Uvedení Dítěte číslo 44 u nás si nenechal ujít autor knižní předlohy Tom Rob Smith

tom_rob_smith_obr_00Anglický spisovatel se po dvou letech od natáčení vrátil na místo činu.

Tom Rob Smith, jenž je autorem cenami ověnčeného knižního bestselleru Dítě číslo 44, přijel osobně do Prahy, aby zde uvedl stejnojmenný snímek s Tomem Hardym, Garym Oldmanem a Noomi Rapace v hlavních rolích. Příběh, jenž je inspirován skutečným případem „rostovského řezníka“ Andreje Čikatila nás zavede do stalinistického Sovětského svazu v 50. letech, kdy něco jako vražda oficiálně neexistuje.

Návštěva úspěšného spisovatele u nás není až tak překvapivá, protože dramatický thriller se z velké části natáčel v Praze a na dalších místech České republiky. Pokud budete pozorní, můžete na plátně poznat Národní divadlo, Rudolfinum, Hlavní nádraží, Národní muzeum, Invalidovnu, Malostranské náměstí, Máchovo jezero, Ralsko, Králův Dvůr, Dobříš či Hrádek u Rokycan. Díky natáčení v metru na Andělu v létě 2013 byl dokonce na čas přerušen provoz MHD. Gary Oldman byl z natáčení u nás doslova nadšený. „Ta místa tady jsou tak autentická, že prostě hodně práce udělají a odehrají za nás,“ pochvaloval si herec známý například z Harryho Pottera či Nolanovských Batmanů.

Tom Rob Smith s radostí přijal pozvání a strávil v našem hlavním městě dva dny. Jeho program byl opravdu nabitý. V neděli celou hodinu diskutoval s knižními i filmovými fanoušky v Městské knihovně v Praze. Po příjemném popovídání mohli všichni přítomní zhlédnout filmové zpracování v jedinečné české předpremiéře. V pondělí se v Mramorovém sále paláce Lucerna na spisovatele vrhli novináři. Ten tentokrát povolal posilu a na tiskovou konferenci dorazil v doprovodu Matthewa Stillmana, koproducenta filmu. Jeho poslední zastávkou byla autogramiáda v knihkupectví Academia na Václavském náměstí.

Autor během diskuzí prozradil, že se o Dítě číslo 44 zajímal producent Ridley Scott ještě před tím, než kniha byla vydána. Když se jednalo o pouhý rukopis. „Procházel jsem se zrovna po parku, když mi zazvonil telefon. Zvedl jsem to a Ridley Scott. Byl to opravdu šok. Musel jsem si sednout na chvíli na lavičku. Protože když jsem si to srovnal, že jsem dva měsíce před tím neměl ani agenta a ani smlouvu… a najednou vám volá Ridley Scott, tak to bylo velmi vzrušující,“ vzpomíná Smith.

Těšit se můžeme i na další filmové zpracování jedné z jeho knih. Tentokrát se na přerodu The Farm do audio-vizuální podoby bude podílet více, protože osobně píše scénář, kde, jak sám přiznal, dělá poměrně velké změny.

Jak vypadal program Toma Roba Smitha v Praze, se můžete podívat ve fotogalerii na našem Facebook profilu.

tom_rob_smith_obr_01

tom_rob_smith_obr_02

tom_rob_smith_obr_03

tom_rob_smith_obr_04

tom_rob_smith_obr_05

tom_rob_smith_obr_06

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací