Filmové události #30/14: Třikrát udeřila smrt, Ron zkoumá Beatles, Lukův meč je věčný

ant-man_comic_con_poster1Něco končí, něco začíná.
 
 
Předchozí dny byly nemálo tragické. Vyhasly hned tři herecké životy, z toho jeden předčasně. Přesto v Česku slavíme filmové svátky i po skončení MFF v Karlových Varech – nadšenci se přesouvají do Uherského Hradiště. Spíš než konci, zabývají se dnešní vypravěči svědectvím o počátcích. Třeba tím můžeme myslet historii Ježíše Krista, nebo něčeho většího, jako byla skupina Beatles. Do skutečného pravěku jednoho média chce uspořádat výpravu společnost Warner Bros., jak je to vidět na její snaze zfilmovat Space Invaders. Minulost je zkrátka vzrušující, ať už je evropská nebo orientální a všude se dá najít dobrý námět, možná i na tisíc a jednu noc.
 
 
 
Uherskému Hradišti již začal školní rok

V pátek 25. července 2014 začal 40. ročník Letní filmové školy v Uherském Hradišti. Hned 35 snímků si pro nás přichystala hlavní sekce Fokus, zaměřená tentokrát na španělskou kinematografii. Dalšími kategoriemi jsou Inventura, Spektrum, Visegrádský horizont, Zvláštní uvedení a AČFK uvádí. Celkově bude k vidění víc jak 200 filmů, starších i novějších. V osmi různých kinech a kulturních střediscích tak budou k vidění třeba Limonádový Joe aneb Koňská opera, ale také Attila Marcel. Jako vždy se více informací můžete dočíst v našem samostatném článku. Akce potrvá do 2. srpna 2014.


 

Zemřel V. Sloup (1. 3. 1936 – 20. 7. 2014)

Minulou neděli skonal ve věku sedmdesáti osmi let český herec s image prostého člověka. Václav Sloup se ještě před dokončením DAMU objevil v dramatech jako Král Šumavy či Romeo, Julie a tma. Řadu divadelních scén kombinoval s účinkováním v televizi, kde například později ztělesnil slizkého Mažňáka ve foglarovském seriálu Záhada hlavolamu. Hlavní filmovou roli si vyzkoušel díky sci-fi filmu Blbec z Xeenemünde. Jeho tvář si však můžete pamatovat i ze snímků Markéta Lazarová, Svatby Pana Voka nebo Lidé z maringotek. Roku 2007 se naposledy ukázal v kině (Svatba na bitevním poli) i v TV filmu (Opravdová láska).


 

Zemřel J. Garner (7. 4. 1928 – 19. 7. 2014)

Ztrátu jsme neutrpěli jen my, nýbrž také zahraničí. V šestaosmdesáti letech nás opustil James Garner. Po těžkém dětství a službě v armádě jej čekalo účinkování v divadle, filmu i televizi. Především se proslavil v seriálu Maverick (1957-1960) jako jeden z ústřední dvojice bratrů-pistolníků. Trestance, z něhož se stal soukromý detektiv později představoval v The Rockford Files (1974-1980). Prvním filmem pro něj byl Toward the Unknown (1956) a cestu si razil atmosférickými dramaty (Dětská hodinka, Velký útěk, Grand Prix) a někdy i snímky v odlehčeném duchu (Západ slunce, Podporujte svého pistolníka, Vesmírní kovbojové). Za výkon v romantické komedii Murphyho dobrodružství byl nominován na Oscara. Minulý rok jsme se s ním mohli rozloučit skrze romantické drama The Ultimate Life.


 

Zemřela Sky McCole Bartusiak (28. 9. 1992 – 19. 7. 2014)

Nejtragičtějším „filmovým“ úmrtím je určitě skon pouze jedenadvacetileté herečky Skye McCole Bartusiak. Náhlý odchod pravděpodobně zavinil epileptický záchvat. Na plátně debutovala v sedmi letech (Pravidla moštárny) a byla především známá jako dcera Benjamina Martina (Mel Gibson) v historickém velkofilmu Patriot. Také si však například v Blondýnce zahrála mladou Marilyn Monroe nebo hlavní hrdinku dramatické komedie Kill Your Darlings. Poslední roli si pro ni přichystal thriller Good Day for It z roku 2011.


 

Na Havaj až koncem května

Nový film režiséra Camerona Crowea (Vanilkové nebe, Koupili jsme ZOO) nemá ještě ani název, zato problémy ano. Již letošní Vánoce si měli na Havaji odbýt romanci Bradley Cooper, Emma Stone a Rachel McAdams, zatímco zákeřný miliardář v podání Billa Murraye vypouští do vesmíru svůj satelit. Premiéra byla však nedávno odložena na 29. května 2015.


 

Ze života Brouků

Režisér Ron Howard plánuje natočit dokument o populární britské kapele Beatles, sledující ji od skromných počátků do posledního veřejného koncertu. Klade si za cíl poukázat na unikátní situaci v šedesátých letech minulého století s jejich politickým i kulturním kontextem, kdy se spojila masová komunikace s novou technologií.


 

Mladá léta Páně

Ježíš nedostane další biografii k narozeninám, nýbrž k výročí vítězství nad smrtí. O přespříštích Velikonocích, přesněji v březnu 2016 se do kin dostane Christ the Lord, příběh spisovatelky Anne Rice o Kristově dětství. Režírovat jej bude Cyrus Nowrasteh.


 

Poposlední Vegas?

Důchodci Robert De Niro, Morgan Freeman, Michael Douglas a Kevin Kline to v komedii Frajeři ve Vegas natolik rozjeli, že na jedno loučení se svobodou by jich byla škoda. Originální název Last Vegas klamal a sequel je na cestě. Staří muži se v pokračování vrátí domů, aby zjistili, že se jejich svět v mezidobí změnil.


 

Děj nových Star Wars?

Internetem otřásla údajná základní synopse Star Wars: Epizody VII. Podle popisu pochybné věrohodnosti se na pouštní planetu (ne Tatooine) z vesmíru zřítí useknutá ruka se světelným mečem. Najít ji mají hlavní postavy v podání Johna Boyegy a Daisy Ridley. Končetinu vezmou za Hanem Solem a Žvejkalem. Staří hrdinové v ní pak poznají část svého přítele Luka Skywalkera, jenž zmizel před třiceti lety. Jiné zdroje ruku popírají a kladou důraz na světelný meč. Noví záporáci v současnosti sídlí na ledové planetě (ne Hoth), kde vytvářejí novou superzbrań, tentokrát schopnou ničit celé sluneční soustavy.


 

Budoucnost marvelovských divů

V plánech Marvelu se již pomalu začíná vyjasňovat Fáze 3. Kromě Ant-Mana (30. duben 2015) si již můžeme být jisti dalším Kapitánem Amerikou (5. května 2016) a Dr. Strangem (u nás zřejmě 7. červenec 2016). Na rok 2017 dokonce připadají poprvé tři americké termíny (5. květen, 28. červenec a 3. listopad), tři na rok 2018 (4. květen, 6. červenec, 2. listopad) a jeden na jaro 2019 (3. květen).

Na poli hereckém probíhají v mezidobí skutečná dramata. K dosavadním uchazečům o roli Dr. Strange přibyl Joaquin Phoenix (Ona). Ant-Mana opustili Patrick Wilson, Kevin Weisman a Matt Gerard. Dwayne Johnson naznačil, že se chystá zahrát další supersilnou postavu. Podle náznaků by to mohl být samotný Shazam alias Kapitán Marvel.


 

Spider-Mana předběhli jeho protivníci

Menší zklamání, které pro Sony Pictures znamenal Amazing Spider-Man 2, se odráží na další budoucnosti Pavoučího muže. Třetí díl série se po odchodu scénáristy Roberta Orciho odkládá na rok 2018. Naopak dřívější datum premiéry 11. listopad 2016 získal superpadoušský spin-off Sinister Six režiséra Drewa Goddarda.


 

Prapředci všech vetřelců

Space Invaders, jedna z nejstarších videoher, možná nakonec vstoupí do filmu. Diskutovaný projekt mají pro Warner Bros. připravit producenti Akiva Goldsman (Mr. & Mrs. Smith, Zimní příběh), Joby Harold (Probuzení, Na hraně zítřka) a Tory Tunnell (Trumbo).


 

Elba z Avalonu

Idris Elba by mohl být prvním hercem, jehož Guy Ritchie obsadí do své ságy o králi Artušovi. Jeho postava by dokonce mýtického panovníka měla trénovat. Etnicky nám to může připadat zvláštní, ale poté, co si zahrál Heimdalla, řečeného „Bílý Ás“, nás už nemůže překvapit nic.


 

Člověk ze stroje

Pokud máte rádi videohry Deus Ex, možná víte, že i ony se pomalu snaží protlačit do kin. K práci na scénáři byl nově přizván Michael Finch, autor sci-fi Predátoři nebo thrilleru November Man. Deus Ex je situován do postapokalyptické budoucnost, kde spolu bojují organizace jako Ilumináti, Templáři nebo Majestic 12. Na jejich bojištích působí protiterorističtí bojovníci, pravidelně vylepšovaní kyberpunkovu technologií.


 

Šeherezáda na sedm nocí

Pozornost společnosti Warner Bros. upoutal devadesátistránkový projekt scénáristy Davida Weila vycházející z pohádkových Příběhů tisíce a jedné noci. Arabská klasika je plánovaná do sedmidílné adaptace plné moderních témat a postupů.


 

M. Caine je čarodějnice?

Vin Diesel prozradil, že do fantasy snímku The Last Witch Hunter se k němu kromě Rose Leslie (viz Filmové události #29/14) přidal také Michael Caine. Diesel představuje sedm set let starého bojovníka a Caine jeho protihráče.


 

Budou duchové ještě kroceni?

Podle slov herce a scénáristy Dana Aykroyda by již během příštího jara mělo začít natáčení Krotitelů duchů 3. Vzhledem k neustálému posouvání je však veřejnost skeptická.


 

Premiéry (téměř) na obzoru

Horor Sinister 2 vyskočí na diváky zpoza rohu již 21. srpna 2015.

Videohra Uncharted se stále víc blíží realizaci. Její filmová verze potěší zámořské fanoušky již 10. června 2016. Piráti z Karibiku v čele s Johnny Deppem se vrací až za tři roky. Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales získali americké datum premiéry 7. července 2017.


 

Strážci vesmíru se drží historie

Producent Roberto Orci v rozhovoru pro server IGN uvedl, že chystaná filmová verze Strážců vesmíru (viz Filmové události #19/14) nebude rebootem, nýbrž zachová kontinuitu seriálu. Dobrodružství bojovníků s monstry napíší Ashley Miller a Zack Stentz (Agent Cody Banks, X-Men: První třída).


 

Divoký západ nám znovu zkratuje

Anthony Hopkins a Evan Rachel Wood se setkají v televizním zpracování sci-fi snímku Westworld. Film o vzpouře robotů z roku 1973 změní k obrazu svému kabelová stanice HBO. Zatímco Hopkins bude jako Dr. Ford roboty v zábavním parku zotročovat, Wood nám přiblíží jejich pohled na svět v roli umělé farmářky Dolores.
 
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací