Milan Cieslar v rozhovoru o filmu Život je život slibuje, že se v kinech budeme smát

zivot_je_zivot_2015_plakatŠedivá realita a pestrost snů se střetnou v nové české komedii.
 
 
 
Poslední komedie režiséra Milana Cieslara Láska je láska bodovala na MFF ve Varně. V druhé polovině května do kin vstupuje jeho nový film Život je život, který láká nejen na kvalitní herecké obsazení (Miroslav Táborský, Ondřej Vetchý, Simona Stašová, Marek Taclík…), ale i koření v podobě snových dvojrolí.

Červený koberec: Mohl byste nám přiblížit, o čem film Život je život je?

Milan Cieslar: V hlavní roli je úplně obyčejná rodina a v centru dění František Sýkora, muž ve středních letech, který má tři dcery, manželku… Zdá se mu, že jak tak život běží dál a dál, začíná být šedivý a míň barevný a všechny rodinné problémy ho tak nějak udolávají… Ve chvíli, kdy jeho nejmladší šestnáctiletá dcera prostě otěhotní s neznámým pachatelem, se kterým se seznámí v létě na hudebním festivalu, tak se rozhodne vypátrat ho na vlastní pěst. Najednou se mu zdá, že prožívá trošičku jiný život, než který může žít, který žije. Je takový barevnější, snovější, fantazijnější… Ten film je o souboji šedivé reality s něčím, co si všichni přejeme. Ve finále je to přitakání k životu a k hodnotám jako je kamarádství, férovost ve vztahu i po třiceti, dvaceti letech…

Červený koberec: Do hlavní role tatínka Františka Sýkory jste obsadil Ondřeje Vetchého. Byla to pro vás jasná volba?

Milan Cieslar: Chviličku jsem váhal, rozhodoval se o takovém tom ideálním obsazení…Je to film, který vzniká ve stejné tvůrčí dílně jako Láska je láska, tak se mi zdálo vtipné, že si to teď hlavní herci, jako je Simona Stašová a Ondřej Vetchý, promění, ty svoje role submisivity a dominance. Vlastně svým způsobem navazujeme na předchozí Láska je láska, a jsem tomu moc rád, protože si myslím, že tyto dva filmy k sobě patří.

cieslar_rozhovor_01Červený koberec: Se scénáristou Martinem Horským jste spolupracoval i na filmu Láska je láska a teď i na komedii Život je život…

Milan Cieslar: Ano, s Martinem jsme se rozhodli udělat komedii, která je ve stejném stylu jako Láska je láska. Dějově jsme nenavazovali a přišli jsme s úplně novým příběhem. Ale myslím si, že Život je život je ještě větší komedie než Láska je láska. Je to pokus přijít s nefalšovanou komedií.

Červený koberec: Mohl byste nám prozradit něco o tématice dvojrolí v Život je život?

Milan Cieslar: Myslím si, že ten film je, mimo jiné, i trochu založen právě na těch dvojrolích, na přecházení z reality do iracionality, do fantazie… Bylo to právě takové koření pro to všechno.

Červený koberec: Láska je láska byla komedie, Colette válečné drama a Život je život opět komedie. Který z žánrů vám sedí nejvíce, který preferujete?

Milan Cieslar: Já si myslím, že komedie je hrozně těžký žánr, takže pro mě je to opravdu jako zkouška, protože obstát tak, aby se lidé zasmáli, je velmi obtížné.

Červený koberec: Na co se od Vás můžeme těšit do budoucna?

Milan Cieslar: Chystám s Honzou Míkou komedii, kterou plánujeme na příští rok, a vedle toho ještě připravuji svůj horor.

Červený koberec: Komedie, drama, komedie, horor…, znamená to, že rád střídáte žánry?

Milan Cieslar: Ano, myslím si, že střídání žánrů člověku pomáhá se pokaždé na ten žánr podívat trochu jinak a tvorbu nějak osvěžit.  

Červený koberec: Kdybyste měl diváky nalákat do kina, čím je komedie Život je život výjimečná?

Milan Cieslar: Pojďte strávit hodinu a půl života bez starostí. Jsem přesvědčený, že diváci zanechají svoje starosti před kinem a garantuji velký počet minut, kdy se budou smát.
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací