Equalizer / The Equalizer – recenze

equalizer_plakat100 + 1 způsobů, jak zlikvidovat darebáka snadno a rychle.
 
 
 
McCall (Denzel Washington) je bývalý elitní voják, snažící se žít jako obyčejný člověk, dokud ho okolnosti nedonutí vytasit se se svými zabijáckými schopnostmi. Brání ty, které má rád a trestá zločince, kteří jim ublížili. Jednoduše příběh zabijáka, který se utrhl ze řetězu a začal prosazovat spravedlnost svými vlastními – brutálními i vtipnými – metodami. K tomu přispívá Marton Csokas v roli čím dál sympatičtějšího záporáka a Chloë Grace Moretz coby mladičká ruská prostitutka Alina, která se však na plátně vyskytuje méně, než by její fanoušci rádi. A to je tak nějak všechno. Tedy pokud nepočítáme spoustu vedlejších postav, které jsou jako chodící klišé, a nejspíš na ně zapomenete ve chvíli, kdy zmizí ze záběru.

Filmaři sice nešetřili na počtu postav, ale na akčních scénách ano. Výrazných momentů je velmi málo, příběh plyne sice poměrně dobře, ale vlastně se v něm nic neděje. I když se McCall s prostitutkou Alinou baví o literární klasice Stařec a moře a snaží se vdechnout svému vztahu (či postavám) nějakou hloubku, jejich snaha přišla vniveč. Spíše působí pateticky.

Jako správný americký akční film obsahuje Equalizer jen černobílé postavy.Jako správný americký akční film obsahuje Equalizer jen černobílé postavy. Buď jsou všichni zkorumpovaní, proradní mafiáni a vrahové, nebo prosťáčci se srdcem ze zlata, kteří se ve svízelné životní situaci ocitli asi úplně omylem. Žádný vývoj hrdinů vás také nečeká. Jen vás někdo začne štvát a někoho si naopak oblíbíte. Jako třeba svérázného ruského vrahouna v podání charismatického Martona Csokase (vzpomeňte si na jeho blond hřívu z Pána prstenů), který působí stejně nekompromisně jako samotný Washington. Jen je trošku zábavnější, protože si může coby záporák dovolit všechno.

Snímek doprovází poměrně dobrá hudba, která někdy přidá na dramatičnosti, ale často bohužel působí směšně. Jistě není potřeba sledovat McCalla, jak si za doprovodu smyčců čistí boty a mixuje koktejl. Občas je prostě méně více…

Finále se svými vynalézavými způsoby jak někoho zabít připomíná o něco drsnější, dospěláckou verzi Sám doma – však víte, jak malý Kevin likvidoval zloděje všemi možnými prostředky, aneb “co dům dal”. Ostatně pár ochutnávek dostanete už v průběhu filmu, jistě vás bude zajímat, jak někoho odrovnat vývrtkou na víno nebo literární klasikou. To jsou tak jediná překvapení, která nás čekají.

Těžko říct, jakému divákovi je vlastně Equalizer určen. Pro milovníky akčních filmů je zde málo akce, pro fanoušky thrillerů a krimi je zase příběh nevýrazný. Sice se na něj příjemně kouká, ale vlastně nám nic nedá. Můžeme ale strávit nenáročné dvě hodinky s nezničitelným hrdinou, který potrestá všechny darebáky současného světa a přitom nehne ani brvou.
 
 

Ruský mafián (nebo alespoň to, jak si ho Američané představují) a jeho omalovánky po těle.


equalizer_obr_18
 
 

Chloë Grace Moretz se nudí stejně jako její fanoušci u tohoto filmu.

equalizer_obr_04
 
 

Za chvilku se zkusíme pozabíjet, co kdybychom si nejdřív dali pirožky?

equalizer_obr_17

 
 

65%

Equalizer / The Equalizer

Těžko říct, jakému divákovi je vlastně Equalizer určen. Pro milovníky akčních filmů je zde málo akce, pro fanoušky thrillerů a krimi je zase příběh nevýrazný. Sice se na něj příjemně kouká, ale vlastně nám nic nedá. Můžeme ale strávit nenáročné dvě hodinky s nezničitelným hrdinou, který potrestá všechny darebáky současného světa a přitom nehne ani brvou.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací