Dárce / The Giver – recenze

darce_2014_plakat„Když dáte lidem možnost volby, vyberou si špatně.“
 
 
 
Lidstvo hrubne, jsme stále agresivnější a nebezpečnější sami sobě. Jak se s tímto nastoleným a stále vyhrocenějším trendem vyrovnat? Film Dárce zná jednoduchou odpověď. Klíčem je vytvořit idylický svět, kde jeho obyvatelé neznají války, bolest, utrpení a ani závist. Tento sterilní způsob života, kdy všichni nosí stejné oblečení, bydlí ve stejných domech a nemají žádné city, ovšem není pro člověka přirozený. Za uměle vytvořenou pohodou stojí sérum, které ovlivňuje a utlumuje lidské touhy i paměť. Aby nebylo zapomenuto, čeho všeho jsme schopní, existuje jeden vyvolený – Dárce (Jeff Bridges), který zná pravdu a naši minulost. Ve chvíli, kdy začne předávat své vědění nováčkovi Jonasovi (Brenton Thwaites) jsou dny zdánlivě idylické společnosti sečteny.

S více či méně podobnou myšlenkou jsme se mohli již nesčetněkrát potkat jak ve filmu, tak na stránkách knih. Lidstvo zhrublo natolik, že neví kudy kam, tak se uchýlí k izolaci a manipulaci s city, prožíváním a pamětí. Poměrně slibný začátek postupně sklouzává k obvyklému středu a podivnému, popřípadě nudnému konci. Ani Dárce se tomuto scénáři nevyhnul a dopředu tušíme, kterým směrem se bude vyprávění ubírat dál. Ovšem, má i několik es v rukávu, kterými může zaujmout.

Až postupem času objevujeme červenou, zelenou…Jedním z pozitiv je rozhodně vnímání barev. Aby byla ještě více podtržena uniformita a stejnost, postavy neznají barvy. Část snímku je proto prezentována černobíle a až postupem času objevujeme červenou, zelenou… Snímek se chlubí i velmi zvučnými jmény, jako je Jeff Bridges, Alexander Skarsgård, Meryl Streep a Katie Holmes. Nejvíce prostoru pro sebe uzmul Bridges, jehož Dárce žijící na okraji společnosti i útesu postupně odhaluje, že není pouze ten morous s roztrpčeným výrazem ve tváři. Ostatní z velké čtyřky sice potěší, ale zamrzí, že jejich um nedostal tolik prostoru, kolik by si zasloužili.

Dárce se může pochlubit povedeným vizuálním zpracováním, skvělým hereckým obsazením (i když pouze částečně využitým) a nadějí v podobě myšlenky, že lidstvo umí nejen ničit, ale i tvořit a milovat. Jinak nedostáváme nic, co bychom už někdy jindy neviděli s poněkud násilným koncem.
 
 

I takto může vypadat rebelství.

darce_2014_foto_07
 
 

Máte problém se rozhodnout? Nebojte se, my to uděláme za vás.

darce_2014_foto_09
 
 

A víš, že jsem za svůj herecký výkon získal Oscara?

darce_2014_foto_01
 
 

60%

Dárce / The Giver

Dárce se může pochlubit povedeným vizuálním zpracováním, skvělým hereckým obsazením (i když pouze částečně využitým) a nadějí v podobě myšlenky, že lidstvo umí nejen ničit, ale i tvořit a milovat. Jinak nedostáváme nic, co bychom už někdy jindy neviděli s poněkud násilným koncem.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací