Interstellar – recenze

interstellar_cz_plakat“Tento svět je poklad, ale už nějakou dobu nás vyzývá k odchodu.”
 
 
 
Země se obrátila proti lidstvu, pomalu ho zabíjí prachem a nedostatkem jídla, a tak Matthew McConaughey musí opustit rodinu, aby našel obyvatelnou planetu pro ni i miliony dalších. Christopher Nolan (Počátek, Temný rytíř) rozehrává příběh, který se sice odehrává i v jiné galaxii, ale vlastně řeší citlivé a intimní téma, které zná každý – rodičovskou lásku. Toto propojení ale nemusí plně uspokojit ani fanoušky velké filmové podívané, ani diváky v očekávání skutečně důmyslného příběhu.

Sledujeme Coopera na záchranné cestě do jiných koutů vesmíru, snahu zachránit lidstvo i samotnou posádku, stejně jako příběh rodiny, ponechané svému osudu a narůstajícím pochybám o úspěšnosti otcovy mise. Čekáme poměrně dlouho, než se začne opravdu něco dít, ale pak se toho děje dost. Sice se nebudeme nudit, ale žádná velká překvapení nás nečekají. Což neznamená, že nebudeme uchváceni atmosférou celého snímku.

Hledání obyvatelné planety je dějově i vizuálně nejoriginálnější částí.Nolan asi tušil, že vesmíru už jsme si užili dost v Gravitaci, a tak se zde nebudeme nudit u okázalých pohledů na hvězdy. Hledání obyvatelné planety v jeho podání je dějově i vizuálně asi nejoriginálnější částí. Obklopil se nejlepším týmem, ale přesto nám asi žádná scéna nevyrazí dech. To je vlastně problém celého filmu – všechno je tak nějak dobré, ale mělo by to být skvělé.

Hudba Hanse Zimmera je velkolepá, ale ne dost výrazná. Nic, co nám utkví v hlavě. Snímek o velikosti Interstellaru by si zasloužil, abyste si jeho ústřední melodii vybavili ještě po dlouhé době. Zajímavým a příjemným způsobem ale vyřešil Nolan scény obsahující výbuchy a podobnou akci. Nechá nás je sledovat v absolutním tichu, které nám umožní o to víc si vychutnat vizuální stránku. I ticho může být ohlušující.

Čemu se ovšem nedá nic vytknout, je pečlivě zvolené obsazení. Tradičně skvělý Matthew McConaughey se ukáže v mnoha polohách, a nutně nás dojme jeho vnitřní boj, neboť ani záchrana lidstva není dostatečná omluva pro opuštění dětí. I když Cooper absolvuje zcela zásadní misi, jeho pocity a chování jsou naprosto lidské. Postava dcery Murph je zajímavá a skvěle zahraná v dětství i dospělosti. Role se obsazovaly snad jen lidmi, kteří mají Oscara, nebo na něj alespoň byli nominováni. Ve finále se však většina hereckých hvězd na plátně pouze mihne a nemůže opravdu něco předvést, protože nedostane prostor.

Děj je sice poutavý, ale nečekají nás důmyslné zvraty nebo vrstvy příběhu. Na promyšlenost Počátku nedosáhne, Nolan už dokázal, že umí víc. Teprve ke konci všechno začne dostávat smysl, ale není to žádná pointa, která by nás dostala. Interstellar je jako takový samozřejmě ohromující a stojí za vidění. Avšak není to nijak obohacující film.
 
 

 Většinu času je na co koukat. Ještě lepší než vesmír je ale McConaughey.

 interstellar_foto_a02
 
 

„No co, uplavala mi kosmetická taštička!“

interstellar_foto_a03
 
 

„Je tu hezky, ale radši bych si dal pivo na verandě.“

interstellar_foto_a05
 
 

80%

Interstellar

Děj je sice poutavý, ale nečekají nás důmyslné zvraty nebo vrstvy příběhu. Na promyšlenost Počátku nedosáhne, Nolan už dokázal, že umí víc. Teprve ke konci všechno začne dostávat smysl, ale není to žádná pointa, která by nás dostala. Interstellar je jako takový samozřejmě ohromující a stojí za vidění. Avšak není to nijak obohacující film.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací