Země zítřka / Tomorrowland – recenze

zeme_zitrka_plakat_bŘíká se, že dětská fantazie nezná hranic, proto není od věci jí někdy posunout pomyslné meze a ukázat dětem svět, o kterém se jim ještě nesnilo.
 
 
 
Co kdybychom ovládali technologie, o kterých se nám ani nesnilo? Vlaky létají vzduchem, mládež se po městě prohání vzduchem, lidé jezdí na dovolenou do Vesmíru a všichni žijí v klidu a míru. Takový svět vybudoval Brad Bird (držitel Oskara za Ratatouille) ve svém novém snímku Země zítřka.

I takový mistr jako je George Clooney (Frank) by se měl jednou za čas objevit ve filmu pro děti. Se svým šarmem by pravděpodobně bravurně zvládl jakoukoliv roli, i když zrovna v tomto snímku vás ze židle nezvedne. Jedním z důvodů je i české znění, které mu ubírá na kráse. Ne však tolik jako jeho kolegyním: Britt Robertson v roli Casey, která si střihla hlavní roli vědátorské holčičky, co neztrácí víru a naději v záchranu světa a Raffey Casiddy ztvárňující Athénu, kterým dabing opravdu znatelně ubral na důvěryhodnosti. Casey je svým optimismem docela otravná, a proto když se na scéně objeví Athéna, je to úleva. Na druhou stranu je však těžké jí právě díky dabingu věřit, což se stane ještě těžší, když zjistíme, že má „jisté“ schopnosti.

Samotná „Země zítřka“ je utopickou zemí, kterou vymysleli ti největší vědátoři všech dob.Ve filmu si záporňáka střihne Hugh Laurie a téměř všechny scény s ním probíhají v „novém světě“, před jehož grafickým vykreslením můžeme smeknout. Jestli se Zemi zítřka něco opravdu povedlo, je to její vizuální stránka.

Otázkou je, jestli se režisér nepokusil do snímku vtěsnat příliš mnoho. Můžeme zde nalézt odkazy na Muže v černém, Matrix, Equilibrium nebo i Strážce vesmíru. Moderní technologie, vznášedla, portály, zbraně, které známe jen z pohádek a sci-fi příběhů, robot, který má cit a pozemšťané, jež zase cit postrádají.  Samotná „Země zítřka“ je utopickou zemí, kterou vymysleli ti největší vědátoři všech dob a utíkali se do ní skrývat před světem, kde násilná smrt je na denním pořádku, planeta krvácí a lidstvo se rozhodlo ignorovat všechny ukazatele nekompromisně ukazující na zánik. Ano. Globální oteplování, vymírání zvířat, smrt, hlad, nouze – to je svět, ve kterém žijeme a s jehož smutným osudem se Casey nehodlá smířit.

Země zítřka je takové ekologické dobrodružství pro děti, na které se pěkně kouká, nese jistou zprávu, ale celkově by mohlo být uchopeno lépe, protože ani děti nevěří všemu, co vidí.
 
 

Roli křiváka si zahrál sám Doktor House.

zeme_zitrka_foto_09
 
 

Každou chvíli se na světě stane nějaké neštěstí.

zeme_zitrka_foto_06
 
 

Po vizuální stránce je snímek pastvou pro oči.

zeme_zitrka_foto_08
 
 

65%

Země zítřka / Tomorrowland

Země zítřka je takové ekologické dobrodružství pro děti, na které se pěkně kouká, nese jistou zprávu, ale celkově by mohlo být uchopeno lépe, protože ani děti nevěří všemu, co vidí.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací