Filmové události #38/14: Hudba nás ohromí, Ben Hur omládl, Deadpool triumfuje

the_imitation_game_posterNaučme se nekromancii!

Remaků stále přibývá, od velkofilmů typu Ben Hur až  po horor Tajemství loňského léta. Slovo však neznačí pouze nedostatek originality, jiný typ remaku nám potenciálně přiblíží asijské snímky, taktéž probouzející hrůzu. Mrtví se připomínají v novém dílu Paranormal Activity, ale taky ve Star Wars, kde se na výsluní opět dostává Obi-Wan Kenobi, nejpřátelštější duch hned po Casperovi. Předtím však ještě chvíli pobuďme ve světě živých, kde probíhá několik zajímavých společenských události, dokonce i v našem hlavním městě.

Filmová hudba uzdravuje

Od středy 24. 9. do pátku 26. 9. proběhne v Praze festival Film Music Prague, v němž si připomeneme hudební doprovod k nezapomenutelným filmům. Dorazí k nám i skladatel Elliot Goldenthal, držitel Oscara za hudbu k filmu Frida. Druhým hlavním hostem bude Patrick Doyle (Thor, Zrození planety opic). Akce začne v Rudolfinu pořadem „Pocta Goldsmithovi & Goldenthalovi“. Filharmonici města Praha oživí melodie z Vetřelce 3, Star Treku nebo Základního instinktu. Výtěžek bude věnován na výzkum rakoviny v Masarykově onkologickém ústavu v Brně.


Sherlockovo luštění ovládlo Toronto

Diváci na letošním Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu označili za nejlepší příspěvek historické drama The Imitation Game režiséra Mortena Tylduma. Benedict Cumberbatch v něm hraje Alana Turinga, proslulého britského matematika a kryptografa, jemuž se vlast za rozluštění nacistického kódu příliš neodvděčila, naopak jej odsoudila za homosexualitu.


Evropané chtějí s Čechy hrát fér

Fair Play, český snímek režisérky Andrey Sedláčkové, nás bude zastupovat na 27. ročníku Evropských filmových cen, které jsou přirovnávany k Oscarům. Česká filmová a televizní akademie jej vybrala i jako kandidáta na tuto americkou cenu. Film, vyprávějící o dopingu potají aplikovaném komunistickými systémy na sportovcích, měl v domácích kinech premiéru 6. 3. 2014. Do soutěže bylo vybráno 50 příspěvků z 31 zemí. Česko na ní již před dvěma lety uspělo s animovaným Aloisem Nebelem. Vybrané nominace budou oznámeny 8. listopadu, vítězové pak 13. prosince.


Čerství lidé na festivalu o digitálním světě

Ve středu 17. 9. začal v pražském kině Světozor 11. ročník festivalu studentských a debutových snímků Fresh Film Fest, tentokrát s hlavní sekcí „Krásné nové světy“ o vlivu moderní technologie na kinematografii i společnost jako celek. Jako první film byl divákům předveden Pod kůží se Scarlett Johansson jako svůdnou, leč kanibalskou mimozemšťankou. Celkově šest sálů promítalo téměř sto snímků. Akce bude završena dnes večer.


Z římského zajetí na ostrov lebek

Hlavní roli v novém Ben Hurovi nakonec nedostane Tom Hiddleston (viz Filmové události #33/14), ale Jack Huston, známý z televizního seriálu Impérium – Mafie v Atlantic City. Do remaku míří v doprovodu Morgana Freemana (viz Filmové události #37/14).

Hiddleston však tento týden také získal pozoruhodnou příležitost. Jeho neznámá postava se octne na ostrově obřího opa. Skull Island ukáže King Kongův domov – „záhadný a nebezpečný svět“. Prozkoumávat jej budeme od 4. listopadu 2016.


Bourneovo rozštěpení

Přání Matta Damona není bráno na lehkou váhu, a tak se odpovědní lidé z Universal Pictures snaží získat režiséra Paula Greengrasse k dalšímu filmu o agentu Bourneovi. Jednalo by se o pokračování jejich spolupráce z Bournova mýtu a Bourneova ultimáta. V případě dohody napíše Greengrass také scénář. Přitom je však také plánován sequel k Bourneůvu odkazu s Jeremym Rennerem.

Režisér možná před návratem mezi špiony natočí American Nightmare, biografický snímek o Richardu Jewellovi, Američanovi v roce 1996 neprávem podezřelém z terorismu. Historii chtějí herecky oživit Leonardo DiCaprio a Jonah Hill.


Bond zradil, Lee přísahal věrnost

Tvůrčí rozpory připravily o režiséra akční thriller London Has Fallan, sequel k loňskému Pádu Bílého domu. Fredrik Bond opustil snímek pouhých šest týdnů před začátkem natáčení.

Snad to samé neudělá Ang Lee, který skutečně zfilmuje satirickou knihu Billy Lynn’s Long Halftime Walk (viz Filmové události #37/14).

Angelina Jolie jako svůj čtvrtý režisérský počin natočí drama Africa o střetech s pytláky lovícími nosorožce.


Kdo pomůže s Brooklynským mostem?

Již v lednu byl Daniel Radcliffe obsazen do role konstruktéra, jenž chce dokončit práci svého otce v historickém dramatu Brooklyn Bridge. Tvůrce slavného mostu doprovodí Bena Kingsleyho jako otce a Brie Larson v roli manželky.


Kdo je naše jediná naděje?

K možným hrdinům spin-offů ze světa Star Wars se přidává mistr Obi-Wan Kenobi. Původci drbů naznačují, že se natáčení zvažuje po nedávném hlasování o nejpopulárnější postavu na oficiální stránce ságy.

Se zprávou se zároveň objevila další spekulace o ději Epizody VII. Jeden z klíčových hráčů, zřejmě postava Adama Drivera, by měl být příbuzný hraběte Dooku alias Dartha Tyranuse (Christopher Lee) z prequelové trilogie.


Super(anti)hrdina

Deadpool, antihrdina z marvelovských komiksů, se konečně dočká vlastního celovečerního zpracování. Herec Ryan Reynolds jej představoval již v X-Men Origins: Wolverine a vrátí se i do hlavní role. Žoldáka s posíleným organismem a vyspělou technologií vyšle na misi režisér Tim Miller (Rockfish, Aunt Luisa). Scénář již napsali Rhett Reese a Paul Wernick, autoři Zombielandu. Premiéra je stanovena na 12. února 2016.


Bratr Nářezův letí ke hvězdám

Space opera a komiks se pojí v šesti sešitech série Starlight od Marka Millara, v jehož hlavě se zrodil Kick-Ass nebo Kingsman: Tajná služba. Stejně jako dva předchůdci neunikne hollywoodské mašinérii. Scénář pro variaci na Flashe Gordona napíše Gary Whitta, autor jednoho ze spin-offů Star Wars. Místní hrdina Duke McQueen nikoho na Zemi nepřesvědčil, že kdysi zachránil cizí planetu. Po čtyřiceti letech usedlého života má znovu šanci vrátit se do vesmíru.


Tajemství příštích let

Společnost Sony Pictures pověřila režiséra a scénáristu Mikea Flanagana (Nepřítomnost, Oculus), aby stvořil remake hororové klasiky Tajemství loňského léta. Skupina mladíků tak bude znovu konfrontována s přízrakem muže, jehož kdysi srazila autem.


Viděl jsem amerického ďábla

Samotnou národnost změní chystaná verze slavného jihokorejského thrilleru Viděl jsem ďábla. Do západního prostředí jej převedou filmaři Adam Wingard a Simon Barrett (V/H/S, The Guest). Symbolický ďábel vstupuje ve snímku Kim Joo-woona do muže toužícího pomstít zavražděnou přítelkyni. Řádění jej mění ve stejnou bestii, jakou byl původní zabiják.


Nová dimenze hrůzy!

Pátý díl hlavní série Paranormal Activity ponese titul Paranormal Activity: The Ghost Dimension. Příznivci duchařských kamerových záběrů se dočkají až za půl roku. Premiéra byla odložena z října tohoto roku na 13. března 2015.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací