Filmové události #34/14: Gottland objede zemi, Benedict je tygr, Dwayna čeká osudná volba

cesta_na_tajuplny_ostrov_2_posterVyrážíme do tajuplných krajů!
 
 
Není nadto, než opustit svůj domov a poznávat krajiny, jaké většina Evropanů jen tak neuvidí. V tom pořád spočívá část Kouzla Kiplingovy Knihy džunglí, již dnes okusíme ve vydání od Andyho Serkise. Na dobrodružné výpravy si již balí zásoby Josh Hutcherson, ale také Dwayne Johnson, který se co nevidět promění v superhrdinu, nebo superpadoucha. Jistý režisér připravuje hledání fantastické zvěře a další si vymyslel nové objevování neznámých světů pro galaxii Star Treku.
 
 
 
Zemřel Luboš Bartošek (12. 11. 1922 – 18. 8. 2014)

V jedenadevadesáti letech odešel na věčnost český filmový historik a pedagog Luboš Bartošek. Známý byl díky obsáhlému dílu Náš film – kapitoly z dějin (1896-1945). Od roku 1943 pracoval ve Filmovém archívu, později Československém filmovém ústavu. Během normalizace byl propuštěn a uchýlil se do dokumentace Divadelního ústavu. S manželkou Šárkou napsal řadu dalších publikací věnovaných české kinematografii. Kromě „Našeho filmu“ napsal například knihy Ponrepo nebo Desátá múza Vladislava Vančury.


 

Gottland – kočující představení

Od 19. srpna je na kolejišti pražského Nákladového nádraží Žižkov promítán Gottland, povídkový snímek volně inspirovaný stejnojmennou knihou polského autora Mariusze Szczygieła. Producent Tomáš Hrubý a dramaturg Jan Gogola chtěli prozkoumat českou povahu skrze profily některých význačných osobností. Pět režisérů se zabývalo životy kontroverzních ikon naší kultury (Otakar Vávra, Lída Baarová), ale i průmyslu (Tomáš Baťa) nebo společenské nespokojenosti (Zdeněk Adamec). Film bude po desáté projekci cestovat na další lokace, prádelnu pro horníky v Ostravě čí bývalé letiště v Olomouci. Možnost zhlédnout jej vás bude stát 99 korun. Premiéra v kině čeká Gottland až na MFF ve Varšavě.


 

Co natočíte za dva dny?

Festival 48 Hour Film Project vyhlásil ceny a členy poroty pro svůj čtvrtý český ročník. Ve dnech 5.-7. září 2014 budou účastníci natáčet příspěvky dlouhé od čtyř do sedmi minut a musí použít jednu zadanou rekvizitu, postavu a řádku dialogu. O hodnocení bude v porotě rozhodovat mezi jinými herec a nedávno debutující režisér Jiří Mádl. Výsledky budou vyhlášeny 13. září v Aeru.


 

Cooper nedá zločincům šanci

Možná, aby očistil pověst od mluvícího mývala ze Strážců Galaxie, vyhledává teď Bradley Cooper drsnější role. Pokud ano, poštěstilo se mu to postavou Macka Bolana přezdívaného The Executioner. Vojáka, jenž se dá na likvidaci mafiánů i teroristů vytvořil spisovatel Don Pendleton. Celou novou franšízu chce na knižní sérii vystavět režisér Todd Phillips (Pařební trilogie) podle scénáře od Shanea Salerna (Divoši).


 

Popravou vše nekončí

S čím si neporadí Popravčí, to zřejmě přežvýká Ničitel. Režisér Shane Black (Iron Man 3) natočí pro Sony Pictures zpracování jiného literárního fenoménu. The Destroyer od Warrena Murphyho vyprávěl o křivě obviněném policistovi Remo Williamsovi, zrekrutovaném po zfušované popravě speciální jednotkou CURE. Společně s asijským partnerem Chiunem je nasazen proti nepřátelům USA.


 

Bond ničí Londýn

Fredrik Bond natočí akční thriller London Has Fallen, sequel k loňskému Pádu Bílého domu. Jeho předchůdce Antoine Fuqua nechal v prvním díle Mikea Banninga (Gerard Butler) chránit Spojené státy před korejskými teroristy. Pokračování zavede prezidenta Ashera (Aaron Eckhart) na pohřeb britského premiéra a přes něj do další pasti. Bond nám před rokem daroval drama The Necessery Death of Charlie Countryman se Shiou LaBeoufem.


 

CHÁÁÁNEEE!

Do Knihy džunglí režírované Jonem Favreauem jsme se naposledy podívali, když obsadila Mauglího (viz Filmové události #29/14), nyní nás čeká tygr Šerchán v podání Kiplingovy knihy od Andyho Serkise. Ve snímku nedávno oficiálně pojmenovaném Jungle Book: Origins propůjčí zvířecímu záporákovi hlas Benedict Cumberbatch. Počítačově vytvořeného netvora, konkrétně draka Šmaka, konec konců již namluvil v Hobitovi a ve Star Treku si celý zahrál nepřátelského Khana.


 

Jádro, ostrov a…?

Josh Hutcherson i Dwayne Johnson se vrátí ve dvou nových pokračováních snímků Cesta do středu Země a Cesta na Tajuplný ostrov 2 (studio i distributor umí s názvy divy) podle knih Julese Verna. O režii se opět postará tvůrce dvojky Brad Peyton, scénář zajistí Chad a Carey Hayesovi (V zajetí démonů).


 

Pegg a Wright znovu spolu!

Režisér Edgar Wright a herec Simon Pegg spolu budou spolupracovat i po nedávném ukončení tzv. Cornettové trilogie tří příchutí (Soumrak mrtvých, Jednotka příliš rychlého nasazení, U Konce světa). O svém novém záměru mají jasno, ovšem název ani námět nového snímku není zatím znám. Wright v současnosti pracuje na krimifilmu Baby Driver, poté jej čeká sci-fi Grasshopper Jungle.


 

Krásky, netvoři a politici

Společnost Lionsgate Entertainment jedná s Markem Wahlbergem o jeho obsazení do hlavní role katastrofického snímku Deepwater Horizon. Stal by se v něm manažerem na ropném vrtu, který roku 2010 explodoval v Mexickém zálivu.

Sigourney Weaver nedávno odmítla účast v ženské obdobě Postradatelných s názvem Expandabelles. Nikdo se nediví, že nechtěla být členkou elitního komanda, jež se musí vydávat za skupinu luxusních prostitutek. Naproti tomu přijala roli babičky hlavního hrdiny hororové fantasy Volání netvora. Jedná se o zpracování knihy Patricka Nesse podle námětu Siobhan Dowdové (viz Filmové události #10/14 ).

Jennifer Lawrence bude možná jednou z osob uvězněných venkovní bouří v salónu „problémového“ westernu Quentina Tarantina The Hateful Eight.

Sandra Bullock se objeví v jedné z hlavních rolí politické komedie Our Brand is Crisis o machinacích kolem volby Gonzala Sanchéze de Lozady bolivijským prezidentem.


 

Hodnej, nebo zlej Johnson?

Patrně jste již slyšeli o možné herecké účasti Dwayna Johnsona v adaptaci příběhů od DC Comics. Podle serveru USA Today se rozhoduje mezi dvěma rolemi. Pokud dá přednost své lepší stránce, stane se z něj Shazam, popisovaný jako variace na Supermana. Může si však také zvolit hrdinova protivníka Černého Adama, čaroděje s touhou po světovládě.


 

Nové rozkazy pro Enterprise

Roberto Orci, pravděpodobný režisér třetího rebootového Star Treku potvrdil, že má hotovou první verzi scénáře nového dobrodružství kapitána Kirka (Chris Pine) a jeho posádky. Sequel se objeví v kinech během roku 2016.


 

Kdo hledá Fantastická zvířata?

Alfonsi Cuarónovi se nechtělo natáčet harrypotterovský spin-off Fantastická zvířata a kde je najít, tak je nutno poprosit jiného bradavického režiséra. Výpravy Mloka Scamandera podle všeho natočí David Yates, zodpovědný za poslední čtyři filmy hlavní ságy, v současnosti připravující Tarzana. Nového čaroděje poznáme 17. listopadu 2016.


 

Resident Evil pozdržen

Šestý snímek podle videoher o zombie apokalypsy Resident Evil: The Final Chapter se bohužel jen tak natáčet nezačne. Je to pouze a jen chyba režiséra Paula W. S. Andersona a jeho manželky, hlavní hvězdy Milly Jovovich. Herečka je totiž těhotná a v takovém stavu nemůže bojovat s oživlými mrtvolami.


 

Přepisovaný dinosaurus

Příběh animáku The Good Dinosaur z dílny společnosti Pixar musel být nedávno úplně přepsán. Odhalil to jeden z účinkujících, herec John Lithgow, na něhož nyní čeká zpracování nového dialogu. Rodinný snímek se bude odehrávat ve světě, kde dinosauři nikdy nevyhynuli a žijí vedle člověka, jako například apatosaurus Ario a jeho kamarád, lidský chlapec Spot. Původně jej režíroval Bob Peterson (Vzhůru do oblak), v srpnu 2013 však musel odejít a projekt přenechat svému spolupracovníku Peteru Sohnovi. Česká premiéra je naplánovaná na 26. listopadu 2015.


 

Seriality Report

Steven Spielberg hodlá pro televizní seriál přizpůsobit námět svého dvanáct let starého sci-fi filmu Minority Report. Zápletka založená na povídce Philipa K. Dicka představila Johna Andertona (Tom Cruise), jehož jednotka PreCrime dokáže předejít všem vraždám, jelikož je předvídá pomocí speciálních jasnovidců zvaných Tušitelé. Scénář napíše Max Borenstein (Godzilla).


 

S čerty nejsou u soudu žerty

Spielberg není sám. Americká televizní stanice NBC přetavuje do seriálové podoby horor Ďáblův advokát z roku 1997. Ctižádostivý advokát Kevin Lomax v něm dokázal vyhrát každý případ a přijal nabídku práce ve firmě všestranného podnikatele Johna Miltona. Právník sám začíná mít problémy se svými klienty a ukazuje se, že Milton je bytostí z jiného světa.


 

V Číně rádi diskutují?

Čínská kina ve větších městech začala experimentovat s tzv. Bullet screens, systémem textových zpráv, které mohou návštěvnici posílat na plátno během samotného představení. Inovace vychází z populárního sledování snímků na mobilních zařízeních. Záměr podporují i někteří místní filmaři, jako například režisér Shen Leping, podle něhož to umožní diskuzi mezi divákem a tvůrcem.
 
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací