Vzkříšení démona / The Lazarus Effect – recenze

vzkriseni_demona_plakat„Vůbec netušíš, co jsi provedl, ale pochopíš.“
 
 
 
Je správné hrát si na Boha? Je etické něco udělat, jen protože to můžeme udělat? Tyto otázky si měl položit tým vědců před tím, než se jim jejich výzkum zvrtl. Frank (Mark Duplass), Zoe (Olivia Wilde), Clay (Evan Peters) a Niko (Donald Glover) se již čtyři roky snaží přijít na to, jak pomoci jimi vyvinutého séra poskytnout lékařům více času při záchraně lidských životů. Ale jak to bývá, velké objevy jsou na světě díky náhodě. Nepodaří se jim totiž život pouze prodloužit, ale zcela navrátit. Zmrtvýchvstání má ale jeden háček, jakmile jednou nahlédnete pod roušku tajemství a zjistíte, co je na druhé straně, už nikdy nebudete stejní. Poté, co se smrtelně zraní členka týmu, rozhodnou se ji kolegové i přes pochyby oživit, a to neměli dělat. Spolu se Zoe se vrátí něco temného.

Když onemocněl a zemřel Lazar, dostavil se k jeho hrobu Ježíš, kde ho zázračně vzkřísil.Film Vzkříšení démona pochází z dílny hororových tvůrců z Blumhouse Productions (Paranormal Activity, Sinister, Očistu nebo Insidious) a jak již originální název napovídá „The Lazarus Effect“, točí se kolem otázky zmrtvýchvstání. Když onemocněl a zemřel Lazar, dostavil se k jeho hrobu Ježíš, kde ho zázračně vzkřísil. Od té doby je svatý Lazar spojován s nemocí a uzdravováním a často po něm byly pojmenovávány špitály.

Zoe se této pocty stoprocentně nedočká. S krásným tělem Olivie Wilde se totiž stalo něco, co nikdo nečekal, něco špatného a smrtonosného. Řeč je teď o postavách hororu, protože divák ví, nebo alespoň tuší, co přijde. Snímek staví na několika základních kamenech. Na Olivii Wilde se opravdu hezky kouká, ticho a klid přerušené náhlým rychlým pohybem a hlasitým zvukem vyleká a otázka života a smrti spojená s etikou, vědou a náboženstvím vždy vyvolá diskuzi i mnoho dalších otazníků.

Rozjezd Vzkříšení démona je poměrně pomalý, dalo by se říci až rozvleklý. K nějakému tomu tempu se propracujeme až k závěru, který je překvapivý i očekávatelný. Dle trendu poslední doby spíše to druhé.

David Gelb se snaží dát dostatečný prostor naší představivosti, což se sice cení, ale mohli jsme dostat i více podnětů k tomu, abychom se skutečně báli. Několik již zmíněných „lekaček“, filozoficko-vědecko-náboženská otázka, kterou jsme již řešili v x filmech (Hráči se smrtí, Frankenstein…) a démon s kráskou v jednom balení tak úplně nestačí k tomu, abychom si vyloženě zakrývali oči hrůzou. Vzkříšení démona je prakticky takový hororový thriller pro všechny, protože ho bez infarktu vydýchají i slabší povahy, téma potěší a znalci žánru 83 minut přežijí bez větší újmy na zdraví.
 
 

Smrt jí sluší, nemyslíte?

vzkriseni_demona_2015_foto_14
 
 

K boji s démonem je potřeba hra světel a stínů, dlouhá chodba…

vzkriseni_demona_2015_foto_08
 
 

Že by to byl přípitek na dlouhý a spokojený život?

vzkriseni_demona_2015_foto_17
 
 

50%

Vzkříšení démona / The Lazarus Effect

David Gelb se snaží dát dostatečný prostor naší představivosti, což se sice cení, ale mohli jsme dostat i více podnětů k tomu, abychom se skutečně báli. Několik již zmíněných „lekaček“, filozoficko-vědecko-náboženská otázka, kterou jsme již řešili v x filmech (Hráči se smrtí, Frankenstein…) a démon s kráskou v jednom balení tak úplně nestačí k tomu, abychom si vyloženě zakrývali oči hrůzou. Vzkříšení démona je prakticky takový hororový thriller pro všechny, protože ho bez infarktu vydýchají i slabší povahy, téma potěší a znalci žánru 83 minut přežijí bez větší újmy na zdraví.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací