Filmové události #52/14: Rok v kostce – Quentin proklel internet, Richard osvobodil vězně, Seth zahájil apokalypsu

the_hateful_eight_first_posterFilmy škodí hlavně svým tvůrcům.
 
 
Máme za sebou rok 2014, bohatý na spoustu kuriózních hollywoodských nápadů, jejichž autorům přejeme do příštích let mnoho úspěchů. Bůh ví, že filmaři potřebují hodně sil po tolika vysilujících skandálech, s nimiž se potýkal Quentin Tarantino, společnost Sony nebo dříve Terry Gilliam. Na druhou stranu, letos se doopravdy dařilo Richardu Linklaterovi. Nechť mají všichni již jen štěstí, stejně jako vy, čtenáři!
 
 
Leden Na začátku roku jsme si všichni mohli na internetu přečíst scénář k The Hateful Eight, chystanému westernu Quentina Tarantina. Samozřejmě to byl nedokonalý zážitek, jelikož text na stránce může pouze naznačit krev stříkající všemi směry. Tarantino se nicméně urazil, bezpochyby proto, že teď nikoho nemohl překvapit tou či onou smrtí. Jelikož se na web scénář dostal vinou agenta některého z herců, jeho touha vraždit vlastní postavy určitě ještě vzrostla. Nakonec se však do natáčení pustil. Jednalo se jen o malou ochutnávku na prosinec.

Únor Pokud režisér Robert Luketic neurazil mnoho žen filmy jako Pravá blondýnka nebo Příšerná tchýně, potom pověst misogyna mu hrozí kvůli projektu Expendabelles. Spin-off k sérii Expendables: Postradatelní chce totiž nasadit do akce hvězdy mezi herečkami. Ty si budou muset v ději hrát na prostitutky. Potvrdilo se tak, že vedoucí muži Hollywoodu, zejména ti blízcí Arnoldu Schwarzeneggerovi či Sylvesteru Stellonovi, si pod ženou představují hlavně sex, jakkoliv to mohou popírat. Doufejme, že stejnou logikou se neřídí chystaný ženský reboot Krotitelů duchů. Žužu Gozer by musel ztvrdnout…

Březen Příprava třetího dílu silně chlapecké zábavy jménem G.I. Joe se zkomplikovala, aby mohlo vzniknout něco dalšího od společnosti Hasbro. Tentokrát série, kde budou dívky brány vážně. Zatímco kluci se kamarádí s obřími roboty a bojují proti barvotiskovým teroristům, něžné pohlaví umí dobře zpívat… Díkybohu, Jem and the Holograms má za sebou opět řadu hraček a animovaný seriál, nebude se tedy snad opakovat debakl Bitevní lodi nebo Ouijy. Herečka Aubrey Peeples pátrá jako frontmanka své kapely po otcově tajemství pod vedením Jona M.Chu, režiséra druhých Joeů.

star_wars_sila_se_probouzi_foto_a01Duben Dnes už toho o Star Wars: Síla se probouzí víme docela dost. Teprve v dubnu se však objevily první zprávy, podle nichž se do sedmého dílu space opery vrací Peter Mayhew, herec bez tváře. Jedině on si totiž má právo navléct kostým chlupatého mimozemšťana Chewbaccy/Žvejkala. Poněvadž tato postava v literatuře podle Star Wars již zemřela, poznali její čtenáři, že jejich příbuzní měli pravdu a oni jen zbytečně ztráceli čas.

Květen Spravedlnosti se dočkal „zabiják“ Bernie Tiede, představovaný Jackem Blackem v černé komedii Bernie. Roztomilý balzamovač mrtvol v afektu zabil všemi nenáviděnou důchodkyni Marjorii Nugent, a pak použil její peníze na samé dobré věci. Režisér Richard Linklater jej určitě svým filmem v očích veřejnosti značně polidštil. Soud navzdory dřívějšímu rozsudku doživotního vězení zohlednil nově objevené psychické problémy vězně a Tieda propustil s podmínkou, že bude žít právě s Linklaterem. Už vím, co udělám, až někde skončí ve vězení krásná nymfomanická delikventka!

Červen První polovina roku byla završena doutnáním mezinárodní krize, od níž nikdo moc neočekával. Severokorejského diktátora Kim Čong-una nedávno mohlo potěšit, když se jeho přátelství s basketbalistou Dennisem Rodmanem stalo námětem ke komedii Diplomats. Nicméně zprávy o chystaném snímku The Interview, jejíž protagonisté v podání Setha Rogena a Jamese Franca mají spáchat atentát na milovaného vůdce, vzbudily nespokojenost. Protestní nóta nezabrala, a tak začalo stranické vedení zkoumat, jak potrestat společnost Sony Pictures. Někdo si zavčasu vzpomněl na neštěstí Quentina Tarantina, jenž byl po dlouhém analyzování Kill Billa odhalen jako přítel japonských imperialistů… Pokračování za šest měsíců.

Červenec Ke zklamání ze strany Sony neměl důvod jen Kim Čong-un, nýbrž také superhrdina Spider-Man, na jehož třetí rebootový díl si budeme muset počkat déle, než se očekávalo. Vlastně jsme se doslechli, že dřív než jeho trojka, spatří světlo světa spin-off o záškodnících z party Sinister Six. Sólové vystoupení dostane i Venom. Konkurence z Warner Bros. také připravuje superpadoušský snímek, konkrétně dobrodružství party Suicide Squad. Proč ne? Osobně žádám ještě filmy Loki (z Jötunheimu), Tučňák (z Madagaskaru) a Zod (z roku 1980).

Srpen Čínská kina projevila neobvyklou lásku k výměně názorů, když začala experimentovat se systémem zpráv, které mohou návštěvníci kina posílat přímo na plátno. Názory na film pochopitelně mají být nadále cenzurovány, ale místní tvůrci věří, že se tak dostanou k cenným připomínkám svých konzumentů. Odhlédneme-li od očividných problémů, tak hrozí, že se představení zúčastní amatérští kritici a své dlouhé názory pošlou do závěrečných titulků. Mnohé make-upové vizážistky ztratí poslední šanci na proslavení svého jména.

muzi_co_ziraji_na_kozy_foto_b01Září George Clooney se rozhodl pro společnost Sony režírovat snímek Hack Attack o britském žurnalistovi Nicku Daviesovi, díky němuž jsme si mohli posvítit na praktiky mediálního impéria Ruperta Murdocha. Noviny News of the Word a další média žila bezostyšně odposloucháváním telefonů celebrit, politiků nebo dokonce i příbuzných obětí bombových útoků a zesnulých vojáků. Lidé v Sony ještě netušili, že i na jejich tajemství brzy dojde.

Říjen V rámci dialogu se Severní Koreou se společnost Sony pokusila zachránit situaci způsobem, který by oslavil známého socialistu a přitom by jí umožnil vydělat mnoho peněz. Kývla proto na plán filmového cyklu zasvěceného družině Robina Hooda. Pokud to dopadne jako se Spider-Manem, bude nás čekat nejprve představení hlavního hrdiny, následovaný spin-offem o šerifovi z Nottinghamu. Bratr Tuck se jistě stane žákem šaolinských mistrů (musíme se zalíbit miliardovému trhu), ale s „tradicí“ jakýchkoliv maurských hrdinů je zřejmě konec. Každopádně žádám superhrdiny sdružené v Avengers, aby zničili trend sdílených „univerz“. Stejně tak prosím Harryho Pottera ať čaruje a poslední snímky sérií již nebyly děleny do dvou dílů!

Listopad Jistý španělský (rádoby) rytíř si nedělal starosti, když ho každý měl za blázna. Stejně tak i režisér Terry Gilliam nikdy nevzdal zdánlivě marnou snahu natočit o něm film. Respektive o jeho „vrahovi“, jak napovídá titul The Man Who Killed Don Quixote. Počátkem předposledního měsíce roku svého hlavního hrdinu dokonce obsadil. Jack O´Connell ze seriálu Skins si vlastně zahraje režiséra reklam, jenž nás seznámí s katastrofálními důsledky jednoho studentského snímku o Donu Quijotovi. Slovy Terryho Gilliama: „Někteří lidé zešíleli, jiní se dali na pití, z dalších se staly k****.“ Vypadá to, že Gilliam začal nenávidět své vlastní dílo a nikdo se mu nemůže divit. Vždyť s prací na námětu začal již roku 1998.

the_interview_2014_foto_a01Prosinec Herec Seth Rogen předznamenal, že způsobí konec světa již svou komedií Apokalypsa v Hollywoodu. Jako ze Soudného dne působily i následující Sousedi. V prosinci nás dohnala hrozba jaderné války, spojená s červnovou  krizí kolem The Interview. Neznámí hackeři zveřejnili na internetu korespondenci vedení Sony Pictures. Někdo z něj si troufal urážet prvního černošského prezidenta, ale na druhé straně zase někoho jiného napadlo udělat z Channinga Tatuma muže v černém. Dostali jsme se k pozoruhodným zjištěním… Až se za to stydím, protože jsem o tom četl díky někomu, kdo říkal sám sobě Guardians of Peace (osobně mám radši Guardians of the Galaxy), kdo si nepřál, aby se The Interview dostalo do kin a ve výhružném dopise se zmínil o 11. září 2001. Všichni začali ukazovat na jasného podezřelého, i když Kim Čong-un nic nepřiznal. Někdo opatrně zmínil možnost, že za vším je nějaký šílený člověk, který Sony neodpustil vyhazov. Ať už to byl kdokoliv, docílil svého – uvedení do distribuce bylo zrušeno. Prezident Obama se určitě na pokoření svého velkého protivníka těšil. Zapomněl proto na rasistické poznámky a studiu připomněl, že s teroristy se nevyjednává. Naopak, zbraň typu smrtícího humoru Setha Rogena musí být použita. Film se pak objevil na internetu a v limitované distribuci jej uvedly i vybrané biografy. Bylo tak učiněno za dost demokracii a vlastně i dobrému vkusu.
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací