Jak to bude dál? – přes 16 očekávaných sequelů roku 2015

ocekavane_sequely_2015_plakatŠampioni nikdy ze scény nezmizí!

Stojíme před rokem plným takových megafilmů, že několik účastníků z boje již uteklo. Zbylí bojovníci zahrnují i pokračování řady fenomenálních snímků, včetně kultovních ikon fanoušků sci-fi a obdivovatelů tajných agentů. Jakoby nestačila přítomnost druhých Avengers, v prosinci se dočkáme zbrusu nových Star Wars. Tím však nechci snižovat význam nového Terminátora, Jamese Bonda nebo třeba… Asterixe.

96 hodin: Zúčtování (Tak3n)

Česká premiéra: 15. ledna 2015

Režie: Olivier Megaton

Pouze čtyři dny měl v roce 2008 bývalý agent CIA Bryan Mills (Liam Neeson), aby ve Francii zachránil svou dceru Kim (Maggie Grace) ze zajetí obchodníků s lidským masem. Neprozřetelně během zásahu proti albánskému gangu zabil i syna mnohem většího bosse. Onen kápo (Rade Šerbedžija) se mu v prvním pokračování pomstil a unesl jej i s bývalou manželkou Lenore (Famke Janssen). Dopadlo to dobře, také díky snaze dcerky. Jenže film toho hodně vydělal a teď má někdo důvod pomstít bratra i otce. Ve třetím díle zaútočí gangsteři rázně. Nikoho sice neunesou, ovšem Lenore zabijí a vše nasvědčuje, že je vrahem Bryan sám. Musí tak s policii v patách bývalou choť pomstít a zajistit, že Kim bude konečně v bezpečí.


 

Asterix: Sídliště bohů (Astérix: Le domaine des dieux)

Česká premiéra: 5. března 2015

Režie: Louis Clichy a Alexander Astier

Po bombardování čtyřmi hranými tvůrčími neúspěchy se komiksoví Galové a Římané vrací tam, kam patří. Nový Asterix sází na plastickou 3D animaci a zápletku sedmnáctého sešitu.

Julek chce pořád dobýt poslední zbytky Gálie. Kolem vesnice chráněné Panoramixovým lektvarem přikáže vykácet les a postavit novou římskou kolonii složenou z mramorodrapů (archaických mrakodrapů). Přítomnost civilistů v novém „Sídlišti bohů“ má Galy donutit konečně se přizpůsobit modernímu stylu života a splynout s říší.

asterix_sidliste_bohu_foto_02


 

Na naše špunty se chystá první animované pokračování již 5. února, kdy vyplave SpongeBob ve filmu: Houba na suchu. Vnitřní krásu každého stvoření bude od 12. února zkoumat Zvonilka a tvor Netvor. Ze série Já, Padouch se oddělili Mimoňové, kteří předvedou, co v nich je 25. června. Hotel Transylvánie 2 přijímá nové hosty 24. září. Snímek Kung-fu panda 3 byl bohužel odložen až na březen 2016.


 

Rezistence (The Divergent Series: Insurgent)

Česká premiéra: 19. března 2015

Režie: Robert Schwentke

Stejně jako Hunger Games se i filmová obdoba sci-fi ságy Divergence rozloučila se svým původním režisérem. Scénář druhé knihy od spisovatelky Veronicy Rothové byl svěřen do rukou filmaře, jenž natočil špionskou komedii Red či zpracování komiksu o policii duchů  R.I.P.D. – URNA: Útvar Rozhodně Neživých Agentů.

V Chicagu budoucnosti jsou lidé podle preferované vlastnosti rozděleni do frakcí Odevzdanosti, Mírumilovnosti, Sečtělosti, Neohroženosti a Upřímnosti. Existence divergentních osob, lidí, jež není možno zaškatulkovat, představuje překážku pro systém. Na konci minulého dílu se vládu pokoušela převzít Sečtělost, aby zachovala status quo. Beatrice „Tris“ Priorová (Shailane Woodley) a její přítel Tobias „Čtyřka“ Eaton (Theo James) sice zabránili nejhoršímu, ale válka teprve započala. Milenecká dvojice musí zjistit všechny důvody povstání a také tajemství dosavadních vládců z Odevzdanosti.


 

Avengers: Age of Ultron

Česká premiéra: 30. dubna 2015

Režie: Joss Whedon

Čtyřikrát  jsme si v posledních dvou letech užívali nová samostatná dobrodružství superhrdinů z Marvelu a jejich druhá fáze byla skoro završena. Ne však úplně. Podruhé se totiž spojí do svého slavného týmu Avengers a přijmou některé nové členy. Někdo z nich naopak partu opustí, takže je v jejich dosavadním složení zřejmě zažijeme naposledy.

Tony Stark (Robert Downey jr.) překonal deprese a už není tak úplně Iron Manem. Thor (Chris Hemsworth) se usadil na Zemi, Captain America (Chris Evans) spolu s Black Widow (Scarlett Johansson) odhalil zákeřné síly uvnitř organizace S.H.I.E.L.D., Hulk (Mark Ruffalo) svůj nový film nedostal, takže má o to větší důvod se pořádně zlobit. Strážci Galaxie nemají zatím ani tuchu, co se děje na Zemi, ale jejich protivník Thanos (Josh Brolin) se o ni pořád zajímá. Naše planeta se však musí potýkat s vlastními zlosyny. Tony Stark jako posilu ochránců spravedlnosti stvoří robota Ultrona (James Spader). Ten bohužel dojde k názoru, že k udržení míru je třeba pozabíjet všechny lidi. „Normálnějším“ záporákem se má stát baron Wolfgang von Strucker (Thomas Kretschmann), díky němuž tým objeví dva zajímavé superspojence – telekinetičku Scarlet Witch (Elizabeth Olsen) a rychlíka Quicksilvera (Aaron Taylor-Johnson). Ultron sám si sestrojí androida s názvem Vision (Paul Bettany).


 

Druhá fáze bude tedy uzavřena a v létě začne třetí. Zmenšující se Ant-Man bude pozorným okem k spatření od 16. července 2015. Další majitelé marvelovských licencí mají také připraveno jedno eso, lépe řečeno čtyři. Již teď velmi kontroverzní superhrdinský reboot The Fantastic Four odhalí svá tajemství 6. srpna 2015.


 

Jurský svět (Jurassic World)

Česká premiéra: 11. června 2015

Režie: Colin Trevorrow

Steven Spielberg stvořil zfilmováním románu Michaela Crichtona pravý vizuální fenomén. Jenže pak nechal on i Joe Johnston vyniknout na plátně pouze dinosaurům. Příběhy byly stále nudnější. Colin  Trevorrow je zatím pravou čerstvou krví, jelikož toho nenatočil mnoho. Možná, že právě v té krvi je DNA prastaré síly a naklonuje z ní důstojného bratra původního šampiona.

Uběhlo 22 let a sen Johna Hammonda se splnil. Pod názvem Jurský svět byl konečně otevřen park plný živých pravěkých obrů. S celou rodinou můžete z bezpečné vzdálenosti sledovat staré dravce na souši, ve vzduchu a nově i ve vodě. Bohužel je to produkt kapitalismu, tudíž z velké části nenažranosti. Místní genetici vytvořili ještě propracovanějšího tvora, impresivnějšího než dosavadní exempláře. Právě to povede k problémům, co jiného jste čekali? Snad si s tím poradí zaměstnanec parku Owen (Chris Pratt).

jursky_svet_foto_a03


 

Magic Mike XXL

Česká premiéra: 9. července 2015

Režie: Gregory Jacobs

Vidět svlékajícího se Channinga Tatuma není zážitek, jenž se nemusí opakovat. Nemluvím o opětovném přehrávání snímku Bez kalhot, nýbrž o dalším příběhu roztomilého blonďatého striptéra.

Tři roky po konci předchozího filmu se i Mikeovi kolegové chtějí svléct před dámami naposledy. Konec samozřejmě musí být pořádně perný a má se jej zúčastnit i někdejší hlavní hvězda souboru. Během dlouhé cesty napříč zemí se parta kromě toho naučí některým novým trikům.


 

Sequelů pro zasmání také nebude v novém roce zrovna málo. Druhý báječný hotel Marigold sjednocuje Indy a Brity 2.dubna. Libé melodie zazní z Ladíme 2 od 14. května. Paul Blart: Mall Cop 2 přijíždí se speciální zásilkou 28. května.


 

Spectre

Česká premiéra: 6. listopadu 2015

Režie: Sam Mendes

Od příštího listopadu bude mít sága o Jamesi Bondovi tolik dílů, kolik má den hodin. Daniel Craig třikrát rozdělil fanoušky agenta 007 mezi příznivce a odpůrce rebootu, nicméně jeho Skyfall svým napodobováním Temného rytíře zdvihl tolik lidí ze židlí, že producenti pohnuli nebesy a zemí, aby i pro další část ságy získali zpátky Sama Mendese.

Název slibuje návrat známé organizace padouchů. Největší zlosyn se jmenuje Franz Oberhauser (Christoph Waltz) s osobním bouchačem Hinxem (Dave Bautista). Bond má sice pro sebe zbytečného nadřízeného M (Ralph Fiennes), ovšem hodí se mu jeho poskoci, třeba Q (Ben Whishaw). Nebyl by to on, kdyby se neocitl ve společnosti charismatických žen, jako Madeleine Swann (Léa Seydoux) a Lucie Sciarra (Monica Bellucci).


 

Star Wars: Síla se probouzí (Star Wars: Episode VII – The Force Awakens)

Česká premiéra: 17. prosince 2015

Režie: J.J. Abrams

Snad nikdo po roce 2005 vážně nevěřil, že se je ještě dočkáme nových hraných snímků z dávných časů jedné předaleké galaxie. Pak Disney zakoupil Lucasfilm a vše bylo jinak… Detaily o sedmé epizodě nejslavnější filmové space opery jsou sporadické, nicméně prosakující zprávy o  produkci jsou povzbudivé, až na odvolání původního scénáristy Michaela Arndta.

Navzdory přemíře spekulací se s vámi tentokrát nepodělíme o konkrétní teorie a nezaručené informace. Duchovní energie Síla, propůjčující moc ať už ve světlé, čí temné podobě, se údajně „probouzí“, jenže nemáme ani zdání, co to znamená pro rytíře Jedi, případné dědice zlovolných Sithů a pro další vesmířany. Jisté je pouze, že nás za necelý rok pozvou na dobrodružství noví hrdinové Finn (John Boyega), Rey (Daisy Ridley), droid BB-8 a tajemná figura Kylo Ren.

star_wars_sila_se_probouzi_foto_a01

Babovřesky 3

Česká premiéra: 22. ledna 2015

Režie: Zdeněk Troška

Některé série musí pokračovat dál a dál prostě proto, že rozdávají čistou radost a nemá cenu je jakkoliv rozebírat. Babovřesky tak pro mnohé fungují, nechť tedy přejdou do své třetí kapitoly!

Dějové naváže novinka plynule na předchozí taškařici. Sestra Glorie (Pavla Bečková) opustila řád a za bývalého faráře Petra (Lukáš Langmajer) přichází náboženský život udržovat nový duchovní. Díky kontroloru Dodovi a jeho manželce získá starosta (Pavel Kikinčuk) potřebné peníze, aby spustil akci „likvidace bab“, tedy dovelenou k moři pro všechny místní drbny.

babovresky_3_foto_09


 

Paranormal Activity: The Ghost Dimension

Česká premiéra: 12. března 2015

Režie: Gregory Plotkin

Nahrávejte si chvilku dům a nebudete věřit, co na záznamu uvidíte. Duchové a démoni ze světa paranormálních aktivit otravují svět živých již pošesté (nepočítáme-li japonský spin-off).

Designer videoher Ryan se přistěhuje do nového domu s bratrem, o něco serióznější manželkou a dcerou. Inspirace bude mít habaděj, protože v domě straší. Dosvědčí mu to určitě řada záznamů kamer, rozesetých na pozemku. Zároveň se k nám vrací Katie (Katie Featherston) a malý Hunter.

paranormal_activity_5_foto_a01


 

Již třetí Insidious bude poprvé strašit 4. června. Nový Pátek třináctého nastane 12. listopadu.


 

Rychle a zběsile 7 (Furious 7)

Česká premiéra: 2. dubna 2015

Režie: James Wan

Akční franšíza si prošla tragédií, když herec Paul Walker přišel na konci minulého listopadu o život. Rychle a zběsile 7 musí tedy důstojně vyřadit postavu Brina O´Connera, ačkoliv kus role stačil Walker natočit. Doufejme, ať se to nejenom podaří, ale ať také bude sedmička jinak šťastným číslem. Zbývající Walkerův materiál byl doplněn počítačovou technikou a dubléry (Walkerovými bratry Calebem a Codym).

Porážka zločince Owena Shawa by měla být pro partu divokých řidičů úlevou. Jenže stejně jako Bryan Mills z 96 hodin nestačila vyřídit zbylé příbuzné. Owenův bratr Ian (Jason Statham) se touží pomstít Dominicu Torettovi (Vin Diesel). Na konci Rychle a zběsile 6 z jeho přátel již stačil drasticky zemřít Han Seoul-Oh (Sung Kang) a nikdo jej nechce následovat.

rychle_a_zbesile_7_foto_a15


 

Šílený Max: Zběsilá cesta (Mad Max: Fury Road)

Česká premiéra: 14. května 2015

Režie: George Miller

Anarchii v dopravě nedokáže způsobit jenom Vin Diesel, nýbrž také Tom Hardy, po Melu Gibsonovi druhý představitel Šíleného Maxe. Dlouho natáčený příspěvek do australského průvodce Jak přežít po apokalypse pouze s menšími obtížemi bude roku 2015 patřit k prvním snímkům, dokazujícím, že úspěšná sci-fi nemusí v moderní době pokračovat pouze rebootem.

Po smrti manželky a dcery je Max stále věším samotářem. Umírá zevnitř stejně tak, jako docházejí síly světu spolu s jeho přírodními zdroji. Jenže v atmosféře bezvládí nelze být úplným sobcem. Náš cestovatel se na poušti přidá ke skupině krásné Furiosy (Charlize Theron). Její návrat domů komplikují síly krutovládce Immortana Joea (Hugh Keays-Byrne).

mad_max_fury_road_foto_a04


 

Méďa 2 (Ted 2)

Česká premiéra: 2. července 2015

Režie: Seth MacFarlane

Na sprostonárodní humor mají Češi Zdeňka Trošku s jeho Babovřesky a Američané mají… Inu hodně tvůrců. K těm nejpřednějším však patří komik Seth MacFarlane, jenž ve své komedii oživil plyšového medvídka, napsal pro něj neuvěřitelné hlášky a pak je sám jako Méďa vyslovil. Zjevně ho ta ptákovina bavila.

O čem bude Méďa 2, není zatím jasné. Mark Wahlberg, představitel „věčného dítěte“ Johna potvrdil, že navzdory svatbě s Lori (Mila Kunis) se medvědův lidský přítel neusadil, poněvadž „to by nebyla sranda“. Konec konců, hlavní ženskou postavu nyní hraje Amanda Seyfried, což naznačuje turbulence v jeho milostném životě. Méďa bude nejspíš potřebovat právní pomoc, neboť Morgan Freeman byl nedávno do sequelu obsazen jako bojovník za občanská práva a poskytne mu rady. Sam J. Jones alias Flash Gordon se vrátí a z hereckých celebrit jej doprovází také David Haselhoff, Liam Neeson či některé osobnosti známe ze Star Treku. Michael Dorn, tedy Worf, ztělesní jakéhosi Ricka. Natáčení jej znovuspojilo s Nanou Visitor, někdejší Kirou Nerys. Není divu, že se podíváme i na Comic-Con.

meda_ted_01


 

Terminátor Genisys (Terminator: Genisys)

Režie: Alan Taylor

Česká premiéra: 9. července 2015

Šílenci a dinosauři kráčí hrdě vpřed. Vraždící roboti se chtějí vrátit a vydat se jinudy, zřejmě pořád roztrpčeni neúspěchem svého vystoupení v Terminator Salvation. Některé tradice jsou však posvátné, a proto znovu povolali Arnolda Schwarzeneggera.

Umělá inteligence Skynet  si usmyslila urychlit likvidaci lidstva tak, že pošle zpátky časem svého vojáka, aby zabil Sarah Connor, matku vůdce lidského odboje Johna Connora (Jason Clarke). Hrdina cestou do minulosti a ochranou Sarah pověří důstojníka Kyla Reese (Jai Courtney). Co tak můžete očekávat? Děj původního filmu? Kdepak! Reese zjistí, že Sarah (Emilia Clarke) je chráněna Terminátorem typu T-800 (Arnold) již od svých devíti let, kdy agenti Skynetu zabili její rodiče. Chladná žena vychovaná strojem, její opatrovník a host z budoucnosti se musí bránit dalšímu T-800 (Aaron V. Williamson) a novému T-1000 z tekutého kovu (Lee Byung-hun).

terminator_genisys_foto_a01


 

Hunger Games: Síla vzdoru 2. část (The Hunger Games: Mockingjay – Part 2)

Česká premiéra: 19. listopadu 2015

Režie: Francis Lawrence

Po Harry Potterovi a Twilight sáze se ke konci chýlí další adaptace literárního fenoménu pro mládež. Stejně jako v jejich případech byla poslední kniha Hunger Games rozdělena tak, aby závěrečná bitva získala co nejvíc prostoru.

Katniss Everdenová (Jennifer Lawrence) dosáhla nejistých vítězství. Přispěla k rozdmýchání vzpoury proti Kapitolu a prezidentu Snowovi (Donald Sutherland), jenže tím podpořila pochybné záměry prezidentky Coinové (Julianne Moore), vládkyně skrytého Třináctého kraje. Také získala zpět Peetu Mellarka (Josh Hutcherson), pozměněného vymytím mozku. Možná již nehraje v televizním pořadu brutálních Hladových her, bohužel je pořád nástrojem mocnějších lidí s jejich představeními pro lid. Nakonec získá možnost provést úder přímo v centru Panemu, kde bude rozhodnuto o osudu jejím i jejích blízkých. Jenže kým?

hunger_games_sila_vzdoru_cast_1_foto_02


 

Kromě Divergence navážeme i v knihách Jamese Dashnera o mládeži, která si prožila Labyrint: Útěk. 18. září má americkou premiéru adaptace  prostředního dílu trilogie – Spáleniště: Zkouška (The Maze Runner: Scorch Trials).


 

Mission: Impossible 5

Česká premiéra: 25. prosince 2015

Režie: Christopher McQuarrie

Jamese Bonda následuje agent Ethan Hunt (Tom Cruise). Všem jiným se zdá být mise nesplnitelná, jen on má odvahu ji vůbec zkusit splnit. Většinou mu nic jiného ani nezbývá. Jelikož byl při natáčení spatřen, jak se zvenku drží letadla, jistě by rád dělal něco jiného. Druhé housle vedle něj dostanou Luther Stickell (Ving Rhames), Benjie Dunn (Simon Pegg) nebo William Brandt (Jeremy Renner).

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací