Nejhledanější muž / A Most Wanted Man – recenze

nejhledanejsi_muz_posterKdo chce být teroristickým milionářem?
 
 
 
Romány Johna le Carrého by teoreticky měly potěšit zájemce o realistickou špionážní akci. Sám to vnímám smíšeně, jelikož například u Jeden musí z kola ven jsem se spíše nudil a týkalo se to knihy i filmu. Je možné, že konec studené války pro něj byl počátkem pozitivní změny, poněvadž boj s terorismem jej inspiroval k napsání zatraceně propracovaného příběhu o příslušnících tajné služby, jejichž protivníky nejsou jen podezřelí cizinci, nýbrž i kolegové z oboru.

Nejhledanější muž je věnován památce dvou lidí. Vedle producenta Simona Channinga Williamse je vám na konci připomínáno jméno muže, kterého jste celou dobu sledovali. Zesnulý Philip Seymour Hoffman nás přinutí, abychom mu vyčítali jeho vlastní smrt. Když se dostal před kameru, tak si uměl zjednat autoritu, ale využil taky své image, aby se divákům přiblížil lidovostí. Nejinak tomu je s jeho Güntherem Bachmannem, jehož tým sleduje muslimskou scénu v Hamburku.

Do hledáčku se mu dostane podezřelý čečenský mladík Issa Karpov (Grigorij Dobrygin), který nejenže má co dočinění terorismem, ale navíc se v Německu může dostat k ohromné sumě peněz. Zdá se však, že Günther ho chce použít pouze jako návnadu pro větší rybu…

Le Carré vystihl nejednoznačnost hrdinů a padouchů ve světě po 11. září, a to dokonce i v osobě hlavního hrdiny. Günther si jde nemilosrdně za svým s touhou vymýtit hrozbu teroru stůj co stůj, ovšem, na rozdíl od svých radikálnějších konkurentů je připraven k ústupkům vůči jednotlivcům. Mnohem míň než o něm zpočátku víme o vpravdě záhadném Issovi, nicméně Dobrygin vzbuzuje sympatie, stejně jako nejistotu a pocit ohrožení, emoce spojované s uprchlíky z muslimského světa.

Mezi agentem a potenciálním zločincem se pohybují další dva skvostní herci. Willem Dafoe si vychutnává roli sebevědomého bankéře Tommyho Brua, jenž postupně ztrácí půdu pod nohama. Postava právničky bojující za Isssova práva je skoro klišovitá a Rachel McAdams jí zaručuje spíš věrohodnost než hloubku, ale dostává se jí jedinečné úlohy. Tradice by spíš velela, aby ona byla ústřední hrdinkou, zatímco takhle se stává pouhou figurkou ve hře. Ani pro agenty nejsou jejich rošády úplně přehledné. Autor se drží svých postupů a staví je proti sobě. Další, ne už tak příjemnou zvyklostí, jsou dlouhé dialogy vyšetřujících, rozebírající jejich rutinu, hnutí mysli nebo pochyby.

Režisér Antjon Corbijin zkoncentroval zápletku do čistého sledu napínavých událostí.Naštěstí režisér Antjon Corbijin zkoncentroval zápletku do čistého sledu napínavých událostí nebo provokativních nejednoznačností, umístěných do města temného ve dne i v noci, zvýrazňovaného ponurou hudbou.

Pořád je těžší rozlišit, kdo je přítel a kdo nepřítel. Někdo může být zločinec, přitom však pochopíme jeho důvody, z jiného možná přiznání vymlátili. Zákon mluví vždycky jasně, přitom názory na jeho prosazování se různí. Uprostřed lovu na lidi se za chvíli může bát každý a strany zájmu si mohou přestat rozumět. Nejhledanější muž to dokumentuje, a proto je reportáží o žhavé současnosti!
 
 

„Co je s tou opravou skartovačky?“

nejhledanejsi_muz_foto_08
 
 

„Je příliš pozdě, zeptat se na obsah tašky?“

nejhledanejsi_muz_foto_05
 
 

„Počkejte přece! Ani bin Ládin si u nás nemohl vybrat hotovost, jakmile o to požádal!“

nejhledanejsi_muz_foto_03
 
 

85%

Nejhledanější muž / A Most Wanted Man

Pořád je těžší rozlišit, kdo je přítel a kdo nepřítel. Někdo může být zločinec, přitom však pochopíme jeho důvody, z jiného možná přiznání vymlátili. Zákon mluví vždycky jasně, přitom názory na jeho prosazování se různí. Uprostřed lovu na lidi se za chvíli může bát každý a strany zájmu si mohou přestat rozumět. Nejhledanější muž to dokumentuje, a proto je reportáží o žhavé současnosti!

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací