Dokážete si představit Vánoce bez pohádek?

vanocni_candy_hulka_imgPohádky našeho dětství
 
 
 
Ačkoli mladá generace vyznává pohádkové bohy Pixara a Disneyho, my ještě vyrostli na české klasice, a to nejen na stále dokola omílané Popelce. Přestože mnoho z nás se rádo podívá i na nějaký ten „animák“ jako je Shrek či Madagaskar, které nás osloví díky dospěláckým vtípkům, asi už nikdy v nás žádná pohádka nevyvolá tolik nostalgie, jako ty staré kousky. Protože jsme je sledovali ještě jako malí špunti s cukrovím v ruce, mezi cáry balícího papíru, a přáli jsme si být co nejdřív dospěláky. Zato dnes si u nich chceme vybavit ten pocit, kdy jsme ještě nevěděli nic o světě, práci, rozchodech a hypotéce na byt. Tak si pojďme zavzpomínat…
 
 
pekaruv_cisar_cisaruv_pekar_1951_foto_01Císařův pekař a Pekařův císař (1951)

Werich ve dvojroli despoty Rudolfa II., který chce objevit elixír mládí a pravou Monu Lisu, a pekaře Matěje, který chce zase najít svou pravou lásku Kateřinu. „Rudolfe, co je to tady za nepořádek? A proč spí magistr Kelly na zemi?“ ječí hraběnka Stradová v závěru. Nepořádku nadělal Golem opravdu dost, ale nejlepší je, když peče rohlíčky. Obzvlášť vypečené!

Obušku, z pytle ven! (1955)

Podle Erbenovy pohádky byl natočen film o lidské dobrotě a závisti. Chudý muzikant je za svou štědrost odměněn kouzelným ubrouskem a oslíkem, takže má vždy dost jídla i peněz. Jenže lakomý hostinský ho okrade, a tak dostane, co mu patří. My už samozřejmě víme, že v životě to funguje spíš ve stylu „za dobrotu na žebrotu,“ ale proč nestrávit 70 minut ve sladké nevědomosti?

princezna_se_zlatou_hvezdou_1959_foto_01Princezna se zlatou hvězdou (1959)

Krásná Lada se zlatou hvězdou na čele, která uteče před sňatkem s chrastícím Kazisvětem do království prince Radovana, k čemuž jí dopomůže nenápadný myší kožíšek. Víme, jak to dopadne? Samozřejmě. A vadí to někomu?

Krakonoš a lyžníci (1980)

Krakonoš nevládne jen večerníčkům! Další klasika a velká filmová láska především pro fanoušky hor a lyží. Není nad to si nachystat kakao, vanilkové rohlíčky, a z tepla domova sledovat tuhle zasněženou pohádku.

S čerty nejsou žerty (1984)

Není v životě všechno tak, jak se na první pohled zdá. Nová maminka může být pěkná potvora, čert zase nejlepší kamarád. A ze dvou krásných princezen bude lepší partnerkou ta hodná a pokorná, než materialistická potvora. No a k dokonalosti pohádku dovádí herecké obsazení: Dlouhý, Vetchý, Preiss, Heřmánek, Nárožný…

nekonecny_pribeh_1984_posterNekonečný příběh (1984)

Z docela jiného soudku, a to zahraničního, je německý (!) fantasy příběh o malém Bastienovi, který se díky knize dostane do říše Fantazie. Místy temný, ale stále poučný a vizuálně strhující film vyniká i silnou hudbou. A kdo se nikdy nechtěl projet na létajícím psu Falkovi, jako by nebyl!


sam_doma_1990_posterSám doma (1990)

Každé dítě někdy štve jeho rodina. Ale bez ní je to dost těžké. Malý Kevin se o tom přesvědčí, když si k Vánocům přeje, aby jeho příbuzní zmizeli. Brzy se mu ale začne stýskat, a ke všemu musí ochránit svůj domov před dvěma zlodějíčky. Že lidské a zvlášť dětské odhodlání nezná mezí, o tom se přesvědčí právě oni.

Nesmrtelná teta (1993)

Jiřina Bohdalová v roli babizny Závisti, to snad nemůže nikoho omrzet. K tomu krásné kostýmy, české zámky, příroda, a celkem nečekané zvraty. Příběh je srozumitelný i pro děti, aniž by nudil dospělé. Možná ne tak známá pohádka, ale za zhlédnutí stojí rozhodně!

Princezna ze mlejna (1994)

Tuto Troškovu pohádku považujeme za novější, a přitom letos slaví 20 let. Pracovitá Eliška ze mlýna je lepší než kdejaká princezna, na což brzy přijde i chytrý Jindřich. K tomu se tu handrkuje hastrman s čertem, otravuje starý kníže, a zpívají se krásné písničky. V jednoduchosti je krása!

andel_pane_plakatAnděl Páně (2005)

Česká pohádková tvorba posledních let nikoho moc nezaujala, snad až na jeden kousek. Přece byste neodolali Jiřímu Bartoškovi v roli Boha, nebo Ivanu Trojanovi, který snad ani neumí hrát špatně. Popletený anděl Petronel musí napravit alespoň jednoho člověka, aby nepřišel o své místo v nebi. A protože se příběh odehrává v období Vánoc, je ideální na uzavření našeho vzpomínání. Teď už je opravdu nejvyšší čas na balení dárků a zdobení stromečku. A k tomu si samozřejmě pustíme pěknou pohádku!

(Foto: archívy filmů)

 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací