Černá labuť / Black Swan – recenze

Balet má i své stinné stránky.
 
 
Režisér Darren Aronofsky nám servíroval již několik chodů. Pamatovat si můžete audiovizuální Fontánu či sportovní drama Wrestler. Pod jeho taktovkou bychom měli roku 2012 dočkat drsného The Wolverine. Nyní ale necháme rosomáka odpočívat a pokocháme se pohledem na krásnou labuť.

Natalie Portman je hlavní hrdinkou snímku Černá labuť. Její postava Nina Sayers chce dosáhnout ve své kariéře baletky až na vrchol. Ví, že baletka má vymezenou velmi krátkou dobu pro růst a působnost, a proto se snaží co nejdříve prodrat na příčky nejvyšší. Role v notoricky známém Labutím jezeru, je to pravé a rozhodne se „jít přes mrtvoly“, aby roli nejen získala, ale i absolutně zazářila.  Taneční režisér Thomas Leroy (Vincent Cassel) uchopí klasickou látku vzkutku vizionářsky a obě labutě, tedy Bílou – něžnou, křehkou a Černou – temnou, nebezpečnou, bude tančit jedna dívka. Nina každý den dře do úmoru, ale rozporuplnost postav začíná být nad její síly a začíná se projevovat na její psychice.

Natalie Portman  se do role baletky Niny opravdu vžila a její herecký výkon je brilatní. Zůročila zde mnoho hodin baletu z mládí. Tento film je pro ni opravdovým ternem. Baletní špičky jí přinesli již Zlatý globus. Uvidíme, zda se dočká i Oscara. Velkou poklonu si zaslouží i baletka Lily (Mila Kunis).

Černá labuť je velmi temný film s hororovými prvky. Dočkáte se krásy a ladnosti tance, ale i vnitřní rozervanosti, halucinací a násilí. Celý příběh má atmosféru tak hustou, že by se dala krájet. Tento film by si neměl nikdo nechat ujít. Čeká Vás blízké seznámení s temnou a nehezkou stránkou baletu s excelentní průvodkyní Natalie Portman.

Malá rada pro Vás, vyberte si pro zhlédnutí tohoto filmu opravdu volný večer nebo den. Celý snímek je velmi působivý, ale finále Vás naprosto dostane. Ještě dlouho budete setřepávat pírka Černé labutě, která se Vám přichytila na kůži.
 

Každá baletka se musí pořádně protáhnout.


 

Černá, bílá, rudá …


 

I baletky si zajdou na dobrou večeři.


 

90%
Awesome

Černá labuť / Black Swan

Malá rada pro Vás, vyberte si pro zhlédnutí tohoto filmu opravdu volný večer nebo den. Celý snímek je velmi působivý, ale finále Vás naprosto dostane. Ještě dlouho budete setřepávat pírka Černé labutě, která se Vám přichytila na kůži.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací