Focus – recenze

focus_2015_cz_plakat„Když nastane patová situace, vede jen jedna cesta ven – střelíš parťáka, abys zmátla protivníka.“
 
 
 
Hollywoodská dvojka Glenn Ficarra a John Requa, kteří spolupracují na scénářích i režii už od dob studií, nyní přichází s pohodovým příběhem ze zločineckého prostředí, jež rozhodně neurazí, ale taky zrovna nezvedne ze židle. Je to však příjemná snímek, který dokáže navodit oddechovou atmosféru a občas i překvapí a rozesměje.

Will Smith alias Nicky, který zde představuje průvodce zlodějskými fígly a Margot Robbie v roli Jess, nadané „studentky“ kapsářského řemesla, zaručeně vizuálně uspokojí jak pánskou, tak dámskou část publika. Jiskření mezi nimi sice nefunguje tak, jak mohlo být myšleno, to ale žádnému z nich neubírá na ohromném sexappealu. V některých scénách i ta jiskra přeskočí, ale plamen rozhodně nezažehne. Tomu možná napomáhá i fakt, že se nejde jen tak zbavit pocitu přehnané snahy o co největší eroticko-vizuální náboj, který se snaží podtrhnout i vystylizování scény. Důkazem snahy o co největší sexappeal za každou cenu, může být i volba herce do role majitele stáje rally – Garriga, kterého ztvárnil Rodrigo Santoro, šarmantní playboy tajemného, hispánského typu.

Pochvalu si nepochybně zaslouží Adrian Martinez alias Farhad, přítel Nicka, který je (jako již v několika předchozích rolích) tlustým počítačovým expertem = nerdem. Jeho postava má šmrnc, a je příjemným zpestřením, kdykoliv se na scéně objeví.

Kapsáři, chmatáci, banditi, lupiči a zloději…Kapsáři, chmatáci, banditi, lupiči a zloději, každý má svůj styl, svou osvědčenou techniku, propracovanou taktiku, ale jedno je pro ně společné – uzmout objekt zájmu a nedat se chytit – vyhrát. Motiv filmu nepatří jen tak nějakým zlodějíčkům, ale ostříleným profesionálům, kteří ani na vteřinu neztratí „focus“ – pozornost, a svou vytipovanou oběť tak brilantně připraví o cokoliv, co si zamanou, a to bez jediné známky zaváhání. Ve snímku se pomalu odhalují zlodějské techniky a triky, jejichž promyšlenost až trestuhodně svádí k vyzkoušení. Na rozdíl od předchůdců s podobným tématem, např. Past od Jona Amiela nebo Soderbergových Dannyho Parťácích, tu nemáme zlodějskou skupinu, která by šla po velké rybě, nýbrž se nám představí komplexní uskupení sebejistých kapsářů a podvodníků, kteří jsou společně schopni překvapivě rychle vygenerovat balík peněz.

Focus patří k filmům, které ukazují krádeže a kriminalitu z pohledu „pohodových“ zlodějů, kteří by klidně mohli být našimi nejlepšími kamarády a s nějakými morálními otázkami si rozhodně hlavu nelámou. Na druhou stranu se nesetkáváme ani s policejní stránkou věci, takže jsme jednou ušetřeni akčních honiček a schovávaček. Jak již bylo řečeno v úvodu, není to snímek, který zvedne ze židle, ale který může být milým společníkem dlouhého večera.
 
 

„Nikdy se nesmíš přestat soustředit.“


focus_2015_foto_10
 
 

Adrian Martinez alias Farhad rozzáří scénu, kdykoliv se tam objeví.

focus_2015_foto_15

 
 

Proč nevyužít svůj sexappeal, když je to tak snadné.

focus_2015_foto_a01
 
 

70%

Focus

Hollywoodská dvojka Glenn Ficarra a John Requa, nyní přichází s pohodovým snímkem ze zločineckého prostředí, který rozhodně neurazí, ale taky zrovna nezvedne ze židle. Je to však příjemný snímek, který dokáže navodit oddechovou atmosféru a občas i překvapí a rozesměje.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací