Filmové události #08/15: Medvěd ujel taxíkem, Vetřelec má hostitele, Karibik zamoří duchové

oscars_poster_2015Číslo 5 žije!
 
 
Neočekávejte dnes moc robotů. Ovšem ve fantastické zábavě si užijeme zpráv o pátých dílech Pirátů z Karibiku, Indiana Jonese a dokonce i Vetřelce. Než začnete oslavovat, dejte si pozor na otevírající se bránu pekelnou. Na svobodu se chtějí dostat knihy Dana Browna, Jason Vorhees a šílenci, kteří ovládají naši společnost.
 

 
První třída medvědi

Zlatého medvěda na letošním Berlinale získal íránský režisér Džafar Panahí. Tvůrce, jemuž je v domovské zemi zakázáno natáčet, zde uspěl s filmem Taxi. Zachytil v něm sám sebe, kterak v taxíku rozváží cestující v Teheránu. Druhé místo si vybojovalo rumunsko-bulharské drama Aferim! režiséra Radu Judeho. V některých kategoriích tentokrát zvítězili dva soutěžící. Za mimořádný umělecký přínos byla oceněna německá Victoria a rusko-ukrajinské Pod elektrickými oblaky. Vedle Judeho získala cenu za režii Polka Malgorzata Szumovská.


 

Český lev 2014 nás vzal na Cestu ven a na exkurzi do Díry u Hanušovic

22. ročníku Českých lvů dominovalo česko-francouzské drama Cesta ven. Sošku získalo v kategorii Nejlepší film, Nejlepší režie (Petr Václav), Nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli (Klaudia Dudová), Nejlepší scénář (Petr Václav), Nejlepší kamera (Štěpán Kučera), Nejlepší střih (Florent Mangeot) a Nejlepší zvuk (Daniel Němec, Ivan Horák). Díru u Hanušovic prezentovali především herci, kteří si odnesli ocenění za Nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli (Ivan Trojan), Nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli (Lenka Krobotová) a Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli (Jaroslav Plesl). Pozadu nezůstala ani pohádka Tři bratři, která proměnila tři nominace.


 

V Hollywoodu se budou rozdávat Oscaři

Již dnes večer, u nás v noci z neděle na pondělí, se dozvíme, kdo získá prestižní ocenění Academy Awards® za rok 2014. Kdo bude ze všech sil bojovat o zlatou sošku, se dozvíte v článku 87. ročník udělování Oscarů již odhalil nominace.


 

Španělská vesnice biografů

V úterý 17. února byl v pražském kině Světozor zahájen 10. ročník festivalu španělských filmů La Película s devatenácti skvosty hispánského světa. Od čtvrtka byly pak vidět i v brněnské Scale. Během následujících dnů se akce přesune do Ostravy a nakonec do Hradce Králové, kde bude zakončena 28. února. Více v našem dřívějším článku.


 

Scénáristé jsou v hotelu

Americká asociace scénáristů WGA mezi původními scénáři vyzdvihla komedii Grandhotel Budapešť od Wese Andersona. Za nejlepší adaptované dílo pak byl označen Kód Enigmy, jenž napsal Graham Moore. V kategorii dokumentů získal cenu Brian Knappenberger za Zázračné dítě internetu: příběh Aarona Swartze.


 

Pod bičem autorky

Po úspěchu erotického dramatu Padesát odstínů šedi se jeho autorka E. L. James chce ještě více angažovat ve zpracování dalšího dílu. Režisérka Sam Taylor-Johnson, ani scénáristka Kelly Marcel se k adaptaci Padesáti odstínů temnoty nejspíše nevrátí. Scénář by tentokrát chtěla napsat samotná James, ovšem studio Universal s tím zatím nechce souhlasit.


 

Americká idyla skončila už dávno

Herec Ewan McGregor chce režírovat svůj první snímek. Za předlohu mu poslouží Americká idyla, román nositele Pulitzerovy ceny Philipa Rotha. Neklidné období 60. let si v něm prožije majitel továrny na rukavice, všestranně úspěšný Swede Levov, z jehož dcery Merry vyroste teroristická revolucionářka.


 

Každý chce řídit

Scénárista Steve Conrad (Walter Mitty a jeho tajný život, Nepovedenej kšeft) a režisér Gore Verbinski (Piráti z Karibiku) prosadili u společnosti Sony námět závodní komedie. Největší komediální herci naší generace se tak mají posadit do experimentálních automatických vozů, soutěžících na trase napříč světadíly. Pokus ovšem zhatí soutěživost pasažérů, kteří chtějí jeho průběh ovlivnit.


 

Inferno asasínů  hostí démony i psychopaty

V adaptaci videohry Assassin’s Creed se po boku Michaela Fassbendera objeví francouzská herečka Marion Cotillard (Dva dny, jedna noc).

Nightcrawler, satansky působící mutant katolického vyznání, získal pro X-Men: Apocalypse mladší podobu se jménem Kodi Smit-McPhee (Úsvit planety opic).

Hlavní dámou Deadpoola se stala Morena Baccarin, známá například jako mimozemská velitelka Anna ze seriálu V nebo Dr. Leslie Thompkins v batmanovském Gothamu.

Inferno, příběh Dana Browna, obohatí Omar Sy (Nedotknutelní) jako Christoph Bruder, Irrfan Khan (Pí a jeho život) v roli Harryho Simse alias Probošta a Dánka Sidse Babett Knudsen (Pestrobarvec petrklíčový) ztělesní Elisabeth Sinskeyovou, prezidentku Světové zdravotnické organizace.

Scarlett Johansson byla obsazena do snímku Kdo je psychopat, podle stejnojmenné knihy Jona Ronsona. Autor přináší zajímavou studii plnou potenciálně psychopatických vůdčích politiků, podnikatelů, vědců či vrahů a také neprávem diagnostikovaných osob.

Will Smith si v thrilleru Bounty zahraje muže neprávem uvězněného za vraždu. Při útěku bude na něj (živého, či mrtvého) vypsána odměna 10 milionů dolarů.

Režisér Neill Blomkamp (District 9, Elysium) navázal na nedávné interview (viz Filmové události #07/15) a potvrdil, že jeho dalším filmem po blížícím se Chappiem bude nový díl ságy o Vetřelci.


 

Tajemství předaleké galaxie

Režisér J.J. Abrams a producentka / současná prezidentka Lucasfilm Kathleen Kennedy společně odstartují oslavu fenoménu Star Wars a to „ve velkém stylu“. Není jisté, co si přesně chystají pro shromážděné fanoušky v americkém Anaheimu 16. dubna, spekuluje se ale o traileru k filmu Star Wars: Síla se probouzí. Ukázka nového materiálu má v kinech doprovázet Avengers: Age of Ultron.


 

Steven se vrací k Indymu

Steven Spielberg chce podle serveru Deadline reboot Indiana Jonese, v titulní roli údajně s Chrisem Prattem (Strážci Galaxie). Režisér prý svou účast zváží podle kvality scénáře.


 

Dobyvatelé ztraceného trojzubce plují do Moře příšer

Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales, pátý díl Pirátů z Karibiku, získal kromě potvrzeného titulu také první synopsi děje. Jack Sparrow (Johnny Depp) se ocitne v potížích, jelikož pirátští duchové v čele s kapitánem Salazarem (Javier Bardem) unikli z Ďáblova (Bermudského) trojúhelníku a chtějí vyvraždit všechny piráty světa. Náš hrdina musí najít legendární Poseidónův trojzubec, propůjčující svému nositeli moc nad mořskými vodami.


 

Jasonův recept na zmrtvýchvstání?

Nový příspěvek do hororové série Pátek 13 byl sice odložen, ale čekání by se mělo vyplatit. Producent Brad Fuller a režisér David Bruckner prohlásili, že se možná dozvíme, proč zabiják Jason Voorhees pořád ne a ne zemřít…


 

200 dní pilného sochaření

Společnost Sony zakoupila práva na komiks The Sculptor. Umělec David Smith v něm uzavře dohodu se samotným Smrťákem, aby se z něj stal nepřekonatelný sochař. Bohužel díky smlouvě zemře za pouhých 200 dní… Film chtějí produkovat Scott Rudin (Diktátor, Steve Jobs) a Josh Bratman.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací