Historicky věrné preview Drákula: Neznámá legenda s Lukem Evansem a Charlesem Dancem

drakula_neznama_legenda_poster1Ke kůlům přidá ještě špičáky!
 
 
 
Milovníci mainstreamových upírů by nemohli dávat hlasitěji najevo, že nechtějí vidět nic, co by se třeba vzdáleně podobalo Twilight sáze. Tento rok jsme vstali levou nohou s Vampire Academy a cítili jsme se potom, jako bychom vysáli krev velké zfetované diskotéce. Film Přežijí jen milenci s Tomem Hiddlestonem a Miou Wasikowskou to vylepšil, ale chyběla mu upíří autenticita. Nejvyšší čas vrátit se k počátkům. Ne k Varneymu nebo ke Carmille, které teď už zná jen málokdo. Do boje je třeba povolat slavného literárního syna spisovatele Brama Stokera. Původně se měl jmenovat hrabě Wampyr. Pak ovšem Stoker nalezl záznamy o obskurním valašském monarchovi a svému strašidlu propůjčil jeho jméno. Není úplně jisté, kolik toho o středověkém válečníkovi věděl. Patrně ne mnoho, ale učinil jej slavnějším než kdy předtím.

O spojení hraběte Drákuly s jeho historickým protějškem, knížetem (vojvodou) Vladem III., se již pokoušeli jiní. Podstatný prostor historickým souvislostem poskytuje Coppolova verze knižního příběhu z roku 1992 s Gary Oldmanem v hlavní roli. Celou sérii tomu u nás zasvětila spisovatelka Jenny Nowak. Dokonce i televizní životopisný film Dark Prince: The True Story of Dracula naznačuje, že Vlada poznamená exkomunikace z pravoslavné církve a po smrti nedosáhne klidu. Největší pozornost chce přeměně aristokrata v nesmrtelné monstrum věnovat film, který zřejmě poslouží jako začátek společného hororového vesmíru – Drákula: Neznámá legenda.

„Zřejmě to byl onen vojvoda Dracula, který si získal slávu v bitvě s Turky u oné velké řeky přímo na tureckých hranicích.“

-Abraham Van Helsing (Dracula, Práce 1991)

V dnešní době se mnozí představitelé Západu vzpírají připojení Turecka k Evropské Unii. Před šesti sty lety ještě zuřivěji odmítala celá Evropa vlastní připojení k Osmanské říši. Náš známý Zikmund Lucemberský v rámci ochrany křesťanstva znovuobnovil rytířský Dračí řád. Cool název, kampak se na něj hrabe Fénixův řád…

drakula_neznama_legenda_foto_04

Mezi členy Dračího řádu byl i valašský kníže Vlad II. Členstvím si získal přízvisko Dracul, tedy Drak. Na dobyvačné Turky za svými hranicemi ovšem nedštil oheň. Naopak jim platil tribut a jako rukojmí poslal své dva syny – Vlada a Radua. Zatímco Radu dokonce konvertoval na islám, Vlad nehodlal být v budoucnu pouhou loutkou. Šance se mu naskytla, když mu otce a staršího bratra zabili bojaři. Jako kníže Vlad III. připojil ke svému jménu patronym Drăculea/Dracula, tedy „Drakův syn“. Maďaři jej sice svrhli, ovšem v následujícím desetiletí získal zpět svůj titul. Sultánovi Mehmetovi II. dobyvateli již odmítal platit tribut a zlikvidoval tureckou delegaci. Ještě před Mehmetovou reakcí podnikl Drákula vojenskou výpravu končící jatkami pro nepřítele. Spousta lidí si „vychutnala“ Vladův oblíbený způsob popravy, tedy naražení na kůl. Žádný vztyčený prostředníček by nedokázal to, co kus dřeva s nabodnutým admirálem Hamzou Bejem.

„Až potud o Caligulovi jakožto vládci, nyní musím přejít k vypravování o něm jako o příšeře.“

-Gaius Suetonius Tranquillus (Životopisy dvanácti císařů, Odeon 1966 )

Ve filmové realitě bude Drákula ke slavnému vítězství potřebovat nadpřirozenou podporu. Johanka z Arku měla na straně Boha, on to zkusí s opozicí. Od Mehmeta dostane totiž požadavek tisíce chlapců do turecké armády, mezi nimiž nemá chybět ani knížetův vlastní syn Ingeras. Aby měl proti Osmanům šanci, rozhodne se přeměnit v nemrtvého od jistého nesmrtelného vampýra žijícího v okolí. Tím upírem je Caligula…

Ano, třetí císař římský, pronásledovaný svou špatnou pověstí jako žádný jiný. Historici a moderní umělci jeho manýry možná trochu zveličili. Ve skutečnosti svého koně nejmenoval senátorem (byť se možná k něčemu podobnému chystal), zřejmě nespal se svými sestrami a nejedl plody vlastních dětí. Každopádně jej mezi dobrotivé panovníky počítat nemůžeme. Pro potřeby Drákuly si tedy představme, že atentát na sebe spáchaný přežil a jakožto strašidlo pomůže Vladovi.

Trailer 1: Ingeras vzpomíná na tatínka, Svět potřebuje monstrum (?), Mehmet má neslýchané požadavky, Caligula nachází svůj ideál, Na upíra nikdo Turky nepřipravil

Drákulu režíruje Gary Shore. Zatím si své schopnosti vyzkoušel pouze na krátkém filmečku The Draft. Scénáristé Matt Sazama a Burk Sharpless jsou ještě méně zkušení. Kromě debutu se ovšem realizuje jeden jejich nápad na rok 2016. Gods of Egypt konečně ve velkém zdramatizuje egyptskou mytologii novým pojetím boje Hóra (Nikolaj Coster-Waldau) se Sethem/Sutechem (Gerard Butler).

„To herci a cvičené opice vyžadují potlesk.“

-Tywin Lannister (Bouře mečů Kniha třetí – Píseň ledu a ohně (Část první), Talpress 2002)

drakula_neznama_legenda_foto_02Bela Lugosi, Christopher Lee, Gary Oldman, Daniel Hůlka… Ti všichni se stali Drákulou. Nově k nim může být počítán i Luke Evans. Přitom jde o muže, jenž hned dvakrát stál na straně božského řádu, poprvé jako Apollón v novodobém Souboji Titánů, podruhé dokonce ztělesňoval nezvykle mladého hromovládného Dia ve Válce bohů. Pravda, celovečerní příspěvky započal snímkem Sex & Drugs & Rock & Roll, ale přesto… Každopádně je spojen s postavami odvážných zastánců spravedlnosti, ať už je to Bard (+ jeho předek Girion) z trilogie o Hobitovi, Aramis z Andersonových tak trochu jiných Tří mušketýrů nebo inspektor Fields z detektivky Havran. Policistu představoval také v krimithrilleru Blesk. Jakožto proti padouchovi už proti němu bojovali hrdinové Rychle a zběsile 6. Aktuálně točí sci-fi High Rise o světě izolovaného mrakodrapu, kde se objeví po boku Toma Hiddlestona, Sienny Miller čí Jeremyho Ironse.

Pokud chcete v současnosti obsadit autoritativní figuru non plus ultra do fantasy projektu, existuje pro vás jediné jméno. Caligulou se proto stává Charles Dance. Přitom většinu takových drsňáků ztělesnil mimo stříbrné plátno. Seriál HBO Hra o Trůny mu dovolil přijmout jméno machiavelistického Tywina, patriarchy rodiny Lannisterů. Už předtím však byl vládcem. Adaptace Zaslané pošty, jedné z knih humoristického cyklu Úžasná Zeměplocha, využila jeho umění pro roli ankh-morporského patricije Vetinariho a zanedlouho uslyší Danceův hlas hráči videoher, až si pustí Zaklínače 3 a promluví na ně Emhyr var Emreis, císař Nilfgaardu. Herec ve filmu začal jako méně významný padouch Claus z bondovky Jen pro tvé oči. V zájmu věci zla bojoval s Eddiem Murphym pod jménem Sardo Numspa, když unesl Zlaté dítě. Podobné ražení si zachovává i Poslední akční hrdina, kde slizký zabiják Benedict vzdoroval samotnému Arnoldu Schwarzeneggerovi. Neopovrhl ani komickou sci-fi Vesmírní trakeři nebo snímkem s jednou z postav Sachy Barona Cohena Ali G Indahouse – Film.

Většina Charlesových rolí však není komická. S jeho zlým kukučem by to ani nebylo možné… V dramatu Century například sterilizoval nevinné ženy. Nepěkným lékařským pokusům se věnoval i na pacientovi v hororu Patrick. Ani upíra nehraje poprvé. Dokonce se stal jejich vládcem Thomasem z Underworld: Probuzení.

Jeho účast pokrývá mnohé velmi seriózní příběhy, například i „náš“ Tmavomdrý svět (ano, zahrál si tam spolu se Selyse Baratheon), dickensovský The Life and Adventures of Nicholas Nickleby nebo epizoda z australské historie Black and White. Trochu víc vážnosti vnese i do stalinistického Ruska, jak jej představí krimithriller Dítě 44. Příští rok se vrátí například v historickém filmu The Woman of Gold nebo Deadline Gallipoli.

drakula_neznama_legenda_foto_01Vladova manželka Mirana je ve 21. století známá jako Sarah Gadon. Roku 2003 debutovala komedií Fast Food High. Do vážnější oblasti ji posunulo romantické Ledové ostří 3: Splněný sen. Manželky slavného psychologa Junga se zhostila v thrilleru Nebezpečná metoda. Kromě tří hororů – Můří deníky, Dům snů, Antiviral – se nedávno prezentovala snímkem Cosmopolis vedle Roberta Pattinsona (Další upíří spojení!). Znepokojení šířila mysteriózním dramatem Nepřítel. Svou filmovou mulatskou sestřenici doprovázela v historické Belle. Zanedlouho ji opět uvidíme spolu s Robertem jako členku hollywoodské dysfunkční rodiny, jejíž problémy popíše černá komedie Mapy k hvězdám. Se švédskou královnou v období třicetileté války se skamarádí skrze The Girl King. Samotnou budoucí královnu Alžbětu II. si pak zahraje v Girls‘ Night Out.

Ďábel se stane, jak je nám všem jasné, ze samotného Drákuly a je to image, jíž mu propůjčí Caligula. Nicméně za padoucha v samotné současnosti čtrnáctého století platí sultán Mehmet II. a toho nám předvede Dominic Cooper. Bude z něj tedy daleko hrozivější protivník než jeho Dino Brewster v nedávném videoherním snímku Need for Speed. Je též nemalou ironií, že v Abrahamu Lincolnovi: Lovci upírů hrál Henryho Sturgese, přátelského vampýra, jenž proti svému druhu bojuje. No, tady bude vlastně dělat něco podobného. Roku 2001 se mihnul v krimithrilleru Z pekla o vraždách Jacka Rozparovače. O pět let později na něj upozornila komedie Zahřívací kolo a především Šprti. Do pozdního osmnáctého století jej vrátila Vévodkyně. Klíčovou roli ženicha si pro něj přichystal muzikál Mamma Mia!. Významná ocenění a nominace mu kromě Šprtů vynesly životopisy Škola života, Ďáblův dvojník nebo Můj týden s Marilyn. V Marvelovském univerzu, konkrétně v Captainu Americovi se z něj stal Howard Stark, otec Iron Mana. Hraje také někoho ve Warcraftu, ale nevíme koho, protože to není jasné nikomu.drakula_neznama_legenda_foto_03

Mezi ohavná monstra se dostala i Samantha Barks jako Baba Jaga. Je to klišé, ale takovou ježibabu si nechám líbit! Samantha se proslavila nejprve jako zpěvačka. Hudební talent jí však otevřel dveře i do filmu, když v Bídnících jako Eponina strhla davy nejen v Paříži. Od té doby jsme si ji mohli užít ve svátečním příběhu The Christmas Carol. Důsledky Stalinovy hrůzovlády pro Ukrajince nám má přiblížit The Devil´s Harvest. Život čtyř Londýňanů zachytí A Hundred Streets. Shakespearovo drama z antiky převede do nové podoby Caesar.

Hamzu Beje bude představovat syn slavného otce – Ferdinand Kingsley (Poslední legie, The Whale). Dále se zde objeví Art Parkinson jako Ingeras, Will Houston, Noah Huntley, Ronan Vibert nebo Thor Kristjansson.

Z letmého seznámení s dějem je patrná představivost scénáristů. Téma cesty zla, na niž se Vlad vydá na základě dobrých úmyslů, se dobře hodí jak k historické postavě valašského vojevůdce, tak i jako základ pro epickou legendu moderní doby. Svým zamyšlením může vhodně doplňovat původní Stokerův příběh, a jak Luke Evans připomíná, sequelem může být prakticky cokoliv. Možná, že se skutečně jeho Drákula setká i s Frankensteinem, Mumií a dalšími kolegy. Nezapomínejte… to, že je někdo monstrum neznamená, že by jeho minulost byla jednoduchá. Právě naopak!

Češi nastoupí do vampýrovy armády 16. října 2014.

 

Trailer 2: Moc nemrtvého je drahá, Transformace vede k manželské krizi


 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací