Život je život – recenze

zivot_je_zivot_2015_plakatSpojení komedie a akčního filmu funguje jen tehdy, když skvěle ovládáte oba žánry.
 
 
 
Policista a fanoušek detektivek František (Ondřej Vetchý) má tři dcery, z nichž jedna neustále randí s exoty, druhá se marně snaží otěhotnět a třetí je naopak těhotná už v šestnácti a otce nezná. Vztah s manželkou (Simona Stašová) dávno není tak vášnivý jako kdysi, a tak zatímco ona hledá romantiku u zdeptaného spisovatele, František uniká do akčního světa své fantazie a snů, takže pro něj žádný den není obyčejný.

Nejsvětlejší stránkou filmu je silné herecké osazenstvo, bohužel některé postavy jsou zbytečné, a ty zajímavé mají zase málo prostoru. Zářivé obsazení toho zachrání hodně, ale ne všechno. Simona Stašová působí vedle Ondřeje Vetchého mnohem starší, a i když hrají partnery procházející krizí, nesedí k sobě. Komediální talent herců nebyl dostatečně využitý, hlavně v případě Barbory Polákové jako nejstarší dcery a Marka Taclíka coby kamaráda a souseda.

Silnější je první polovina filmu, zvláště kvůli Frantovým fantaziím.Silnější je první polovina filmu, zvláště kvůli Frantovým fantaziím, které se ze začátku ještě prolínají s realitou, ale čím víc se jí vzdalují, tím hůř. Akční scény jsou tu totiž jasně vměstnány na úkor propracovanosti postav. Jejich vykreslení je povrchní a chování velmi naivní. Nereálně zde vznikají vztahy – všichni se párují, jako by to byla ta nejjednodušší věc na světě, a ani nebudí dojem romantiky. Hrdinové se k sobě stěhují nebo zakládají rodinu se stejnou samozřejmostí, jako si ráno kupují rohlíky.

Nejmladší dcera je v jedné scéně označena za babybox a vlastně stejně prvoplánově její postava působí v celém filmu. Nová kolegyně na policejní stanici (v podání zpěvačky Kristíny) je sice charismatická, ale její pološpanělský původ v kombinaci se slovenskou představitelkou je ztělesněnou překombinovaností.

Tempo není příliš svižné, chybí mu i vhodný hudební podklad. Akční scény měly film oživit, ale jejich zpracování je místy nedostatečně kvalitní a celkový efekt kazí. Méně akce a více zapamatovatelných hlášek od promyšlenějších postav by snímku jedině prospělo.

Pár vtipů se ve filmu rozhodně povedlo, jenže po odchodu z kina budou vzpomínky na ně překryty honičkou v tunelu s ještěřím mužem, který se zachrání máváním kočkou. Absurdnost snových situací je pochopitelná, ale na humornosti jim nepřidává.

Největším zklamáním snímku je jeho nevyužitý potenciál, protože talentovaných lidí na něm pracovalo hodně. Režisér Milan Cieslar opět zkoušel kombinovat žánry. Výsledkem je zbrklá komedie s povrchně vykreslenými postavami a nepříliš kvalitními triky, která budí nanejvýš rozpaky.

Snaha natočit v českých luzích a hájích „něco jiného“ se samozřejmě cení, ale nedá se lámat přes koleno. Proč si v první řadě vůbec myslet, že poctivá komedie s vymazlenými dialogy, nezapomenutelnými hláškami a originálními postavami by divákovi nestačila? Kombinace žánrů se vyplácí málokdy a tato akční komedie to jen potvrzuje.
 
 

Doporučujeme raději tetování ze žvýkaček.

zivot_je_zivot_foto_15
 
 

František žije dvojitý život, tedy alespoň ve svých snech.

zivot_je_zivot_foto_11
 
 

U vína a s krásnou ženou se jazyky učí nejlépe.

zivot_je_zivot_foto_13
 
 

55%

Život je život

Snaha natočit v českých luzích a hájích "něco jiného" se samozřejmě cení, ale nedá se lámat přes koleno. Proč si v první řadě vůbec myslet, že poctivá komedie s vymazlenými dialogy, nezapomenutelnými hláškami a originálními postavami by divákovi nestačila? Kombinace žánrů se vyplácí málokdy a tato akční komedie to jen potvrzuje.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací