Rozhovor s Jakubem Prachařem o běžkách a filmu Padesátka

prachar_rozhovor_00Prachař se chopí nejen sportovního náčiní, ale nasadí i „loserský“ vzhled.
 
 
 
Jakub Prachař hraje Juru Bulána v režijním debutu Vojty Kotka Padesátka. Vzhledem k tomu, že je role poměrně fyzicky náročná rozhodl se Jakub náležitě připravit. O trénincích na sněhu s Martinem Koukalem, doma v obývacím pokoji před televizí i o jeho vztahu ke sportu vůbec se mladý herec rozpovídal ve Špindlerově mlýně, kde nám navíc i ukázal, co vše už se naučil.

Červený koberec: Film Padesátka je režijním debutem Vašeho kamaráda Vojty Kotka, mohl byste nám přiblížit svoji postavu?

prachar_rozhovor_01Jakub Prachař: Já hraji kluka, který žije v Praze, je to trochu loser, který pracuje v zastavárně, má rád řetízky, diskotéky, vytuněná auta… Takový typický buran. A jezdí jednou za rok za tatínkem na hory, protože se tam běží Tříkrálova padesátka. Ten táta hrozně chce, aby jeho syn doběhl, ale on to vždycky vzdá na posledním kilometru. Navíc, když je v nížinách, tak ho nevzrušují ženy a čím je výš, tak ho to začne strašně bavit. On místo toho, aby běžel tu „Padesátku“, tak obšťastňuje místní děvy. To je tak v kostce. Zbytek už nebudu říkat, protože by to byla škoda.

Červený koberec: Jak jste se vlastně k filmu dostal?

Jakub Prachař: Já jsem se k filmu dostal tak, že jsme dělali divadelní představení v Rubínu, které taky režíroval Vojta Kotek, Petr Kolečko ho napsal, stejně jako filmový scénář… Z toho představení zůstala v podstatě pětina, ale my když jsme to představení už dělali, tak se počítalo, že by z toho jednou mohl být film. Což se nakonec podařilo a jsem za to rád.

Červený koberec: Podle popisu Vaší postavy se dá předpokládat, že budete ve filmu sportovat. Připravoval jste se nějak?

Jakub Prachař: Ano, budu sportovat. Dokonce absolvuji tréninky s Martinem Koukalem. Jsem šťastný, že nám na to kývl. Jedu s ním na běžky. Podle mě lepší trenér v podstatě neexistuje. Ještě Standa Řezáč, ale ten je pořád nemocný, takže nemohl.

Červený koberec: Vy a běžky před filmem Padesátka, jak jste na tom s nimi byl?

prachar_rozhovor_02Jakub Prachař: Byl jsem na nich. Měl jsem je na lyžáku, jezdil jsem jako malý chlapec, takže si nějaký základy pamatuji.

Červený koberec: Kdybyste si měl ze zimních sportů vybrat běžky, lyže nebo snowboard, co by to bylo?

Jakub Prachař: Na prvním místě běžky a potom až snowboard. A někdy naopak (smích).

Červený koberec: Natáčení probíhá v březnu, z čeho máte největší obavy?

Jakub Prachař: Aby nám počasí vydrželo, protože těch exteriérů je hodně a vzhledem k tomu, že se film odehrává během jednoho jediného dne, tak tam nemohou být moc světelné skoky a tak. Takže aby toto nějak vyšlo, protože počasí je nevyzpytatelné.

Červený koberec: A Vy sám v civilu sportujete?

Jakub Prachař: Ano, já jsem teď začal běhat, abych se fyziky připravil na natáčení. Pořídil jsem si domů běhací pás, protože nemáme v okolí hezké prostředí, tak běhám před televizí, kde je panorama hor, aby mi to připomínalo ten běh.

Červený koberec: Kdybyste si měl vybrat, jste spíš na letní dovolenou u moře nebo zimní na horách?

Jakub Prachař: Já to dělám tak, že když je zima, letím k moři, a když je hezky, tak jedu na hory.

Červený koberec: Čím byste nalákal diváky na film Padesátka do kina?

Jakub Prachař: Ono je to v poslední době špatné, protože diváci do kina nechodí. A já teď nevím, jestli je to tím, že se točí blbé filmy nebo si to všichni stahují. Co bych jim řekl? Ať přijdou, když se jim to bude líbit a ať to pak rozkřiknou.
 
prachar_rozhovor_03
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací