního zločince, šíleného sadistu, trojici nevinných rukojmí a (Pozor, spoiler!) armádu upířích striptérek.

Dále mu vděčíme za sci-fi horor Fakulta nebo další pokus o bitku pro celou rodinu Dobrodružství Žraločáka a Lávovky. Svůj „vážnější“ rukopis zanechal na zombie thrilleru Grindhouse: Planeta Teror. Děti pak mohli pobavit rozverní Prckové.

Frank Miller tak vytíženým filmovým tvůrcem není. Když odmyslíme Město hříchu, režíroval podle vlastního scénáře již pouze boj jednoho z lidštějších superhrdinů – Spirit. Jako scénárista kdysi přispěl také k druhému i třetímu RoboCopovi. Stvořil projekt Batman Rok jedna, vytlačený Nolanovým vlastním remakem a později realizovaným v komiksu a animované formě.

Během práce na Ženské se k němu přidal i William Monahan (Království nebeské, Labyrint lží, Londýnský gangster).

Již to nelze napravit, ale 300: Vzestup říše se nesetkalo s pochopením mnoha „odborníků“. Snad se větší účast otce zakladatele projeví na kvalitě, takže kritici tentokrát nebudou házet zkažená rajčata a zájem diváků rozšíří Město hříchu možná ještě o třetí čtvrť. Těch přece musí být aspoň čtvero…

Češi budou moci pro ženskou zabíjet od 4. září 2014.

Trailer 2: Marv je bezradný, Nancy vyznává lásku, Johnny si věří, Dwight by se měl držet dál od Avy, Roark si chce hrát


Trailer 3: Obyvatelé Sin City, spusťte komiksovou estrádu ve všech barvách duhy!


 
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací