Brad Pitt a další hvězdy ve válečném preview Železná srdce

zelezna_srdce_fury_plakatBudeme si v tanku připadat bezpečně?
 
 
 
Spojenci mohou rvát Třetí říši na kusy, ale její vláda a armáda se nechtějí vzdát. Hitlerovi bude za chvíli sdělena novinka, která jej donutí k rozčílené scéně a uživatelé Youtube si k ní po desetiletích připojí libovolné titulky. Zatím se však nesmějeme, poněvadž lidé umírají. O životě v útrobách tanku typu M4 Sherman během dubnových dní 1945 se bez jakýchkoliv přikrášlování poučíme ze záběrů historického filmu Železná srdce (Fury).

Odpověď zní ne!

To, co v dobývaném Německu uvidíme, nebude o cestě za zářným vítězstvím. Dave Collier přezdívaný „Wardaddy“ (Válečný taťka“) sice chce své muže udržet naživu, ale to je podle jeho filosofie možné pouze důsledným zabíjením nepřátel a rozhodně mu nezáleží, jestli se z něj stává válečný zločinec. Tank, jemuž velí, říká posádka Fury (Zuřivost), originální název filmu. Nepřipravené diváky ve snímku bude reprezentovat Norman „Machine“ Ellison, jenž má nahradit padlého vojáka, i když v tanku zatím nikdy nebyl. Kromě velitele s ním budou bojovat technik/dělostřelec Boyd Swan alias Bible, násoska Trini „Gordo“ Garcia a deprimovaný Grady „Coon-Ass“ Travis.

Jak Američané postupují, nasazuje proti nim nepřítel vlastní impresivní zbraně. Tanky Sherman začaly být označovány za smrtící pasti a Němci vyrukovali například s vlastními efektivními Tigery. Režisér Železných srdcí David Ayer dokázal získat z muzea jejich poslední exemplář a může tak své hrdiny strašit věrohodně.

Z Normana se díky Wardaddyho vedení stává ostřílený voják. Otázkou je, jak dlouho toho bude moci využívat. Pětice je pod neustálou palbou a její hlemýždí postup jim pocitu bezpečí spíš ubírá. Tank pojmenovaný podle zuřivosti se může každý den proměnit v trosky. Právě dostali nový úkol, jehož splněním může spojenecká armáda ovládnout víc nepřátelských měst. Samozřejmě  za cenu obětí…

Trailer 1: Wardaddy neskončil se zabíjením, Vítáme nového řidiče,  Postupujeme z Afriky až do Německa,  Hoši získali tu nejlepší práci

Poslušně se hlásí…

Celé jednotce jako Donn „Wardaddy“ Collier velí Brad Pitt. Dámám nemusím představovat jejich idol a pánům zase chlapa, na něhož mohou neustále žárlit. Od doby, kdy zazářil v Odvrácené straně Slunce, jej nebylo možno zastavit a snímky jako Thelma a Louise, 12 opic, Legenda o vášni nebo Sedm let v Tibetu utvrzovaly jeho statut numera una, a proto je v něčem neustále, parchant jeden hezounská. Brzy bude k vidění v dramatu By the Sea, režírovaném jeho manželkou Angelinou Jolie. Joseph Konsinski s Bradem a Tomem Cruisem zřejmě natočí Go Like Hell, příběh závodu mezi Fordem a Ferrari z šedesátých let. Z druhé světové války přeskočí čas až do nedávného Afghánistánu, kam budou zasazeni The Operators. Je také docela možné, že se vrátí v sequelu svého nedávného hitu se zombiemi – Světová válka Z.

zelezna_srdce_fury_foto_a04Do party nově přichází Norman „Cobb“ Ellison. Jeho představitel Logan Lerman je přítelem mnoha božstev a vody. Již dvakrát se totiž propůjčil k adaptací knih Ricka Riordana jako Percy Jackson, syn boha moří Poseidóna. Pravda, tento rok slevil a za otce přijal biblického patriarchu Noema. Zároveň na sebe upozornil jako d’Artagnan v prapodivných scifistických Třech mušketýrech režiséra Paula W. S. Andersona nebo rolí Charlieho Kelmeckiese z Charlieho malých tajemství. Pamětníci v něm rozpoznají mladého Nicka Marshalla v romantické komedii Po čem ženy touží nebo Williama Martina v Patriotovi.

Zbožný Boyd „Bible“ Swan, tedy Shia LaBeouf, sice není takový mazák jako třeba Brad, ale ještě nedávno zasahoval všude, kde bylo potřeba nervózního cápka, odhodlaného namočit se do něčeho většího než je on sám. Sotva by si někdo vzpomněl na jeho skromné počátky v The Christmas Path, Blbý a ještě blbější: Jak Harry potkal Lloyda či v Constantinovi. Spíš ho budete znát jako mladého průvodce starého archeologa z Indiana Jonese a Království křišťálové lebky, lidského spojence robotů Sama Witwickiho ze série o Transformerech, oběť záhadné bytosti kontrolující technologii v Oku dravce nebo snoubence dcery známého podvodníka ve Wall Street: Peníze nikdy nespí. Do křížku se dostal s policií prosazující prohibici v Země bez zákona i příliš sexuchtivou partnerkou ve filmu Nymfomanka. Za dva roky jej poznáme, jak se mu žije v postapokalyptickém světě snímku Man Down.

Hispánec Michael Peña, představitel Trinih „Gordoa“ Garsii herecky debutoval jako Ernesto v komedii Mí drazí Američané roku 1996. Kariéru mu však nakopla účast ve dvou filmech o osm let později – krimidramatu Crash a dojemné boxerské historce Million Dollar Baby. Americkou veřejnost chytl za srdce coby Will Jimeno v dramatu o útocích z 11.září 2001 – World Trade Center. Stal se také „uvědomělým“ studentem profesora Roberta Redforda alias režiséra filmu Hrdinové a zbabělci. Hrál v předešlém Ayerově filmu jako jeden ze dvou ústředních policistů Patroly. Nepřestával oslňovat ani svou prací, kterou odvedl na Špinavém triku nebo Chavezovi. Tajemství římskokatolické církve odhalí The Vatican Tapes. Michael získal také zatím neupřesněnou roli v superhrdinském Ant-Manovi.

Peklo Světového obchodního centra si s Peñou prožil Jon Bernthal, jenž se v Železných srdcích přejmenuje na Gradyho „Coon-Ass“ Travise. Z televizních filmů jako Pomsta ženy středního věku se vyšvihl k ovacím třeba za předvedení Brada Bodnicka ve Vlkovi z Wall Street. Příští rok možná zopakuje úspěch gangsterkou Sicario, tragickou romancí Me & Earl & the Dying Girl nebo láskyplnou exkurzí do Hollywoodu a jeho nočního života We Are Your Friends.

Na bitevní pole se dostaví také Jason Isaacs (Armageddon, Patriot, série o Hary Potterovi) a Scott Eastwood (Vlajky našich otců), syn filmaře Clinta Eastwooda. Dámy zastupuje jednak dívka Edith v podání Stelly Stocker (Špatným směrem), jednak Hilda Meier s tělem modelky ruského původu Eugenie Kuzminy.

Bonusové video: O důležitosti a zvláštnostech tanků

 

David, co má rád muže v uniformě

Režiséru a scénáristovi Davidu Ayerovi jsou party ozbrojených chlapíků zjevně velice blízké. V dobrém i ve zlém… Vlastní rodina ho totiž kdysi vykopla z domu, a tak se seznámil s problémovou čtvrtí svých příbuzných plnou mimo jiné zkorumpovaných policistů. Uniformu si sám však navlékl, když vstoupil k námořnictvu a sloužil na atomové ponorce.

Literární sklony už jako civil využil nejdřív k napsání scénáře pro krimi-drama Training Day. Střet slušného (naivního?) policisty s jeho protřelejším kolegou ukazuje ozbrojené síly v obou jejich možných podobách. Dlouho to však nikdo nenatočil. Ayer se proto v mezidobí symbolicky vrátil pod mořskou hladinu a rozpracoval příběh režiséra Jonathana Mostowa. U-571 vyprávěl o hrdinných námořnících za druhé světové války a způsobil menší mezinárodní skandál, neboť v něm tvůrci přiřkli Američanům britský úspěch, tj. ukořistění nacistického šifrovacího zařízení. Sám David chybu přiznal.

Vše mu bylo jistě odpuštěno, když roku 2001 pobavil obecenstvo jak snímkem Training Day, tak první části série Rychle a zběsile. Na jeho scénářích založili druzí filmaři ještě drama o vyšetřování rasové vraždy Temný stín nad L.A. a krimi-thriller S.W.A.T. – Jednotka rychlého nasazení. Ayer se neustále vracel k námětu ne zrovna čestně jednajících policistů.

zelezna_srdce_fury_foto_a02Bylo načase si vyzkoušet své schopnosti také jako režisér. Tak vznikly Drsný časy, příběh bývalého mariňáka, nyní policisty, který musí infiltrovat zločince.

S použitím jiných autorů „pouze“ režíroval Street Kings, v nichž Keanu Reeves musel jako losangeleský policista dokazovat, že nezabil svého parťáka. Svůj vlastní scénář použil pro film Patrola, kde dva „poldové“ účinkovali tentokrát v mnohem příznivějším světle, což se nedalo říct o kriminálnících, usilujících jim o život. Jako poslední zrealizoval film s Arnoldem Schwarzeneggerem Sabotage.

Až se konečně rozloučí s nepříjemnou realitou, vymění uniformy za kostýmy a přinese nám superpadoušský tým Suicide Squad z komiksového světa DC.

Železná srdce slibují syrový pohled na válku plný akce, ale především strachu ve stísněném bojovém stroji a hrůzu prožívanou v boji s tvrdohlavým protivníkem. V takové atmosféře si ani na jedné straně si nikdo neuchová plné duševní zdraví nebo snad lidskost. Jenže v extrémních situacích vznikají ty skutečně kvalitní dojáky a my pochopíme, jaká je cena za reálná dobrodružství uprostřed chaosu.

Češi budou v nacistickém Německu opožděně bojovat od 13. listopadu 2014.

Trailer 2: Wardaddy trochu brblá, Nováčci mají problémy, Čtení z ruky pomáhá při svádění, Peklo nikoho nešetří

Bonusové video 2: Jak své hrdiny vidí herci


 
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací