Noc v muzeu: Tajemství hrobky / Night at the Museum: Secret of the Thomb – recenze

noc_v_muzeu_3_tajemstvi_hrobky_plakat(Snad) poslední díl série a (bohužel) poslední film Robina Williamse.
 
 
 
Je tu další dobrodružství Larryho Daleyho (Ben Stiller), nočního hlídače v přírodovědném muzeu v New Yorku. Ten má nejlepší práci na světě, protože exponáty po západu slunce ožívají, a tak si může hrát s kostrou tyranosaura, popovídat s bývalým prezidentem, nebo si udělat párty s egyptským faraonem. Vše umožňuje tajuplná egyptská deska, která však začíná ztrácet svou moc, a tak se Larry se synem vypraví do muzea v Londýně, aby obnovili její moc.

Příběh není nijak složitý a samozřejmě ani vulgární, takže je vhodný pro celou rodinu, i když děti se mezi chaotickými střihy asi vyznají hůř. Zato ocení oživlé exponáty a hravou malpu. Dospělí ocení… nejspíš jen to, že jejich děti koukají na film a neotravují je.

Pár bláznivin s malými postavičkami kovboje a Octavia, opičkou…Třetí (a nejspíš poslední) díl ztřeštěné série nepřináší nic jiného než svižné dobrodružství s oživlými exponáty londýnského muzea a pár populárními postavami z New Yorku, které se na výpravu “překvapivě” přidají. K tomu pár bláznivin s malými postavičkami kovboje (Owen Wilson) a Octavia (Steve Coogan), opičkou, nebo oživlým rytířem Lancelotem. Britská historie je nejspíš tak chudá a nezajímavá, že tohle je jediná postava, která si zasloužila ve filmu ztvárnit větší úlohu. Ostatně proč vzdělávat děti o britské historii nebo čemkoli jiném. Tvůrci se rozhodli dát více prostoru huhňajícímu pračlověku, který údajně připomíná Larryho, a předvádí scény na hranici snesitelnosti.

Asi jediný pokus o ponaučení je vytrvalá snaha hlavního hrdiny přimět pubertálního syna, aby šel na vysokou a nemarnil čas DJováním. Tuto snahu ovšem vytrvale podkopávají ostatní postavy, které chtějí  Larryho přesvědčit, že musí nechat svého synka jít vlastní cestou. Takže možná po zhlédnutí filmu budou děti kreslit místo kosmonautů a doktorek jako vysněné zaměstnání DJe na Ibize. Není divu.

Humor ve filmu není ani roztomilý, ani zvlášť chytrý nebo originální. I když se objeví pár poutavých okamžiků, například boj v zajímavém trojrozměrném obraze. Skvělou scénku představuje nečekaná návštěva Hugh Jackmana, která je s decentním a střízlivým stylem humoru minimálně o dvě třídy výš, než zbytek laciných a podivných vtipů.

Silný moment, byť ne záměrně, nastává ve chvíli loučení s Theodorem Rooseveltem (Robin Williams). U ní až zamrazí, když si uvědomíme, jak je tato scéna symbolická, neboť jsme se s tímto skvělým hercem museli letos rozloučit nadobro.

Pokud divák ví, že Noc v muzeu je jeho šálek čaje, ať si nenechá ujít ani toto pokračování. Jinak je lepší zůstat u Popelky a jiných českých pohádek, které jsou nejen chytřejší a naší mentalitě bližší, ale nezapomínají ani na morální ponaučení pro děti. A pobavit se u nich dá taky víc.
 
 

Sir Lancelot, jediná postava britské historie, která se probojovala do filmu z londýnského muzea.

noc_v_muzeu_3_foto_05
 
 

Pralidi už netáhnou, je potřeba přidat dalšího.

noc_v_muzeu_3_foto_13
 
 

Opakovaný vtip už není vtipem, ale co. Plácnem tam kostru dalšího dinosaura. A býložravého!

noc_v_muzeu_3_foto_10
 
 

55%

Noc v muzeu: Tajemství hrobky / Night at the Museum: Secret of the Thomb

Pokud divák ví, že Noc v muzeu je jeho šálek čaje, ať si nenechá ujít ani toto pokračování. Jinak je lepší zůstat u Popelky a jiných českých pohádek, které jsou nejen chytřejší a naší mentalitě bližší, ale nezapomínají ani na morální ponaučení pro děti. A pobavit se u nich dá taky víc.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací