Jeroen Krabbé a Štěpán Altrichter povídali o svých filmech

febiofest_2015_krabbe_obr_01V rámci festivalu Febiofest proběhly v úterý hned dvě tiskové konference s veleváženými hosty.
 
 
 
Na první jsme přivítali slavného holandského herce a režiséra Jeroena Krabbého, který se letos stal vítězem prestižního ocenění Kristián za přínos světové kinematografii. Krabbé má za sebou hereckou kariéru, jež obnáší více než padesát filmů (např. Mladý Indiana Jones: Nový vítr, Nebe padá, Kafka). Na Febiofestu byl představen snímek z roku 2009 Albert Schweitzer, přičemž Jeroen ztvárnil hlavní roli Alberta. Jeroen má za sebou i několik režijních počinů (mj. Zamilovaní andělé) a na konferenci se rozmluvil i o tom, jaké filmy točí, a jak filmografii vnímá. „Když režíruji, nechám si nakreslit storyboard na každý snímek, to znamená, že např. pro Zamilované anděly bylo dopředu nakresleno přes 2 500 obrázků. Je možné, že je to nějaký pozůstatek z dob studií, kdy jsem studoval malířskou tvorbu. Také s herci pracuji velmi detailně, protože se domnívám, že je třeba jim zcela nastínit, co po nich jako režisér chcete a ne se spoléhat na to, že to dobrý herec zahraje a vám se to bude líbit.

Pozvání na festival přijal také štáb mladého českého režiséra Štěpána Altrichtera absolventa filmové univerzity v Postupimi (okrajová část Berlína), jež natočil kvalitní celovečerní film Schmitke jako svou absolventskou práci. Snímek Schmidtke, který vznikl v českoněmecké koprodukci a natáčel se převážně na území Čech – v Krušných horách, již získal ocenění za nejlepší východoevropský film. Hlavních rolí se ujali Němci Peter Kurth (Good Bye Lenin!) a Johann Jurgens, Česko pak zastoupili Jakub Žáček, Petr Vršek a Helena Dvořáčková, která si nemohla vynachválit profesionální přístup režiséra k hercům a jeho práci s nimi.

Jako Čech studující a žijící v Německu, nemá to Štěpán úplně jednoduché: „Češi mě považují za německého režiséra, Němci zase za českého.“ Není ale pochyb o tom, že o něm ještě uslyšíme, ať už v produkci české, německé anebo společné koprodukci.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací