Asterix: Sídliště bohů / Astérix: Le domaine des dieux – recenze

asterix_sidliste_bohu_plakatKomiksové děti Reného Goscinni a Alberta Udezo – Asterix a Obelix – mají další filmovou podobu.
 
 
 
Známé rčení říká, že méně může znamenat více. Ve filmovém světě jakoby to platilo dvojnásob. Často se setkáváme s případy, kdy po prvním úspěšném snímku přichází druhý, již ne tak originální, a s přibývajícími díly kvality jen ubývá. To ale neplatí v případě Asterixe, jehož komiksová předloha se od počátku rozvíjí a dodnes neustále vznikají (alespoň v komiksové podobě) nová dobrodružství.

Autoři se nesnaží opakovat a omílat stále to stejné, ale přicházejí s novými nápady.Pravdou je, že s přibývajícími dobrodružstvími se některé vtípky mohou zdát ohranými, ale jisté je, že dětskou cílovou skupinu budou bavit stále, a dospělí je omluví. Navíc je zřejmé, že se autoři nesnaží opakovat a omílat stále to stejné, ale přicházejí s novými nápady, jak propojit děje jednotlivých, již natočených dílů, s nově vznikajícími.

Do filmu se samozřejmě promítají i užité a stále se rozvíjející technologie, a tak si nový příběh můžeme užít v 3D kvalitě, která animovanou 2D tvorbu vlastně schová do kapsy. Zajímavý je i fakt, že každý díl, ať už hraný, 2D nebo 3D, si vzal pod křídla (skoro pokaždé) jiný režisér. René Goscinni a Albert Udezo si svoje děti vzali pod režisérské velení již poněkolikáté a ani za svoje předchozí, Asterixovo-Obelixové počiny (jak hrané, tak animované), se vůbec nemusejí stydět.

Příběh galské vesnice, která statně odolává římskému impériu v čele s Juliem Césarem a která zná tajemnou formuli kouzelného nápoje, nabízí širokou škálu možných zápletek, vtípků, komických situací a ponaučení, která si (nejen děti) mohou odnést.

Hlavním motivem filmu je opět Césarova snaha o nadvládu nad Galy. Tentokrát přichází s nápadem postavit v bezprostřední blízkosti vesnice luxusní římské sídliště a nastěhovat tam Římany, civilisty, které i Galové respektují jako nezaujaté sousedy, a tedy proti nim těžko mohou vytáhnout do boje. Vyobrazení civilistů je v tomto případě velice vhodným způsobem, jak dětem naznačit, jaké jsou hranice válečných konfliktů, koho by se měly dotýkat, a koho ne. Také láska psa Idéfixe ke stromům a hrůza Galů, kterou vyvolá kácení nezbytné ke stavbě sídliště, je pěkným zahrnutím problému kácení stromů a ničení životního prostředí do dějové linie dětské pohádky.

Asterix: Sídliště bohů je filmem, který je ideálním kompromisem mezi dětským a dospělým světem a každá generace si na něm (s podmínkou značné dávky nadhledu) může najít to svoje.
 
 

Propracovanost jednotlivých postav je obdivuhodná


asterix_sidliste_bohu_foto_13
 
 

Galové zůstanou navždy postrachem římských vojínů

asterix_sidliste_bohu_foto_04
 
 

Jsou tací, které láska ke zvířatům nikdy nepřejde…

asterix_sidliste_bohu_foto_02

 
 

65%

Asterix: Sídliště bohů / Astérix: Le domaine des dieux

Asterix: Sídliště bohů je filmem, který je ideálním kompromisem mezi dětským a dospělým světem a každá generace si na něm (s podmínkou značné dávky nadhledu) může najít to svoje.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací