Veselé preview Život je život s Ondřejem Vetchým a Simonou Stašovou

zivot_je_zivot_2015_plakatK milování musíte především žít, k žití se musíte smát!
 
 
Vtipný snímek Láska je láska srovnával ideály našich romantických představ s jejich toporným uskutečněním v realitě. Jeho scénáristu napadlo posunout rozdíl mezi fantazií a skutečností ještě dál. Úplně normální český strážce zákona a pořádku prožívá ve vlastní rodině spíš zklamání a potíže, ve svých představách je však někým daleko zajímavějším. Děj nového filmu jej bude muset poučit, že Život je život.

Jmenuji se František. Policista František!

zivot_je_zivot_foto_11Příslušníci policie nám mají pomáhat a chránit nás. Takovou zodpovědnost není snadno unést a nemůžeme se divit, když se dopustí nějakých poklesků, nebo prostě pochybení. Roztomilý český herec Ondřej Vetchý, v jehož podání musíme obdivovat jak komunistické fízly (Konfident, Jak jsme hráli čáru) i otce Michala Viewegha (Báječná léta pod psa) se opět mění v lehce neurotickou hlavu prosté nukleární rodiny. Se svou manželkou pošťačkou v podání Simony Stašové má tři dcery a s každou z nich nějaké to rodinné trápení. Jedna z nich mu pořád nedává vnuka, druhá si to zařídila už v šestnácti a otce, vlastně budoucího zetě, je třeba „čapnout“.

Trojici dívek hraje Bára Poláková (Láska z kontejneru, Svatá čtveřice), Tereza Voříšková (Rozkoš, Všiváci) a mladičká Albánka Sara Sandeva (seriály Ulice a Gympl s (r)učením omezeným).

zivot_je_zivot_foto_01Z jednoho konce František pocítí svody krásné kolegyně a k jeho vlastní manželce začne cítit náklonnost ne zrovna spokojený spisovatel Kalina. Útrpný výraz pod lysající hlavou Miroslava Táborského je možno politovat i nenávidět, stačí si jen vybrat. Policistova fantazie pracuje… Aby se z toho dostal, představuje si policista, že je drsným bondovským agentem, zažívajícím důstojná dobrodružství a soupeřícím se zloduchem Kalinou, samozřejmě ještě vzdálenějším svému předobrazu… „Zahrál jsem si tak v jedné roli vlastně dvě. A moc se mi líbila i ta ´ustřelená´ podoba mojí postavy,“ ujišťuje nás Táborský. Kvůli natáčení jednoho Františkova denního snění se celý štáb vypravil až do Itálie.

Samozřejmě, jak je z názvu patrné, snímek se snaží být milý, ale zároveň realistický. Atmosféru popisuje Simona Stašová: „Je to moc hezký scénář a věřím, že lidi pobaví. Že si z něj něco odnesou. Jde totiž o bláznivou komedii, která je ale šmrncnutá tragikomedií. Je tam i dojemnost, smích přes slzy.“

Teaser trailer: František má starost o pohlaví svých vnuků… A že jich možná bude! Bezdětní jsou prý šťastnější.

Dostihy, Beatles, Osvětim…

Komedie je po svém „zaláskovaném“ předchůdci teprve druhým scénářem od Martina Horského. Opět si však získal důvěru režiséra Milana Cieslara.

Hodnocení plodného tvůrce je převážně nejednoznačné. Spíše než plátnu je věrný televizní obrazovce, pro níž ostatně natočil svůj debut Ruce podle povídky estonského spisovatele Enn Vatemaa. Na dostihové prostředí (a do kin) vyrazil s dobrodružným dramatem Dynamit. Za svou oddaností skupině Beatles během totality se ohlížel hrdina Někdy je to možná hezký. Psychologický příběh a krimithriller mísila adaptace divadelní hry Ladislava Mňačka Jak chutná smrt.

Roku 2000 nás vzal poprvé na nepříjemný výlet do Třetí říše. Pramen života si vzal na paškál eugenické plány nacistů na cílené oplodnění. Asi to z úst nesmylo tu chuť smrti… Moderní vztahy pranýřovala Duše jako kaviár. Přítomnost opět vyměnil za lásku v období druhé světové války, když nám předvedl Krev zmizelého, později předělanou na čtyřdílný televizní seriál. České pohádky se snažila oživit Dešťová víla. Režisérův „nacistický cyklus“ uzavřela zatím Colette, lovestory v koncentračním táboře z pera Arnošta Lustiga. Televize byla díky němu bohatší například o klímovské drama Markétin zvěřinec, seriál Znamení koně nebo pohádku O Ječmínkovi.

Tuzemských komedií není nikdy dost a my Češi si musíme vážit své schopnosti nebrat nic vážněji, než je třeba.  Když se něčemu zasmějeme, tak budeme brát věci s nadhledem, a tak bychom měli přistupovat ke svému celému životnímu údělu.

Františkovu šílenou mysl poznáme 21. května 2015.

Hlavní trailer: Pojedeme k moři?, Nová kolegyně přidá na energii, Lístky do sauny budí podezření, Někdo se nám tu chce zabít, Další zase rozvést, Hledá se otec!

 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací