Filmové události #01/15: Sylvester tweetuje, Chris se omlouvá, Justin velí Enterprise

vlk_z_wall_street_plakatVítejte v nové éře!
 
 
Tak jsme úspěšně zpracovali již 52 shrnutí nejdůležitějších událostí ze světové kinematografie. Minulý týden jsme si z naší kroniky trochu vystřelili, ale naštěstí mohou být klíčová fakta stále efektivně zestručněna. Začneme mimořádně důležitou novinkou o Oscarech a řekneme vám, kdo bude režírovat nový Star Trek. Taky se dozvíte, co vzniká ve studiu Laika po Škatulácích.
 
 
Zlatá soška pro cizáky

Uchazeči o Oscara pro cizojazyčný snímek budou vybráni z devíti titulů. Akademii se zatím nejvíce zalíbily ruský Leviatan, argentinské Divoké historky, gruzínský Kukuřičný ostrov, polská Ida, estonsko-gruzínské Mandarinky, švédská Vyšší moc, nizozemská Lucia D. B., francouzsko-mauritánské Timbuktu a venezuelsko- španělský Libertador.


 

Boxer, voják a zločinec – jedním slovem Stallone!

Sylvester Stallone oznámil na Twitteru své plány. Nejdřív se objeví jako mentor v dramatu Creed, spin-offu k jeho sérii o Rockym. Následovně se vrátí ke drsnému veteránovi, jehož poslední film ponese titul Rambo: The Last Blood. Nakonec se vrhne na životopis gangstera Grega Scarpy.


 

Bič zapráská v Berlíně

Padesát odstínů šedi, erotické drama podle knihy od E. L. James, si svou mezinárodní premiéru odbude na letošním Berlínském mezinárodním filmovém festivalu (5. – 15. 2. 2015). S nezkušenou Anastasií Steele (Dakota Johnson) a sadomasochistickým boháčem Christianem Greyem (Jamie Dornan) se v Česku uvidíme poprvé 12. února 2015.


 

Špion přiznal prohru

Herec Chris Pine se v rozhovoru pro server Moviefone omluvil za výslednou podobu rebootu Jack Ryan: V utajení. Jak sám potvrdil, sequel se po všeobecném neúspěchu v současnosti nechystá.


 

Lov na vlka

Z televizních seriálů je na internetu dlouhá léta nejvíce nelegálně stahovaným Hra o trůny. Nelze se proto divit, že mezi filmy dosáhl pochybného prvenství další příběh intrik a bezuzdného sexu. Největší zájem projevili lidé o snímek Martina Scorceseho Vlk z Wall Street, v němž Leonardo DiCaprio představuje známého podvodníka Jordana Belforta. Nelegálně byl stažen víc jak 30 miliónkrát. Dále panoval vysoký zájem například o animák Ledové království, drama Gravitace nebo fantasy Hobit: Šmakova dračí poušť.


 

Steveova milenka, Lisina Matka

Do životopisného filmu o Stevu Jobsovi byla obsazena Katherine Waterston (Zmizení Eleanor Rigbyové, Inherent Vice). Jako Chrisann Brennan porodí Lisu, dceru slavného inovátora. Objeví se vedle Michaela Fassbendera, Setha Rogena a Michaela Stuhlbarga.


 

Warp 10 pro Enterpirse

Režisérem třetího rebootového Star Treku se stal Justin Lin, tvůrce čtyř dílů série Rychle a zběsile. Na jeho kontě zároveň nalezneme krimidrama Better Luck Tomorrow nebo chystaný thriller The Bourne Betrayal. Roberto Orci, předchozí kandidát na Linovu pozici, nedávno potvrdil, že studio nepoužije ani původní scénář, je tudíž nutno snímek připravovat od začátku. Premiéra nového dílu legendární sci-fi je naplánovaná na 8. července 2016.


 

Na co se nejvíc lidé těší?

Fandango, americká společnost prodávající dálkově lístky do kin, uskutečnila průzkum, podle něhož je pro Američany nejočekávanějším filmem příštího roku space opera Star Wars: Síla se probouzí. To se do prosince tedy načekají… Webová stránka MakingStarWars.com přinesla opakující se zprávu, podle níž bude první spin-off vyprávět o mladých letech pašeráka Hana Sola (Harrison Ford) a chce se v něm objevit herec Aaron Paul (Need for Speed).


 

Kubo a dvě struny

Animátorská společnost Laika, jíž vděčíme za Normana a duchy, Koralínu nebo Škatuláky, představila svůj příští kreslený film, chystaný na 19. srpna 2016. Kubo and the Two Strings nás zavede do dávného Japonska. Hrdina Kubo je nucen prchat napříč zemí před bohy i monstry a jeho jedinou nadějí je neztracená zbroj jeho zesnulého otce, největšího samuraje, jaký kdy žil. Dobrodruhovi propůjčí hlas Art Parkinson (Rickon Stark ze Hry o trůny), dalším postavám pak Matthew McConaughey, Charlize Theron, Rooney Mara, Ralph Fiennes nebo Brenda Vaccaro.


 

Píseň ohně a ledu?

Režisér/scénárista Robert Rodriguez (Sin City: Město hříchu) prosadil u společnosti Sony svůj záměr hraného remaku Ohně a ledu, animované fantasy z roku 1983. Ralph Bakshi, známý například kresleným Pánem prstenů, nechal na lidskou civilizaci zaútočit královnu Julianu a jejího syna Nekrona, vládnoucí strašlivou mocí chladu. Aby měl Nekron dědice, chtějí zajmout krásnou princeznu Teegru. Nepočítají však s odporem statečného Larna.


 

Kdo nás během dvou týdnů opustil?

Billie Whitelaw (6. 6. 1932 – 21. 12. 2014): Ve věku 82 let skonala slavná představitelka ďábelské paní Baylock z hororu Přichází Satan!. Nadaná herečka, slavná i ze svých televizních a divadelních rolí, se ve světě filmu proslavila dále jako Marie ze Spusťte tu revoluci beze mne, Grace Poole z Jany Eyrové či Jayce Cooper v Jednotce příliš rychlého nasazení.

David Ryall (5. 1. 1935 – 25. 12. 2014): Na Boží hod vánoční nás opustil 79letý Brit, známý hlavně z televizní obrazovky. Z filmů se objevil například ve Sloním muži, Žít naplno, Cestě za osmdesát dní nebo v první části závěrečného Harryho Pottera, kde si zahrál Elfiase Dóžeho, spolužáka Albuse Brumbála.

Luise Rainer (12. 1. 1910 – 30. 12. 2014): Celých 104 let se dožila slavná hvězda éry před druhou světovou válkou. Německá herečka vystupovala ve své vlasti i v Rakousku, kvůli svému židovskému původu však musela emigrovat do USA. Úspěch s komedií Eskapáda a dva Oscary (za snímky Velký Ziegfeld a Dobrá země) byly však následovány rychlým sestupem kariéry, kvůli němuž se vrátila do Evropy. Roku 1997 se objevila ve zpracování Dostojevského knihy Hráč a o šest let později v německém dramatu Poem – Ich setzte den Fuss in die Luft, und sie trug (Hilde Domin).

Edward Herrmann (21. 7. 1943 – 31. 12. 2014): Nádor na mozku ukončil v 71 letech život Richarda Gilmora ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Maxe Eastmana z romantického dramatu Rudí. Na plátně si zahrál po boku velkých hollywoodských es. S Robertem Redfordem jej dal dohromady Velký Waldo Pepper a společně s Woodym Allenem si zahrál v Purpurové růži z Káhiry.


 

Ptáci budou klidnější

Animák Angry Birds se dočkal mírného uspíšení. Místo 1. července 2016 se do kin dostane již 20. května téhož roku.


 

Vyděsí duchové ženy?

Paul Feig, jenž chce natočit ženskou verzi Krotitelů duchů, se nechal slyšet, že si zároveň přeje, aby byl reboot děsivější než původní komedie z roku 1984.


 

The Interview si našlo cestu k divákům

Jak jsme se již zmínili v satirickém celoročním souhrnu (viz Filmové události #52/14) komedie The Interview se dostala v USA do omezeného počtu kin, navzdory hrozbám kyberteroristů. Jako zpoplatněný obsah je možno ji zhlédnout na YouTube Movies, Google Play a Xbox Video. Seth Rogen a James Franco, kteří se vydali do Severní Koreje, aby spáchali atentát na Kim Čong-una, vydělali v normální distribuci přes 3 milióny dolarů, na internetu pak pětkrát více.
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací