Rozverné preview Pixely bojuje proti videohrám

pixely_2015_plakatPařani si prožijí Den své závislosti.

Pokud jsme obklopeni mnohem vyspělejšími vesmírnými rasami, znamená to, že naše planeta je pouze jednou vsí galaktického venkova. Děti, smějte se nám… Na druhou stranu, co když na nás technicky pokročilí mimozemšťané narazí a nebudou schopni porozumět naší kultuře, ba naopak dojde k nedorozumění? Co když my nebudeme ti pitomci, co nepochopili, že otevřené střílny jsou standardní pozdrav válečnické kasty? Cizí vesmírná velmoc by se například mohla dostat k našim videohrám, pochopit je jako vyhlášení války a – představte si to – použít zhmotnělé postavy z nich proti lidem. Takovou pestrou apokalypsu si pro nás připravily Pixely.

První level se všemi bossy

Pixely, nejenže jsou pojmenovány podle něčeho malého, ale navíc vycházejí z krátké, technicky vymakané ukázky tvůrčích sil režiséra Patricka Jeana. Série katastrof vyvolaná elektronickými obrázky porazila roku 2011 všechny ostatní kraťasy na Mezinárodním festivalu animovaného filmu v Annency.  Společnost herce Adama Sandlera Happy Madison a Columbia Pictures rozpoznaly potenciál pro směs akčního blockbusteru a komedie.

Ukažme si tedy slibný zárodek…

Takhle to začalo. Naše zábava pohlcuje matičku Zemi.

Kdo je tedy v celovečerním vydání zodpovědný za krizi? Řekněme, že mimozemšťané, na ty se dá svést ledasco. Co je to napadlo? Inu, dostala se k nim sonda s ukázkami naší kultury a oni si akci z videoher vyložili jako výzvu k boji. Reagovali naprosto přiměřeně, tudíž nám ony roztomilé postavičky jako Pac-Mana, Donkey Konga, Centipede a jiné vypustily na naší planetu v podobě agresivních monster. Jejich plenění vše ničí a mění na hmotu, z nichž jsou samy stvořeny.

Bohudík se pořád chovají stejně, jako ve své interaktivní předloze. Pak je totiž možné naučit se efektivně pravidla boje, jež ovládá kdo? Přece hráči závisláci! Prezident USA Will Cooper se obrátí na někdejšího kamaráda Sama Brennera, šampióna ve hraní Pac-Mana. K němu se připojí Eddie Plant, liliputánský odborník na Donkey Konga a Ludlow Lamonsoff, konspiracemi posedlý mistr v Centipede. Tým kromě nadšení potřebuje i technickou výbavu, již mu jako místní agent Q dodá plukovník Violet van Pattenová.

Snímek Pixely je inspirován kultovními video hrami Pac-Man, Donkey Kong, Galaga, Space Invaders a Centipede.

Všechna nejvyšší skóre ve filmu vychází ze skutečných rekordů.

V akční komedii se setkáme i s profesorem Tóru Iwatani, otcem Pac-Mana.

GAME ON

pixely_poster_pac_man

Pac-Man je japonská počítačová hra od společnosti Namco. Její tvůrce Tóru Iwatani chtěl vytvořit hru bez násilí. Po svém uvedení 22. května 1980 se stala velmi populární a dnes patří mezi kultovní hry.

pixely_poster_donkey_kong

Donkey Kong je série populárních videoher v hlavní roli s gorilou. Poprvé byla představena v roce 1981, kde Donkey Kong čelil dnes již legendárnímu Mariovi v modré kombinéze s červenou čepicí.

pixely_2015_poster_centipede

Centipede je arkádová střílečka vyvinutá firmou Atari v roce 1981. Hráči se brání před útoky pavouků, škorpionů a blech, ale především před neodbytnými, vytrvalými a velmi nebezpečnými stonožkami.

pixely_2015_poster_galaga

Galaga byla vyvinuta a vydána studiem Namco v roce 1981. Hráči se ujímají kontroly nad vesmírným plavidlem. Cílem je ničit neustále se objevující nepřátelské formace připlouvající z horní části obrazovky.

pixely_2015_poster_space_invaders

Space Invaders je kultovní arkádovka vydaná v roce 1978. Jde o střílecí hru, ve které musí hráči pomocí laserového kanónu zlikvidovat neustále přicházející vlny nepřátelských mimozemšťanů.

Dočká se antikrist Sandler spásy?

Sama, jímá mě z toho strach, hraje Adam Sandler. Filmový bavič se obzvlášť v posledních letech zjevně neohlíží na názory kritiků, jinak by musel apelovat na jiný druh humoru, než na jaký sázejí jeho „puberťákoviny“. Tendence byly patrné už z prvotin typu Holky na obzoru nebo Billy Madison a další experimenty s tolerancí často nízkého humoru za každou cenu. Pravda, našly se občas takové menší výjimky jako například Rivalové (golf, ne formule 1) či moderní zpracování Kaktusového světu – Zkus mě rozesmát. Bohužel, podle svědectví mnohých jeho styl spíš degeneruje, jak je tomu dobře vidět například na sourozenecké frašce Jack a Jill (známé v Česku také jako Moje bláznivé dvojče). Pokud se podíváte na animák Hotel Transylvánie 2 v originále, uslyšíte jeho hlas (stejně jako v jedničce) vycházet z hraběte Drákuly. Netflix jej zanedlouho předvede v několika komediích, včetně The Ridiculous Six a They Do Over.

Sam Brenner:

pixely_2015_foto_04

Eddie, velký pokořitel Donkey Konga, získal pro své ztvárnění Petera Dinklage. Detailně jsme si ho představili, když se do kin blížili X-Meni a s nimi on jako jejich protivník Bolivar Trask. Známější pro vás je zřejmě rolí Tyriona Lannistera, jednoho ze stěžejních protagonistů fantasy seriálu Hra o trůny. V malém těle sídlí mocný duch, to dokáže i animák Angry Birds, kde Peter propůjčí hlas orlovi The Mighty Eagle. Osobu, která je možná skřítkem leprikónem si zahraje v komedii O‘ Lucky Day. Minimálně ještě jednou bude šířit radost spolu s Melissou McCarthy, ústřední hvězdou Michelle Darnell.

Poznejte Eddieho:

S Centipede bude bojovat v roli Ludowa Lamensoffa herec Josh Gad. Komika, jenž propůjčil hlas sněhuláku Olafovi v Ledovém království a Louisovi v poslední Době ledové, jste mohli spatřit mimo jiné ve snímcích Láska a jiné závislosti, Dokonalý svědek s.r.o. nebo odlehčeném dramatu o závislosti na sexu Díky za ty dary. Jednoduše řečeno, rád spojuje lásku s humorem. Ani po jednom z toho nezbyly žádné náznaky v Jobsovi, kde předvedl počítačového mága Steva Wozniaka. Spolu s Dinklagem míří do Angry Birds jako Chuck, tedy Ten žlutý, rozbíjející dřevo. Ve hrané Krásce a zvířeti bude jeho Le Feu pomáhat záporákovi Gastonovi.

Poznejte Ludlowa:

Violetiny zbraně představí týmu Michelle Monaghan. K důležitějším hercům se nachomýtla během dramat Parfém, Zimní slunovrat, Nevěrná či Bournův mýtus. O popularitě její osobnosti můžeme mluvit až od chvíle, kdy předvedla začínající herečku Harmony z Kiss Kiss Bang Bang, snoubenku Ethana Hunta v Mission: Impossible III a přítelkyni soukromého vyšetřovatele z Gone Baby Gone. Opakující se smrt ve vlaku jí hrozila ve sci-fi Zdrojový kód. Kritiky uchvátila ztvárněním Maggie Hartové v detektivním seriálu Temný případ. V animáku Liga spravedlivých: Válka namluvila samotnou Wonder Woman. Policistovi pomůže najít ztraceného syna ve Sleepless Night, remaku francouzského snímku Nuit blanche.

Poznejte Violet:

Do jisté míry významného prezidenta Spojených států a člena ústředního týmu hraje Kevin James, tedy Paul Blart (Policajt ze sámošky), cesťák Dave (Výprodej) a Eric Lamonsoff (Machři). Mezi sekundárními hráči se ukáže slavný irský herec Sean Bean nebo Dan Aykroyd. Cameo získaliy slavná tenistka Serena Williams a podnikatelka / televizní moderátorka Martha Stewart.

Z baviče dětí jsme pořád nevyrostli

Režisér Chris Columbus sice neobjevil Ameriku, zato získal odbornost v rozesmívání celé rodiny. Jako scénárista se uchytil již v polovině 80. let (Gremlins, Pyramida hrůzy) a roku 1987 se vytáhl se svým režisérským debutem Noční dobrodružství. Slečna na hlídání nemusí být jen nudná, zvlášť když její kamarádka utíká z domova. Slavného zpěváka a chlapce bez otce svedl dohromady snímek Únos Elvise. Columbusova se práce s dětmi vyplatila ještě o něco líp, když kvůli němu zůstal Macaulay Culkin Sám doma a v pokračování dokonce Ztracen v New Yorku. Dvojici trháků ovšem Chris proložil romantickou komedií Sám a sám (zřejmě nejen doma). Robin Williams se kvůli němu (a své rodině) převlékl za starší ženu jako Táta v sukni. Na to, aby si Sam v podání Hugha Granta zvykl, že se stane otcem, dostal pouhých Devět měsíců. Mezi dvě matky musely rozdělit přízeň děti z rozvedené rodiny v komediálním dramatu Druhá nebo první. Andrew – člen naší rodiny, založený na příběhu od velmistra robotiky Isaaca Asimova již nenutil Williamse převlékat se za ženu. Jeho robot právě naopak postupně získával představitelovu lidskou tvář.

pixely_2015_foto_03Columbus výrazně ovlivnil kulturu počínajícího tisíciletí, jelikož režíroval adaptace prvních dvou knih Harryho Pottera – Kámen mudrců a Tajemnou komnatu. Názory na ně se různí. Pro někoho jsou to povrchní a nekoherentní ilustrace k předloze, jiní zase zdůrazňují, že jedině tyto části ságy byly plně srozumitelné nečtenářům. Po příbězích o malém čaroději přišel na řadu svět drog, sexu a AIDS v muzikálu Bohémové (Rant). Příklon k vážné tvorbě to neznamenalo. Miluji tě, Beth Cooperová je návratem ke komediím a Percy Jackson: Zloděj blesku měl divákům prodat další fantasy ságu s dětským hrdinou, tentokrát z oblasti řecké mytologie. Kritici bohužel nebyli už tak shovívaví. Možná kvůli jejich odsudku se tvůrce stáhl k televiznímu filmu Applebaum.

Celý scénář napsal nejdřív Sandlerův stálý spolupracovník Tim Herlihy, spolupachatel mnohých komikových zvěrstev, Billy Madisonem počínaje, Machry 2 konče. Někomu zřejmě došlo, že není nejlepší nápad sázet pouze na jeho schopnosti, tak na něj navázal Timothy Dowling, scénárista zodpovědný ze Zkus mě rozesmát i za Velké bratry nebo špiónskou komediální lovestory Tohle je válka!

Čím vlastně mohou Pixely být? No přece úžasně nostalgickým návratem do posledních dvou desetiletí minulého století, v nichž se občas geniálně spojila legrace se sci-fi a vznikla tak milá zábava, která se nestyděla za svou absurditu. Pojďme jednou zjistit, jaké to je, když do videoher neunikáme, nýbrž ony nám návštěvu oplácejí a my prcháme.

Čeští hráči budou k záchraně republiky povoláni 13. srpna 2015.

Trailer: Stonožka na obloze mate vojáky, Ani Šmoulové nemají imunitu, Pac-Manův hlad je neutišitelný

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací