Filmové události #39/14: Tři noví pistolníci, Phil a Chris randí, Ender osiřel

labyrint_utek_cz_plakatTen dělá to a ten zas tohle.
 
 
Název známé písně navozuje představu golema, jak si jej pamatujeme z Císařova pekaře a Pekařova císaře. Ve fantastické části se s ním opět setkáme, ale, pravda, až skoro na konci. S pousmáním to spíš dnes vztáhneme na nově potvrzené nebo alespoň potenciální projekty různých režiséru, mezi nimiž nechybí komedie, životopis astronauta, komiksová fantasy ani špionský thriller!
 
 
 
Devět čerstvých vítězů

Před týdnem skončil festival debutantských snímků a děl mladých tvůrců Fresh Film Fest. Hlavní cenu získal americký film Skoro jako láska, v němž režisérka Eliza Hittman líčí sexuální zrání brooklynské dívky. Ze studentských dokumentů nejvíce zapůsobil Ahoj, mám se dobře od Češky Johany Švarcové. Studentka FAMU v něm pronikla do světa nemocnice pro děti s dočasně omezenou pohyblivostí. Německý režisér Max Linz se dočkal zvláštního uznání za svůj příspěvek Nebudu se přehnaně rozčilovat, satiru na dnešní kulturní průmysl.

Mezi dalšími oceněnými filmy nalezneme drama Magma, Srdce z olova, Až vzlétnu, animovaný Zvídavý věk, francouzský snímek Neposkvrnění a polské Hardkor Disko.


 

Zkoušky pálením

Sci-fi snímek pro mládež Labyrint: Útěk splnil očekávání svého studia a jeho sequel má již přiděleno datum premiéry. Film podle The Scorch Trials, druhé části trilogie Jamese Dashnera, se v kinech objeví 18. září 2015. V záporné roli se ukáže Aidan Gillen alias Malíček ze Hry o trůny.


 

Singer nesmí chybět u Apokalypsy

Bran Singer se jako režisér opět připojí k diskriminovaným mutantům. X-Men: Apocalypse se bude odehrávat v roce 1983, deset let po ukončení hlavní linie z Budoucí minulosti a dvě desetiletí před původním filmem. Vzhledem k okolnostem budou muset být přeobsazeni Cyclops, Storm a Jean Gray.Apocalypse je jméno prastarého, takřka všemocného mutanta, s nímž si bude muset poradit tým mladého profesora Xaviera (James McAvoy). Česká premiéra je plánovaná na 19. května 2016.


 

Kdo nosí kolty u pasu úplně nejníže?

Liliputánský herec Peter Dinklage nás nevyvádí z úžasu, ať už jako Tyrion ze Hry o trůny nebo jako Bolivar Trask v X-Menech. K jeho gigantickým rolím se nyní přidává Shorty ve westernu The Thicket podle knihy Joea Andersona. Šikovný mrňous pomůže svému příteli Jackovi najít sestru unesenou gangem zabijáka.


 

Kovbojové versus jeskynní lidé

Na Divokém západě ještě zůstaneme. Patrick Wilson (Jako malé děti, V zajetí démonů) a Matthew Fox (seriál Ztraceni, Světová válka Z) se připojili k obsazení už tak herecky zajímavého dramatu Bone Tomahawk. Spolu s Kurtem Rusellem a Richardem Jenkinsem (Chata v horách, Útok na Bílý dům) se vydají zachránit skupinu zajatců z rukou kanibalů žijících v jeskyni. Jak se jim bude dařit, uvidíme příští rok.


 

Malý krok pro člověka…

Výsledek dávného „vesmírného závodu“ byl nezapomenutelný, takže nás čeká životopisný snímek The First Man o Neilu Armstrongovi, prvním muži na Měsíci. Pracovat na něm chce Damien Chazelle (Whiplash). Scénárista Josh Singer již dříve zpracoval skutečné zážitky Juliana Assange pro film The Fifth Estate.


 

Projekt manželka ve stylu mistrů komedie

Phil Lord a Chris Miller, jimž vděčíme za režii LEGO® příběhu i 21/22 Jump Street zvažují adaptaci knihy Projekt manželka. Scénář podle humoristického románu Graemea Simsiona napíší Scott Neustadter a Michael H. Weber (500 dní se Summer, Hvězdy nám nepřály).

Svůj život a netradiční romanci v knize popisuje profesor genetiky Don Tillman. Sice nikdy nebyl na druhém rande, ale teď si chce najít dokonalou partii pomocí dotazníku sestaveného vědeckými metodami. Je vlastně možné, že hrdina trpí Aspergerovým syndromem, formou sociálního autismu, o němž sice přednáší, ovšem sám ho na sobě nepozoruje. Jednoho dne narazí na Rosie, ženu nesplňující jeho kritéria ani zdaleka, přesto možná ideální partnerku.


 

Všechny staré nože

Divergence se po vzoru Hunger Games vzdala svého prvního režiséra, ale ten se ujal jiného zajímavého díla. Neil Burger se z postapokalyptické budoucnosti vrací do přítomnosti, aby zfilmoval špionský román Olena Steinhauera s názvem All the Old Knives. Večeře mezi dvěma milenci – bývalou členkou CIA a stále působícím agentem – je narušena odhalením o starém teroristickém útoku.


 

V Americe na pokračování

Jim Sheridan, tvůrce filmu In America z roku 2002, rozšiřuje svůj námět do seriálové podoby pro HBO. Příběh vypráví o irské rodině, protloukající se životem v novém americkém domově. Snímek získal ve své době tři nominace na Oscary.


 

Staří Kirk a Spock znovu spolu?

Debutující režisér Roberto Orci (který nedávno opustil nový film o Strážcích vesmíru) údajně ve scénáři Star Treku 3 napsal scénu spojující Willama Shatner a Leonarda Nimoye, tedy původní představitele kapitána Kirka a polovičního Vulkánce Spocka. Nimoy se zatím objevil v obou rebootových filmech. Shatner popřel, že by jej kdokoliv kontaktoval.


 

Ender zůstává podivným dítětem

Asa Butterfield je výjimečný mladý muž, což dokázal naposledy ztvárněním hrdiny Enderovy hry. Není proto divu, že se možná dostane do Sirotčince slečny Peregrinové pro podivné děti. Nikoliv však jako chovanec, nýbrž jako Jacob, šestnáctiletý chlapec, jenž kolonii zvláštních bytostí objeví a dokonce ji pomůže chránit.


 

Horory v nesnázích

Jistoty Labyrintu nemá reboot Hororu v Amityville ani zbrusu nová duchařina Demonic. Obojí nás mělo děsit koncem tohoto roku, ale nyní jsou data premiér nejasná.


 

Náckové ucítí z Golema dech kostí

Čeští tvůrci na Golema zřejmě zapomněli, nicméně z hlíny opět ožije ve filmu podle třídílného komiksu Breath of Bones. Pád britského letadla během druhé světové války přiláká nacisty do židovské vesnice, kde místní rabín a jeho vnuk přivolají legendárního ochránce svých lidí. Ke zpracování byl přidělen Andrew Adamson, pohádkář, který se podílel na prvních dvou dílech Shreka a samostatně realizoval stejný počet snímků podle Letopisů Narnie.


 

Duch country nenechá lékařům spát

Chris Hemsworth se chystá produkovat a zahrát si hlavní roli v I’ll Never Get Out of This World Alive podle knihy stejného jména od hudební hvězdy Steva Earlea. Objeví se zde jako doktor Toby Ebersole, jehož pronásleduje duch zpěváka Hanka Williamse, zřejmě proto, že mu lékař na onen svět pomohl. Dopřeje strašidlo lékaři klid dosažený s mladou mexickou imigrantkou Gracielou? Námět vybízí k zasmání, jelikož Chris Hemsworth je známý ve světě Marvelu jako Thor a Tom Hiddleston, představitel jeho protivníka Lokiho, bude v chystané biografii hrát… Hanka Williamse.
 
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací