Zazvonil zvonec a 22. ročníku MFF Praha – Febiofest je konec

febiofest_2015_plakatCeny jsou rozdány, filmy promítnuty a nám nezbývá nic jiného, než vyhlížet příští ročník.

Ve čtvrtek 19. března 2015 odstartoval v našem hlavním městě již 22. ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest. Během devíti nadupaných dnů se do multikina CineStar Anděl (a do dvou sálů CineStar Černý Most) přišlo na vybrané projekce podívat více jak 62 000 návštěvníků. Diváci měli největší zájem o film Králova zahradnice režiséra Alana Rickmana, jenž byl vyprodán jako první. Mezi nejpopulárnější snímky také například patřil Talisman vlků od Jean-Jacquese Annauda, maďarská pohádka pro dospělé Líza, liščí víla či Nalezenec, příběh o chlapci, který vyrostl mezi lesní zvěří. Úspěch slavila i trojice večerů Culinary Cinema snoubící v jedno filmový a kulinářský zážitek.

Jako každý rok se soutěžilo a udělovala se i vzácná ocenění. Celkem bylo předáno pět Kristiánů za přínos světové kinematografii, které postupně osobně převzali herečka Kim Novak, režisér Jean-Jacques Annaud, herci Alan Rickman a Jeroen Krabbé a režisér John Madden. Poslední jmenovaný se ze sošky Kristiána radoval na závěrečném ceremoniálu, kde i česky poděkoval. Předsedkyně poroty herečka Vlasta Chramostová vyhlásila vítěze Grand Prix, kterým se stal režisér Baldvin Zophoníasson za jeho drama Život v akvárku. „Porota ocenila především silný příběh, který se diváka vnitřně dotkne, propracovaný scénář a hodnověrné herecké výkony.“ Šek na 5 000 eur, který Zophoníasson obdržel za snímek, do kterého zakomponoval i životní osudy členů vlastní rodiny, věnoval na podporu začínajících režisérů a především režisérek.

febiofest_2015_zakonceni_obr_01

febiofest_2015_zakonceni_obr_02

febiofest_2015_baldvin_obr_03

febiofest_2015_zakonceni_obr_04

febiofest_2015_zakonceni_obr_05

Vítězem soutěže „I ty jsi filmařem“, kde o přízeň poroty bojují krátké snímky natočené mobilem nebo tabletem, se stal A Guest režiséra Zdravka Krstanova. „Na porotu hluboce zapůsobilo přesné a tvůrčí užití daného média, minimalistické vyprávění soustředící se na podstatu příběhu a autorův cit pro detail“, objasnila výběr poroty programová ředitelka Hana Cielová již na závěrečné tiskové konferenci.

Třešničkou na dortu 22. MFF Praha – Febiofest byla projekce komedie Druhý báječný hotel Marigold s následnou afterparty na Žofíně. Již v pondělí ale zažínají regionálních ozvěny Febiofestu, které zavítají do 14 českých měst (Brno, České Budějovice, Děčín, Hradec Králové, Jihlava, Karlovy Vary, Karviná, Liberec, Mikulov, Mladá Boleslav, Olomouc, Pardubice, Plzeň a Zlín) od 30. března do 17. dubna 2015.

Jak vypadal závěrečný den 22. MFF Praha – Febiofest, se můžete podívat ve fotogalerii na našem oficiálním Facebook profilu.

febiofest_2015_zakonceni_obr_06

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací