XXII. Febiofest začíná 19. března a promítne 159 filmů z 56 zemí

tiskovka2_febiofest_22_obr_05Karel Fiala se stane prvním vlastníkem zlaté a stříbrné pamětní medaile.

Výborné filmy, jídlo, hudba a vzácní hosté, to je Mezinárodní filmový festival Praha – Febiofest, který se letos koná již podvaadvacáté. Na slavnostním zahájení, které proběhne 19. března 2015, převezme spolu s herečkou Kim Novak a oscarovým režisérem Jeanem-Jacques Annaudem Kristiána za přínos světové kinematografii i herec a režisér Alan Rickman. Přijede též jeden z nejvýznamnějších evropských nezávislých producentů Mike Downey, jenž se snaží podporovat vězněného ukrajinského režiséra Olega Sentsova a je i „vyslancem“ Evropské filmové akademie, mezinárodně uznávaný izraelský režisér Eran Riklis či italská herečka Alba Rohrwacher.

S hvězdami se ovšem potkáme nejen tváří v tvář či prostřednictvím filmového plátna, ale i na talíři nebo ve zlaté a stříbrné podobě. Jednou z letošních novinek je i nová tradice, kdy Febiofest ve spolupráci s Českou mincovnou každý rok vybere jednu osobnost českého stříbrného plátna a vydá na její počest zlatou a stříbrnou pamětní medaili. Prvních 200 zlatých a 400 stříbrných medailí bude zdobit podobizna Karla Fialy v současné podobě a v jeho nejslavnější roli jako Limonádový Joe. Ve spolupráci s Berlinale je do programu zařazen i večer snoubící kulinářský a filmový zážitek – Culinary Cinema. Menu připravené pod přísným dohledem šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha bude servírováno po zhlédnutí snímku Mé jméno je láska, Nejlepší recept a Foodies.

MFF Praha – Febiofest bude otevřen projekcí snímků Králova zahradnice režiséra Alana Rickmana a Talisman vlků Jeana-Jacquese Annauda, naopak Druhý Báječný hotel Marigold Febiofest uzavře. Pražská část spolu s regionálními ozvěnami nabídne 159 filmů z 56 zemí v celkem 562 projekcích. Například v soutěžní sekci Nová Evropa naleznete česko-německý koprodukční snímek Schmitke, X+Y režiséra Morgana Matthewse či epickou road movie Naděje. Na své si ale přijdou i malí diváci, kteří se mohou těšit na Ovečku Shaun ve filmu, Píseň moře nebo SpongeBoba ve filmu: Houba na suchu.

Fotogalerii z druhé tiskové konference naleznete na našem Facebook profilu.

tiskovka2_febiofest_22_obr_01

tiskovka2_febiofest_22_obr_02

tiskovka2_febiofest_22_obr_03

tiskovka2_febiofest_22_obr_04

tiskovka2_febiofest_22_obr_00

Co: 22. Mezinárodní filmový festival Praha – Febiofest

Kdy: 19. – 27. března 2015

Kde: Praha (CineStar Anděl, CineStar Černý Most, Obecní dům, Žofín a Studio Barrandov)

Podrobnosti: MFF Praha – Febiofest


Co: Regionální ozvěny Febiofestu

Kdy: od 30. března do 17. dubna

Kde: ve čtrnácti českých městech (Brno, České Budějovice, Děčín, Hradec Králové, Jihlava, Karlovy Vary, Karviná, Liberec, Mikulov, Mladá Boleslav, Olomouc, Pardubice, Plzeň a Zlín)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací