Anifilm 06 nám opět představí nespočet kreslených i loutkových hrdinů

mfaf_anifilm_06_plakatMezinárodní festival animovaných filmů ANIFILM cílí nejen na děti, ale i dospělé.

 

Myslíte si, že animované filmy jsou určené především pro malé diváky? Zajedete-li si ve dnech 5. – 10. května 2015 do Třeboně a zúčastníte se ANIFILMU, zjistíte, že jejich záběr je obrovský. Už jen výčet soutěžních kategorií festivalu naznačuje, kde všude se můžeme s animací potkat. Autoři pozoruhodných, originálních, vtipných i napínavých počinů budou měřit svoje síly na poli celovečerních filmů pro děti, celovečerních filmů pro dospělé, krátkých filmů, studentských filmů a nově i v sekcích videoklipů a nenarativní, experimentální a hraničních forem animace.

anifilm_06_01Těšit se tak můžete například na projekci filmu produkovaného Salmou Hayek s názvem Prorok, Šutry v kapsách lotyšské animátorky, trochu nostalgie prostřednictvím Muminků na riviéře či snímku nominovaného na Oscara Píseň moře. Za zmínku bezesporu stojí i hororová loutková komedie Posedlý. Zejména nové soutěžní kategorie nabídnou díla, která sází na nevšednost, zajímavost, originalitu… Zhlédnout budeme moci například krátký film Příběh měsíce, vytvořený animací zmrzliny.

Cenu za celoživotní dílo si letos odnese animátorka a režisérka Vlasta Pospíšilová, která Třeboň i osobně navštíví. V rámci pocty, která je spojena s jejím životním jubileem (v únoru oslavila osmdesátiny), budou na ANIFILMU promítnuty jak filmy, na kterých se podílela jako animátorka, tak její vlastní režijní počiny. Vedle pana Taua se tak můžeme opět setkat s legendami Patem a Matem či seriálem Broučci.

anifilm_06_02Chybět nebude ani oblíbený doprovodný program, který se bude točit kolem 100 let švédské animace, 50. výročí Večerníčku, aplikované animace či street animace. Milovníci kvality s radostí přivítají přehlídku filmů nominovaných na Oscary (Škatuláci, Jak vycvičit draka 2, Velká šestka) a na cenu Cartoon d’Or. Zabrousíme i do odborné sféry,  kde se dozvíme něco o historii švédské animace, animaci mimo film či o psaní autorské animace.

Co: Mezinárodní filmový festival ANIFILM 06

Kdy: 5. – 10. května 2015

Kde: Třeboň

Podrobnosti: Anifilm

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací