Mami! / Mommy – recenze

mami_2014_plakatJak moc má rodič na výběr?
 
 
 
V Kanadě možné budoucnosti se může rodič dítěte s poruchou chování vzdát bez průtahů svého potomka a svěřit jej ústavu. Ovdovělá Diane (Anne Dorval) má sice nezvladatelného hyperaktivního syna Steva (Antoine-Olivier Pilon), ale k něčemu takovému se snížit nechce.  Bude to pro ni těžké, možná nemožné. Problémový synek se totiž může zklidnit, těžko však říct, na jak dlouho.

Mladý experimentátor, ale přitom již zkušený režisér Xavier Dolan se rozhodl zobrazit nejednoduchou situaci, kdy je sice postižený hrdina do jisté míry sympatický, jenže jeho přirozenost jej stejně nakonec zradí. Možná mu opravdu nemá kdo pomoci, jelikož jeho matka je „prostá žena z lidu“ a má problémy s vlastním životem. Oběma hercům nějakou dobu vystačí vzájemné „fuckování“, nad nímž můžeme ohrnovat nos, či se jím lehce bavit. Než se nadějeme, změní se ve vzájemnou agresi.

Je to vztah provázený těmi nejjednoduššími hnutími citů.Je to vztah provázený těmi nejjednoduššími hnutími citů, a právě proto je tak uchopitelný, snáze zprostředkovatelny. Perspektivu „malého světa“ neúplné rodiny doplňuje ne zrovna obvyklý formát obrazu, většinou 1:1, jenž se roztahuje ve chvilkách naděje. Do Stevova a Dianina života vstoupí sousedka Kyla (Suzanne Clément), erudovanější osoba, která poskytne Dianě společnost normální a Stevovi zase někoho, kdo s ním bude mít větší trpělivost. Sama má určité potíže, ale přesto se od svých přátel její rodina silně liší a získáváme dojem, že ledacos zůstává neodhaleno.

Dialogy mezi Kylou a Dianou jsou stejně roztomilé jako přirozené a Pilon občas využije Stevovu živelnou povahu k nepřehlédnutelným projevům a přetrvávajícím zážitkům z nich. Dohromady se soundtrackem plným osobitých hitů nám tu vzniká cosi se skvostnou formou, co by ani nepotřebovalo obsah, ačkoliv ani na ten není výrazně ochuzen.

Ačkoliv nabízí hodně naděje, je příběh také neúprosně realistický. Proto nenabízí konec rozuzlení úplně jednoduché nebo uspokojivé. Musíme se příležitostně vypravit do světa, kde ne všechno má své řešení.
 
 

A teď ještě tu z profilu a recidivistův záznam je kompletní…

mami_2014_foto_01
 
 

Alespoň někdo tu vidí zeleně a ne rudě…

mami_2014_foto_02
 
 

Nedivím se, že tou svou nevymáchanou pusou nechce matku líbat na tvář.

mami_2014_foto_03
 
 

75%

Mami! / Mommy

Ačkoliv nabízí hodně naděje, je příběh také neúprosně realistický. Proto nenabízí konec rozuzlení úplně jednoduché nebo uspokojivé. Musíme se příležitostně vypravit do světa, kde ne všechno má své řešení.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací