Filmové události #35/14: Benátští lvi se rozhlížejí, Arnold pečuje o zombie

la_bienale_di_venezia_71_obrBláznivá dovolená v benátském infernu a výlety do cizích galaxií.
 
 
 
Filmy se ucházely o uznání v Cannes i v Karlových Varech. Nejnovější posuzování probíhá v Benátkách, avšak tenhle rok nás čeká také obdobná událost v Torontu a již jsme slyšeli o jednom příspěvku s Arnoldem Schwarzeneggerem, jenž tam bude chybět. Jak se můžete dočíst, půjde o prazvláštní výtvor. Nicméně dnes vám předložíme některé neočekávané souvislosti. Thor se spojí s Bláznivou dovolenou a Pacific Rim s novým Králem Artušem. Oproti tomu, Pierce Brosnan nebo Michael Bay spíš potvrdí svoji reputaci.
 
 
 
Zemřel R. Attenborough (29. 8. 1923 – 24. 8. 2014)

Nejen britský národ má důvod k zármutku. Pouhých pět dní před jedenadevadesátými narozeninami zesnul herec a režisér Richard Attenborough. Začátek jeho filmové kariéry byl spjat s druhou světovou válkou, v níž sloužil u Královského letectva. Nás Čechy může zajímat, že ve vedlejší roli obohatil snímek Karla Lámače Švejk bourá Německo.

Po filmech jako Londýn patří mně nebo úspěšném Brightonském špalku byl již roku 1949 označen za šestého nejpopulárnějšího herce v Británii. Dlouhou dobu zůstával věrný válečným námětům Ranní vyplutí, Poslední granát, Velký útěk a dalším dramatickým zápletkám Let Fénixe, Lidský faktor. Dostal se také do krimifilmů Koketování se zločinem a Liga gentlemanů. Sága Jurského parku z něj udělala velkopodnikatele oživujícího dinosaury. Jako herec se naposledy objevil před deseti lety v dramatu Tres en el camino.

V roce 1969 měl premiéru jeho režijní debut, muzikál Jaká to rozkošná válka!. Několikrát natočil biografie slavných osobností (Mladý Winston, Chaplin), nicméně největším úspěchem pro něj byl Gándhí z roku 1982 s Benem Kingsleym v hlavní roli. Snímek získal celkově osm Oscarů, včetně ceny pro nejlepšího režiséra. Režisérskou dráhu završil romantickým dramatem Tajemství prstenu z roku 2007.


 

Filmový ráj na gondolách

Ve středu 27. srpna začal 71. ročník nejstaršího mezinárodního filmového festivalu. Benátky budou na ostrově Lido až do 6. září hostit projekce celkově 55 snímků. Z toho 20 celovečerních příspěvků se bude ucházet o cenu Zlatého lva. Po oficiálním zahájení byla akce uvedena premiérou filmu Birdman, v němž mexický režisér Alejandro González Iñárritu zachycuje komplikovaný život herce (Michael Keaton) slavného díky postavě superhrdiny. Porotě předsedá francouzský hudební skladatel Alexandre Desplat, držitel Zlatého glóbu a dvou Césarů. Česká kinematografie zastoupena není.


Peklo z Brownova pera

Tom Hanks se vrací do role profesora Langdona, jelikož již v dubnu začne Ron Howard natáčet filmovou verzi románu Inferno spisovatele Dana Browna. Režisér již v minulosti zpracoval romány Šifra mistra Leonarda i Anděle a démony, zatím však přeskočil třetí příběh – Ztracený symbol. Langdon se v Infernu střetne se symbolikou Danteho Božské komedie skrývající nebezpečné spiknutí.


 

Kung-fu Anda

Scénář k remaku akčního snímku Klášter Shaolinu z roku 1982 napíše Andrew Dominik (Drsňák Chopper, Zabít tiše). Výcvik adepta kung-fu na pozadí boje o čínský císařský trůn bude režírovat Justin Lin.


 

Brosnan kontra počítače

Režisér John Moore (Max Payne, Smrtonosná past: Opět v akci) natočí thriller I.T. s Piercem Brosnanem v hlavní roli. Někdejší James Bond se jako úspěšný nakladatel těžce nepohodne se svým poradcem pro IT, jenž pak použije techniku proti němu a jeho rodině. Herec se právě v těchto dnech připomíná divákům za oceánem akčním filmem November Man.


 

Císařovy nové děti

Herečka a režisérka Lake Bell (Hlas) natočí adaptaci knihy Emperor’s Children spisovatelky Claire Messud. V ní se můžeme seznámit s životy tří frustrovaných lidí kolem třicítky z Manhattanu během několika měsíců směřujících k 11. září 2001. O scénář se postaral Noah Baumbach (Fantastický pan Lišák, Madagaskar 3).


 

Hemsworth jede na dovolenou

Chris Hemsworth (Thor, Rivalové) a Charlie Day (Šéfové na zabití, Pacific Rim: Útok na Zemi) zvažují účast v rebootu komediální série Bláznivá dovolená. Šílené zážitky rodiny Griswoldových čítají čtyři snímky a několik spin-offů.


 

Hvězdy sestupují do džungle

Bendict Cumberbatch jako hlas tygra Šerchána (viz Filmové události #34/14) není jediným cenným úlovkem pro Jungle Book: Origins režisérského debutanta Andyho Serkise. V nové podobě Knihy džunglí se pantera Baghíry ujme Christian Bale, jako had Kaa bude syčet Cate Blanchett a samotný Serkis si vezme na starost medvěda Balooa. Vlky Nishu, Vihaana a Akelu namluví herci Eddie Marsan, Naomi Harris a Peter Mullan. Šakalovi Tabuquimu byl přidělen Tom Hollander. Chlapce Mauglího si zahraje Rohan Chand. Jungle Book: Origins se v českých kinech dočkáme 20. října 2016.


 

Prokletý ostrov na pokračování

Další z legendárních filmů bude použit pro televizní seriál. Úvodní díl pořadu z prostředí Prokletého ostrova, s pracovním názvem Ashecliffe, bude pro HBO dokonce režírovat jeho původní guru Martin Scorsese. Epizody připravovaného cyklu nám ukáží minulost blázince, který před čtyřmi lety navštívil Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio).


 

Waltova obchodní federace chystá invazi

Společnost Disney má zřejmě velké plány s budoucností ságy Star Wars. Podle serveru Badass Digest jeden ze zaměstnanců zakoupeného Lucasfilmu prohlásil, že jeho chlebodárci plánují „předefinovat dlouhodobé vypravěčství“. Představit si pod tím máme pečlivě naplánovaný příběh celé příští trilogie, doplněný nyní kanonizovanými kreslenými seriály, knihami a komiksy. Pokud tedy budete chtít porozumět celému obrazu, radši si již chystejte peněženky.


 

Magický fénix

Z adeptů na roli marvelovského superhrdiny Dr. Strange byl podle všeho vybrán Joaquin Phoenix. Herce si můžeme pamatovat jako Freddieho Quilla z dramatu Mistr či Theodora ve sci-fi Ona. Chirurga, který začal provozovat magii, doprovodí režisér Scott Derrickson (Sinister, Chraň nás od zlého). Jeho premiéra připadá na 8. července 2016.


 

Black Widow ve středu dění?

Dr. Strange se tedy dočkáme, ale zároveň by bylo dobré napravit jednu křivdu a věnovat samostatný snímek Black Widow / Černé vdově (Scarlett Johansson). Dle vlastních slov by jej rád natočil Neil Marshall, režisér dvou napínavých epizod Hry o trůny (Oheň a voda, Strážci na Zdi) nebo hororu Pád do tmy. Sólové vystoupení Natašy Romanovové bylo v minulosti několikrát naznačeno, zatím však pouze teoreticky.


 

Replikanti mají přednost

Pokud jste se už těšili na sequel k Prometheovi, režisér Ridley Scott vás moc nepotěší. Podle vlastních slov hodlá po realistické sci-fi The Martian natočit sequel k dvaatřicet let starému Blade Runnerovi. Další kapitola existencionálního boj androidů zvaných replikanti je údajně již napsána, ostatně právě tak jako neustále odkládaný Promethes 2.


 

Jeho Veličenstvo Raleigh Becket

Ambice režiséra Guye Ritchieho na šest filmů o králi Artušovi byly od začátku vskutku titánské, takže není divu, že do ústřední role ságy je obsazován pilot obřích robotů. Charlie Hunnam, který bojoval s monstry v loňském blockbusteru Pacific Rim: Útok na Zemi, nyní vytáhne z kamene meč a jako Artuš bude vládnout svému lidu. Rady do života mu předá postava v podání Idrise Elby (Thor, Prometheus). Hlavní ženskou protagonistkou se údajně stane Elizabeth Olsen (Godzilla, Oldboy).


 

Underworld: Smrt kontinuity

Upíři a vlkodlaci se v sérii Underworld střetli již čtyřikrát. Kvůli neochotě herečky Kate Beckinsale vrátit se jako krásná vampýrka Selene jsme dlouho neměli naději na další kolo zápasu, avšak společnost Lakeshore Entertainment nyní začala pracovat na rebootu. Nezbývá než čekat, jestli se bude jednat o klasický restart původního příběhu, nebo pokračování s odlišnými hrdiny, jako například se Seleninou dcerou Eve. Scénář napíše Cory Goodman (Kazatel, The Last Witch Hunter).


 

Kdy zachrání Arnold zombii?

Studio Lionsgate stáhlo z Torontského mezinárodního filmového festivalu (4. – 14. září 2014) snímek Maggie s Arnoldem Schwarzeneggerem. Místo toho jej představí až začátkem příštího roku. Arnold v něm hraje starostlivého otce, jehož vlastní dcera se nakazí zombie virem a rodiče se o ni snaží přesto postarat.


 

Bay zažehne kosmické motory

Přestože možná opouští Transformery, nekončí Michael Bay s vesmírnými mašinami. Naopak, vypadá to, že mu učarovala kniha nákresů Daniela Simona, bývalého automobilového designéra, jehož návrhy vozů obohatily takové filmy jako Tron: Legacy, Oblivion nebo Captain America: Návrat prvního Avengera. Cosmic Motors: Spaceships, Cars and Pilots of Another Galaxy obsahuje řadu jeho vizí dopravních prostředků z galaxie jménem Galaxion. Filmová obdoba Cosmic Motors nyní nalezla scénáristu v Kylu Wardovi (Machete zabíjí, Kane & Lynch).


 

ACME, výrobci čehokoliv

Pokud jste jako malí sledovali animovaný cyklus Looney Tunes, zvláště příhody Kojota Wildy a Ptáka Uličníka, tak znáte firmu ACME. Fiktivní společnost je schopna dodat celou řadu pitoreskních zařízení. Celovečerní příběh jí připraví scénáristé Ashley Miller a Zack Stentz, autoři X-Men: První třídy nebo Thora. Tvůrci hlavního hrdinu svého příběhu přirovnávají ke Stevu Jobsovi. Projekt se snaží získat režiséry Glenna Ficarru a Johna Requau (Bláznivá, zatracená láska).

 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací