Dřív než půjdu spát / Before I Go to Sleep – recenze

driv_nez_pujdu_spat_plakat„Ve spánku se mi vymaže paměť. Všechno, co vím, všechno, co jsem udělala.“
 
 
 
Hlavní hrdinka Christine (Nicole Kidman) trpí už mnoho let poruchou, kdy každou noc ztrácí vzpomínky na uplynulý den. Ráno se tak probouzí šokovaná vedle manžela Bena (Colin Firth), kterého nepoznává, netuší kde je, ani jak je stará. Každý den prožívá stejný zmatek a rozrušení. Teprve díky videodeníku začne odhalovat svou minulost a rozhodne se zjistit, kdo ji připravil o paměť i normální život.

Stále dokola se probouzí, nic nepoznává, ničemu nerozumí.Snímek s hvězdným obsazením a napínavým příběhem graduje sice pomalu, ale o to dramatičtěji. V první polovině filmu se seznamujeme s každodenním životem Christine: stále dokola se probouzí, nic nepoznává, ničemu nerozumí. Objevuje se doktor Nash (Mark Strong) a snaží se oživit její paměť. Protože hlavní hrdinka prožívá zmatek a strach, stejné pocity se nám snaží navodit i film pomocí častých střihů, změnami lokací, hlasitými přelety letadel apod.

Druhá polovina vyprávění je zajímavější, stejně jako Christine se zorientujeme v situaci a teď už můžeme odhalovat jednu záhadu za druhou. Co je vlastně zač doktor Nash? Kdo způsobil Christininu nehodu? Zatajuje Ben manželce nešťastné vzpomínky proto, že ji nechce rozrušovat, nebo má mnohem závažnější důvody? Otázek je skutečně mnoho a nezklame vás jistě ani jedna odpověď.

Přesto by z filmu na základě napínavého bestselleru s hereckými esy šlo určitě vykřesat víc. Možná se režisér příliš spoléhal na kvalitu obsazení, herci ale nemůžou vybudovat tajuplnou atmosféru sami. Nevýrazná hudba a nepříliš zajímavá kamera jim moc nepomáhají.

Přitom Nicole Kidman už v mysteriózním thrilleru Ti druzí dokázala, že utáhne celý film v hutné atmosféře a minimalistickém prostředí jednoho domu. A že takové dílo může být vynikající. Bohužel pod vedením lepšího režiséra. Tak si zde Nicole pouze slušně odehrála roli vystrašené a zranitelné hrdinky, která začne odhodlaně pátrat po tajemství minulosti, aby získala zpět svůj život.

Colin Firth, výborný herec proslavený spíše rolemi zamilovaných sucharů (Deník Bridget Jonesové, Láska nebeská), se na roli manžela Bena skvěle hodí. Postava milujícího a trpělivého partnera je pro něj už skoro typická, zároveň ale víme, že dokáže vystřihnout bezchybný dramatický výkon s mnohem hlubším podtextem.

Postava doktora Nashe je obsazená o něco přitažlivějším Markem Strongem, jehož charisma dodává do děje dávku tajemna, které v některých částech chybí. Přiměřená délka 92 minut naštěstí zabraňuje divákovi propadnout nudě.

Tři výborní herci a příběh ověřený nadšenými čtenáři po celém světě, to zní jako recept na perfektní film. Avšak perfektní není. Jde jen o průměrné převyprávění skvělého příběhu. Naštěstí díky promyšlené zápletce a charismatickým představitelům přece jen stojí za zhlédnutí.
 
 

Zeď s fotkami představuje pro Christine rychlokurz jejího života za posledních 14 let.


driv_nez_pujdu_spat_foto_03
 
 

I milujícímu manželovi někdy rupnou nervy.

driv_nez_pujdu_spat_foto_16

 
 

S pomocí doktora Nashe si snad Christine konečně vzpomene. A možná toho bude litovat.

driv_nez_pujdu_spat_foto_21

 
 

70%

Dřív než půjdu spát / Before I Go to Sleep

Tři výborní herci a příběh ověřený nadšenými čtenáři po celém světě, to zní jako recept na perfektní film. Avšak perfektní není. Jde jen o průměrné převyprávění skvělého příběhu. Naštěstí díky promyšlené zápletce a charismatickým představitelům přece jen stojí za zhlédnutí.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací