Benátský zlatý “Holub” zahájí první ročník Scandi

scandi_1_plakatPrvní Severská filmová lekce začíná ve středu 14. ledna.

 

Ty nejlepší filmy z Dánska, Švédska, Norska, Finska a Islandu doputují již tuto středu do České republiky i na Slovensko. První ročník filmového festivalu Scandi nám umožní během pěti dnů absolvovat nezapomenutelnou Severskou filmovou lekci, kterou představuje Ivan Hronec (prezident mediální společnosti Film Europe, která Scandi pořádá) těmito slovy: „Severský film se stal v mnohém ideálem. Dokáže se komerčně prodat, ale zároveň vyhrát i „staré“ Benátky. Má svou bergmanovskou švédskou klasiku, moderní trierovskou dánskou provokativnost, žánrovou dokonalost jako finský Iron Sky a norský V hlubinách, anebo výrazný první film jako islandský O koních a lidech. Naše Scandi nemůže přinést všechny severské filmy, ale hlavní trendy a trochu i kořeny představit dokáže. Náš severský distribuční oblak nabídne 20 filmů v 11 českých a slovenských kinech, 20 VOD titulů a 23 filmů prémiové televize Film Europe Channel.

Jak vidíte, možnost volby je opravdu rozsáhlá. Vyberete si výhody velkých pláten v jedenácti kinech, nebo dáte přednost domácímu pohodlí? Prémiový televizní kanál Film Europe Channel odvysílá v rámci festivalu severských filmů Scandi například trierovskou kolekci filmových provokací včetně Nymfomanky (1 a 2), Melancholie nebo Antikrista. O2 Videotéka potěší všechny, kdo sledují filmy na mobilu, počítači či tabletu. Zapůjčení některého z 20 snímků v sekci severské kinematografie (např. kultovní klasika Ingmara Bergmana nebo filmy Odhalený přístav, Perfect Sense či Call Girl) vás vyjde na 45 Kč.

Zůstanete-li ale věrní jedinečné atmosféře vašeho oblíbeného kina, čekají vás tu takové lahůdky, jako je Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě Roye Andersonna (Zlatý lev z festivalu v Benátkách 2014), debut islandského režiséra Benedikta Erlingssona O koních a lidech, který se stal hitem loňského MFF Karlovy Vary či akční komedie Boj sněžného pluhu s mafií se Stellanem Skarsgårdem v hlavní roli.

Co: 1. Severská filmová lekce Scandi

Kdy: 14. – 18. ledna 2015

Kde: v Praze – kino Lucerna, kino Evald, v Brně – kino Art, v Ostravě – Minikino, v Chomutově – kino Svět, v Havířově – kino Centrum, v Bratislavě – Kino Film Europe, kino Mladosť, v Košicích – Kasárne Kulturpark, v Popradě – Kinoklub Film Europe a v Martině – kino Strojár

Podrobnosti: Scandi

Filmy v kinech: Scandi – kino

VOD: Scandi – VOD

Film Europe Channel: Scandi – Film Europe Channel

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací