Filmové události #41/14: Festivaly přibývají, Robin se vrací, Ženy krotí duchy

bfi_london_film_festival_logo2014Přivítejme staré známé!
 
 
Londýn i česká města hostí v těchto dnech lukrativní filmové akce. Pokud se zrovna nenacházíte v Británii, rozhodně se pokuste zúčastnit domácího Be2Can. Vychutnejte si nejlepší díla současnosti a připravte se na zajímavou budoucnost. Western The Hateful Eight se stále blíží k realizaci a právě se k němu přidala nová tvář. Obrovský comeback chystá Robin Hood. Stejně tak Dredd, možná Hellboy a v upravené podobě Krotitelé duchů…
 
 
 
Do Londýna se chystají muži, ženy i roboti

Ve středu 8. října začal další z letošních mezinárodních festivalů. Zatímco představení v New Yorku končí, další snímky se předvádějí v britském hlavním městě. Londýnský filmový festival vstoupil do svého 58. ročníku. Zahájil jej britský herec Benedict Cumberbatch – hvězda první místní projekce dramatu The Imitation Game o matematickém géniovi Alanu Turingovi. Akci zakončí 19. října Železná srdce, válečný příběh s Bradem Pittem.

Mezi nejzajímavější díla k vidění zde patří například francouzská satira Je Suis Femme o vztahu ženy a manžela její zesnulé přítelkyně nebo americká komedie o sexuální frustraci Men, Women and Children. Příznivci sci-fi si přijdou na své díky souboji s mimozemskými roboty v Robot Overlords.


 

Začal festival Be2Can

Ty nejlepší snímky z filmových festivalů v Cannes, Benátkách a Berlíně jsou od pondělí 6. října k vidění i v Česku. Festival Be2Can je do 15. října bude přinášet ve třech pražských kinech (Lucerna, Atlas a Evald), v brněnském Artu, zlínských Golden Apple Cinema i Velkém kině a v českobudějovické Kotvě.


 

Děti hodnotily filmy s dospělými

Třetí akce, kterou si dnes zmíníme, je Dětský filmový a televizní festival Oty Hofmana. Ve dnech 5-9. října 2014 se v Ostrově odehrál jeho 46. ročník. Porota s hodnotiteli z řad dětí i dospělých posuzovala klasická díla, ale také dětské a studentské příspěvky. Událost začala promítáním nové české pohádky Tři bratři. Muzikál získal Cenu dětského diváka. Televizní film Poslední cyklista režiséra Jiřího Svobody obdržel Zlatého dudka pro Sabinu Rojkovou za ztělesnění Klárky, Křišťálový šaton v kategorii od 13 do 18 let, čestné uznání pro Petra Štěpána za roli Simona Orensteina a Zvláštní cenu poroty za dílo s nejvýraznějším morálním akcentem. Rodinná komedie Jiřího Mádla Pojedeme k moři si odnesla Cenu Oty Hofmana za nejlepší dílo v kategorii do 12 let, Křišťálový šaton v kategorii do 12 let a Zlatého dudka pro Petra Šimčáka za roli Tomáše. Dále se ocenění dostalo filmu Fair Play, dětskému výtvoru Spojeni hudbou a studentským Řehtačkám.


 

Zemřel P. Landovský (11. 9. 1936 – 10. 10. 2014)

Česko ztratilo nezapomenutelného herce Pavla Landovského, osobnost spojenou s uměleckou sférou i disidentským hnutím. Neobyčejně živelný muž herectví nikdy nestudoval, přesto se uplatnil v pražském Činoherním klubu, pro který také několik her napsal (Hodinový hoteliér, Chudobinec aneb případ vesnického policajta). Roku 1956 se objevil v komedii režiséra Alfréda Radoka Dědeček automobil, avšak hvězda filmového plátna se z něj stala až v 60. letech, kdy dostal role ve známých snímcích jako například Ostře sledované vlaky, Utrpení mladého Boháčka, Svatba jako řemen nebo Já, truchlivý bůh. Během normalizace přicházel o herecké příležitosti a kvůli podpisu Charty 77 musel opustit Československo. Objevil se i v zahraničních dílech – Ragtime, Kopfstand či Ucho. Prostořeký herec se vrátil domů po revoluci a roku 1992 si z totality tropil žerty jako major Terazky z Černých baronů. V posledních letech jej trápilo stále chatrnější zdraví. Dokument Hoteliér z roku 2013 režírovaný Josefem Abrahámem ml. jej představuje právě v pozici churavějícího muže, postupně se probírajícího k životu. Finální skutečnou roli si pro něj přichystalo dva roky staré drama Bastardi 3. Bylo mu osmasedmdesát let.


 

Quentin má svou paní Nenávistnou

Herečka Jennifer Jason Leigh (Poslední útěk do Brooklynu, Svěrací kazajka) byla obsazena do hlavní ženské role westernu Quentina Tarantina The Hateful Eight. Zahraje si Daisy Domergue, ženu obviněnou z vraždy, drženou lovcem lidí.


 

Zběsilý Hood napodobuje superhrdiny

Společnost Sony zakoupila námět na sérii filmů o družině Robina Hooda ve stylu marvelovských Avengers. Za nápadem stojí scénáristé Cory Goodman (Kazatel, Underworld: The Next Generation) a Jeremy Lott. První snímek, pracovně nazvaný „Hood“, je přirovnáván k Mission: Impossible i Rychle a zběsile.


 

Vikingové, studenti a wellness

Příštím projektem režiséra Baltasara Kormákura (Kontraband, 2 zbraně) bude historický příběh Vikingr. Severští nájezdníci ožijí v autentickém příběhu starých kronik, jež darovaly světu slovo „sága“ a dočkáme se zážitků „jak soukromých, tak epických“.

Antoine Fuqua (Pád Bílého domu, Equalizer) opustí čirou akci a natočí snímek podle skutečných událostí The Short and Tragic Life of Robert Peace: A Brilliant Young Man Who Left Newark for the Ivy League. Jeff Hobbs ve svém díle popsal tragický osud Afroameričana, jenž získal univerzitní vzdělání, nicméně mu život zničilo prostředí rodných slumů.

Gore Verbinski (Piráti z Karibiku, Osamělý jezdec) chystá nejmenovaný thriller se Stevem Carellem, horor A Cure for Wellness a akční komedii Passangers.


 

Bostonská síla Affleck

Casey Affleck (Dannyho parťáci, Interstellar), mladší bratr Bena Afflecka, si zahraje hlavní roli v dramatu Boston Strong, zpracování útoku čečenského radikála na maratonský běh v Bostonu z roku 2013, jež bude zároveň produkovat.


 

Inferno z Mexického zálivu

Deepwater Horizon, drama o katastrofě na ropném vrtu v Mexickém zálivu, se k divákům dostane 30. září 2016.

Inferno, adaptace nenovější knihy Dana Browna, byla přesunuta z prosince příštího roku až na 14. října 2016.

Reboot komediálního cyklu Bláznivá dovolená začne v kinech 9. října 2015.


 

Spider-Man v pavučině dohadů

Příští směřování Petera Parkera se může ubírat několika směry. Již dávno se ví, že nedostatečný úspěch The Amazing Spider-Mana 2 posunul další pokračování série s Andrewem Garfieldem. Nedávno jsme se mohli na internetu dočíst tvrzení, podle kterého se Marvel a Disney snaží superhrdinu získat pro potenciální crossover se členy týmu Avengers. Ostatně někteří naznačují, že v třetím týmovém filmu této skupiny nebudou všichni její členové. Současný držitel filmových práv na Spider-Mana, společnost Sony, chce podle jiných dohadů najít dalšího představitele Pavoučího muže, jenž by spustil nový reboot skrze chystaný snímek Sinister Six. Tyto zprávy zároveň zpochybnily další natáčení Venoma.

Marvel každopádně vede v současnosti válku se společností 20th Century Fox, jež natáčí dobrodružství X-Menů a Fantastické čtyřky. Autorům komiksů bylo kvůli tomu údajně zakázáno tvořit nové přátele i nepřátele profesora Xaviera a série Fantastická čtyřka dokonce v tištěné podobě příští rok skončí.


 

Krotitelky duchů potvrzeny

Tak je to již jasné. Normálního sequelu Krotitelů duchů se nedočkáme, na jeho místo nastoupí remake s čistě ženským týmem. Změnu prosadil nový režisér Paul Feig (Ženy sobě, Drsňačky) a jistě mu pomůže někdejší spolupracovnice, scénáristka Katie Dippold. Duchům začíná tuhý režim. Nejenže nebudou moci strašit v hospodách, ale navíc budou muset být milí a empatičtí…


 

Anung Un Rama neřekl poslední slovo

Hellboy, sympatický pekelník z komiksů Mika Mignoly, se může dočkat svého třetího filmového dílu. Prohlásil to Jeffrey Tambor, představitel démonova šéfa Toma Manninga. Nechť se Ron Perlman opět připraví na rudý make-up!


 

Soudce Dredd zavede pořádek na internetu

Novému zpracování s názvem Dredd s Karlem Urbanem v titulní roli se bohužel nedostalo dostatečnému ocenění. Přísný strážce spravedlnosti v postapokalyptické realitě se nicméně vrátí v sedmidílné minisérii, která bude příští měsíc zveřejněna na internetu ke zhlédnutí zdarma. Herecké obsazení nebylo zatím oznámeno.


 

Amerika, znovuzrozený národ

Svůj třetí díl dostane mnohem rychleji hororová sága Očista. Realita budoucí Ameriky, kde je možno po jednu noc legálně vraždit, dokázala letos opět mnohonásobně zaplatit své náklady. Nové pokračování bude režírovat a napíše opět James DeMonaco.


 

Gotham je pro něj dětská stavebnice

Warner Bros. připravují další spin-off ze světa LEGO® příběhu. Kromě japonského konceptu Ninjago dostane svou šanci i Lego Batman, jemuž opět propůjčí hlas Will Arnett.


 

Fantastické anagramy a jak je řešit

J.K. Rowlingová, autorka knih o Harry Potterovi a scénáristka filmového spin-offu „Fantastická zvířata a kde je najít“, poslala přes Twitter hádanku. Jejím vyluštěním mohli fanoušci získat první větu chystaného scénáře, uvozující počáteční obraz. Slova anagramu zněla: „Cry, foe! Run amok! Fa awry! My wand won’t tolerate this nonsense.“ Za správnou odpověď označila spisovatelka „Newt Scamander only meant to stay in New York for a few hours…“, tedy „Mlok Scamander se chystal v New Yorku zůstat pouze pár hodin…“ Scamander je jméno hlavního hrdiny nové ságy, mapujícího kouzelnou zvířenu před skoro sto lety.
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací