Vojta Kotek se rozpovídal o filmu Padesátka a jeho běžkařských výkonech

prvni_tiskovka_padesatka_obr_00„Diváci se mohou těšit na zdravě drzou horskou komedii“, prozradil Kotek.
 
 
 
Vojta Kotek se po deseti letech vrací do Špindlerova mlýna, aby zde natočil svoji celovečerní prvotinu s názvem Padesátka. Pokud počasí vydrží a postprodukční práce půjdou podle plánu, mohli bychom komedii z horského prostředí vidět v kinech na přelomu letošního a příštího roku. Mladého herce a režiséra jsme zastihli přímo v zasněženém horském městečku, kde jsme mu položili několi otázek týkajících se nejen Padesátky, ale i jeho sportovních výkonů.

Červený koberec: Film Padesátka je Váš režijní debut, mohl byste nám ho přiblížit?

kotek_padesatka_rozhovor_01Vojta Kotek: Padesátka je nová mrazivá komedie z hor, kterou napsal Petr Kolečko. My jsme spolu nejprve dělali divadelní hru, na jejíž motivy jsme se rozhodli udělat tento film. Ze hry tam zbylo pár procent, ale rozvedli jsme všechny možné zápletky a postavy, které se v ní vyskytovaly, ale samozřejmě i které se tam nevyskytovaly. Každopádně je to komedie o běžkařích, o jednom běžkařském závodě a o jedné velké tradici jednoho běžkařského rodu Bulánů. Z něho teď momentálně žijí dva členové, což je Pavka Bulán – otec a Jura Bulán – syn. Pavka Bulán v podání Ondřeje Pavelky a Jura Bulán jakožto Jakub Prachař. Tihle dva spolu trochu zápolí, protože Pavka je zarytý běžkař, věnuje tomu celý svůj život a nedokáže si představit nic jiného. Jura, místo toho, aby Padesátku někdy doběhl, tak spíš objíždí místní (Špindlerův mlýn pozn. redakce) „padesátky“, manželky rolbařů, vlekařů a tak. Svoji vytrvaleckou a vysokohorskou schopnost směřoval trochu jinam. To je jedna ze základních zápletek filmu. Pak se do toho přimotávají ještě další a další postavy, jejichž zápletky vlastně začínaly tady, v této lokalitě již v sedmdesátých letech a jejich vyvrcholení přichází v současnosti.

Červený koberec: Všichni vědí, že jste před deseti lety ve Špindlerově mlýně točil Snowboarďáky. Je to náhoda, že Vás Padesátka zavedla opět do těchto míst?

kotek_padesatka_rozhovor_03Vojta Kotek: Je to velká náhoda. Já jsem se leta letoucí snažil prosadit nějaký vlastní scénář, který má parametry trochu většího filmu, náročnějšího, myslím tím i rozpočtově… Dlouho jsem dostával nabídky i na jiné realizace různých scénářů, které jsem nenapsal. Každopádně nic z toho mi nepřišlo natolik blízké, jako scénář i humor Petra Kolečka. My už jsme spolu spolupracovali na několika divadelních představeních. Já jsem režíroval i jeho scénář do série Nevinné lži pro Českou televizi. Takže jsme se znali a věděli jsme, že si rozumíme, že ta spolupráce může fungovat… Takže proto ten debut dopadl takto. To, že se točí ve Špindlerově mlýně, a že je to toto téma, už je souhra náhod.

Červený koberec: Snowboarďáci – snowboard, Rafťáci – raft, Padesátka – běžky… Co Vy a sport obecně a běžky konkrétně?

Vojta Kotek: Já nejsem úplně vyslovený „sportsman“. Asi bych měl sportovat víc, než sportuji, ale vzhledem k tomu, jak náročný program někdy mám, tak je pro mě jakákoliv pravidelnost v rámci sportu nerealizovatelná. Takže moc nesportuji, ale myslím si, že nejsem úplný sportovní antitalent, že se cokoliv aspoň trochu mohu nějakým způsobem naučit. A ty běžky, byl jsem jeden z mála na lyžácích, koho ty běžky vlastně bavily. Mě se na tom strašně líbí nějaká ta svoboda pohybu. Člověk není uzavřený sjezdovkou a vlekem, ale může si po krajině svobodně běhat a dostat se do krásných míst, kterým by člověk vůbec nevěřil, že jsou v Čechách.

Červený koberec: Uvidíme i Vás ve filmu na běžkách?

kotek_padesatka_rozhovor_02Vojta Kotek: Ano, já si tam střihnu takovou malou roličku, ale je to jenom jeden natáčecí den. Nakonec jsem souhlasil s tím, že to udělám, ale jenom proto, že jsem docela podobný Ondřeji Pavelkovi, který hraje hlavní postavu Pavky Bulána, jehož postava se vyskytuje i v sedmdesátých letech. Takže jsem si řekl, že to v nějaké srandovní paruce dám.

Červený koberec: Trénoval jste i Vy s Martinem Koukalem, mistrem světa v běhu na 50 kilometrů?

Vojta Kotek: Ano, snažil jsem se. Byl jsem teda jednou a měl jsem strašně naražená žebra, takže jsem se trošku dodělal, ale ještě mám pár dní na to trochu skočit.

Červený koberec: Čím byste diváky na film Padesátka nalákal? Na co se mohou v kině těšit?

Vojta Kotek: Myslím, že se diváci mohou těšit na zdravě drzou horskou komedii, při které se budou nejenom smát, ale trochu je i zamrazí.

kotek_padesatka_rozhovor_04
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací