Teorie všeho / The Theory of Everything – recenze

teorie_vseho_plakat“Ať už se zdá život jakkoli špatný, vždy můžeme něco udělat, v něčem uspět. Tam, kde je život, tam je naděje.”
 
 
 
Jeden z nejvýraznějších adeptů na Oscary měl od začátku eso v rukávu: představuje nám osud světoznámého fyzika Stephena Hawkinga, avšak nezabývá se jen jeho komplikovanou prací, ale něčím, čemu rozumíme všichni – milostným vztahem. Že však Eddie Redmayne, herec obsazený do hlavní role, dokáže svým výkonem téměř přebít sílu tohoto neobyčejného životního příběhu, to vyzdvihuje film ještě o úroveň výš.

Redmayne jako by se pro tuto roli narodil. Výrazná podobnost s Hawkingem je jen jedním z prvků jeho strhujícího výkonu. Musel zvládnout předvést různé fáze stále se zhoršující nemoci, a to od počátečních gest až po téměř absolutní znehybnění. A vše dokázal s přesvědčivostí a bez pachuti přehrávání či trapnosti.

Někdy bylo mou prací jen připomínat mu, že není Bůh.Skvěle ho doplňuje Felicity Jones v roli manželky Jane. Snímek se jí věnuje dost, což není překvapivé – scénář je inspirován její knihou o životě s geniálním vědcem. Proto také Teorie všeho končí v době společného rozchodu, a tím se příběh uzavírá už v devadesátých letech, přestože Hawking stále pracuje a těší se v rámci možností dobrému zdraví.

Kamera zvládá zachycovat intimní atmosféru prvních schůzek zamilovaného páru i běžných rodinných momentů. Hudba by mohla být charakterističtější, ale v této formě alespoň diváka nevyrušuje z příběhu.

Film je sice melancholický, ale Hawkingův nezaměnitelný smysl pro humor ho dokáže v nejtíživějších momentech odlehčit a diváka osvěžit. Kdo dosud o jeho vtipné nátuře nevěděl, dokáže si asi udělat představu z faktu, že Stephen neváhal dabovat své kreslené já v seriálech Simpsonovi či Futurama a vystoupil i v neméně populární Teorii velkého třesku.

Komplexní příběh se snaží laikům představit komplikované teorie legendárního britského fyzika, stejně jako ukázat, že i on je pouze člověk. Jeho rodina se snaží žít jako každá jiná, se všemi konflikty a problémy, které to přináší. Tedy pokud si vše vynásobíme ještě závažnou nemocí a genialitou. Jak Jane sama popsala svou péči o manžela: „Někdy bylo mou prací jen připomínat mu, že není Bůh.“

Bez fantastického obsazení by byl možná film o zcela neobyčejném člověku docela průměrný. Sledovat hereckou etudu Redmayna a skvěle fungující chemii s partnerkou Felicity Jones je rozhodně jedna z největších podívaných roku. Přesto se ale jedná především o romantický příběh, a moc sladkého škodí…
 
 

Pokud chcete snídani do postele, spěte v kuchyni.

teorie_vseho_foto_17
 
 

Jane rozhýbala Stephenův život.

teorie_vseho_foto_01
 
 

Bavit se lze za všech okolností.

teorie_vseho_foto_15
 
 

80%

Teorie všeho / The Theory of Everything

Bez fantastického obsazení by byl možná film o zcela neobyčejném člověku docela průměrný. Sledovat hereckou etudu Redmayna a skvěle fungující chemii s partnerkou Felicity Jones je rozhodně jedna z největších podívaných roku. Přesto se ale jedná především o romantický příběh, a moc sladkého škodí...

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací